48 yıl oldu! Bugün 22 Nisan "Dünya Günü"

Tam 48 yıl oldu! Bugün 22 Nisan "Dünya Günü"

48 yıldır Dünya Günü'nü kutluyoruz. Peki ya bu günün, Dünya Günü olarak kutlanmasındaki sebep ne?

Bugün 22 Nisan Dünya Günü! 1970 yılından beri kutlanan bu gün de için ünlü arama motoru Google bile bir doodle hazırladı. Peki ya bu günün, Dünya Günü olarak kutlanmasındaki sebep ne?

Nasıl ortaya çıktı?
Bu gün ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında gündeme getirildi. John McConnell, dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıktı. Bu fikir, orada bulunan kişiler tarafından uygun bulundu.
Nasıl ortaya çıktı? Bu gün ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında gündeme getirildi. John McConnell, dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıktı. Bu fikir, orada bulunan kişiler tarafından uygun bulundu.
Tarih için nasıl karar kılındı?
Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı önerildi. 21 Mart'a denk gelen bu gün daha sonra, çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan tarihine çekildi. Böylece, 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiş oldu.
Tarih için nasıl karar kılındı? Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı önerildi. 21 Mart'a denk gelen bu gün daha sonra, çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan tarihine çekildi. Böylece, 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiş oldu.
22 Nisan 1970 tarihi Dünya'ya ne kazandırdı?
Yapılan ilk kutlamalara, 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilmişti. Bu gün ile birlikte, ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.
22 Nisan 1970 tarihi Dünya'ya ne kazandırdı? Yapılan ilk kutlamalara, 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilmişti. Bu gün ile birlikte, ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.
John McConnell kimdir?
22 Mart 1915 tarihinde dünyaya gelen McConnell, tüm yaşamı boyunca Dünya barışı ve sağlığından yana çalışmalarıyla tanınıp bilindi. 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmış ve 22 Nisan 1970 tarihinin Dünya Günü olarak kutlanmasına vesile olmuştur. 20 Ocak 2012 tarihinde vefat etmiştir.
John McConnell kimdir? 22 Mart 1915 tarihinde dünyaya gelen McConnell, tüm yaşamı boyunca Dünya barışı ve sağlığından yana çalışmalarıyla tanınıp bilindi. 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmış ve 22 Nisan 1970 tarihinin Dünya Günü olarak kutlanmasına vesile olmuştur. 20 Ocak 2012 tarihinde vefat etmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >