ABD'de palyaço korkusu

ABD'nin farklı bölgelerinde görülen palyaço kostümüyle dolaşan kişiler, ülke çapında korkuya neden oldu.

ABD'de bir süredir palyaço paniği yaşanıyor. Umulmadık anlarda vatandaşların karşısına çıkarak korku yaratan palyaço kılıklı kişiler bazen vatandaşları ya da araçları takip ediyor.

Aljazeera'de yer alan habere göre polise ilk palyaço şikâyeti, Ağustos ayında Güney Carolina'da yapıldı. Polise yapılan sahte ihbarda, palyaço gibi giyinen erkeklerin, çocukları ormanlık alana çekmeye çalıştığı belirtildi.

Daha sonra benzer ihbarlar, diğer eyaletlere de yayılmaya başladı. Palyaçoların okulların ve işyerlerinin önünde dolaştığı ya da silahlı bir şekilde araçla gezindikleri gibi ihbarlar alan polis, olayları araştırmak durumunda kaldı. Hatta Ohio'da bir kadının palyaço saldırısına uğradığını söylemesinin ardından bölgedeki bir okul kapatıldı.

Bu gerçekliği kanıtlanamamış ihbarlarla, çocukların kostümlerle dolaştığı Cadılar Bayramı'ndan haftalar önce #IfISeeAClown (Palyaço Görürsem) Twitter'ın en popüler etiketlerinden biri oldu, @SpookyClowns (Ürkütücü Palyaçolar) isimli Twitter hesabı 222 bin takipçiye ulaştı.

Instagram'da da pek çok insan tehlikeli ve tekinsiz gözüken palyaço fotoğrafları paylaştı.

ABD'yi saran korku, Ekim ayı başında California ve Oregon'da artan ihbarlar üzerine polisin okulların dışında nöbet tutmasına neden oldu.

Palyaço maskeli soygun

27 Eylül'de Phoenix'te iki fast food zincirinin şubelerinde yapılan soygunlar da korkuyu büyüttü. Soygun sırasında palyaço maskesi takan ve silahıyla ateş açan saldırgan daha sonra yakalandı.

Palyaço şakasına gözaltı

7 Ekim'de ise Wisconsin'in Menasha bölgesinde 29 ve 20 yaşlarındaki iki palyaçonun yoldaki araçları takip ettiği ihbarlarını alan polis, bölgeye giderek iki adamı durdurdu. 26 yaşındaki bir kadının da adamlarla birlikte olduğunu anlayan polis, kadını 29 yaşındaki adamla birlikte gözaltına aldı. Polisin gerekçesi, çiftin 4 yaşındaki çocuklarını saatler boyunca yalnız bırakarak ihmalde bulunması oldu. 20 yaşındaki diğer palyaço ise serbest bırakıldı.

“10 kişiden birinde palyaço korkusu var”

New York'taki Lenox Hill Hastanesinin çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümünün müdürü Matthew Lorber, “Palyaçoların çocuklar için korkutucu olması, o kişinin gerçek yüzünü görememekten kaynaklanıyor. En son duyduğum rakama göre, her 10 kişiden birinde palyaço korkusu var” dedi. Sosyal medyayla yayılan bu korkunun, kalıcı travma ve panik ataklara neden olabileceğini söyledi.

Stephen King'den sakinleşme mesajı

1986'da da 'koulrofobi' olarak da bilinen palyaço korkusu, ABD'yi etkisi altına almıştı. Aynı yıl ünlü yazar Stephen King, yayımladığı 'O' isimli kitabında kötü karakteri bir palyaço şeklinde olarak tasvir etmişti. ABD'li yazar, 3 Ekim'de Twitter hesabında yayımladığı mesajda “Hey arkadaşlar, artık palyaço histerisini sakinleştirmenin zamanı geldi. Çoğu güzeldi, çocukları neşelendirdi, insanları güldürdü” ifadesini kullandı.

Palyaçolar, bu filmin ardından korku objesi olarak Hollywood tarafından sık sık kullanıldı. Son olarak American Horror Story isimli dizinin 4. sezonunda da bir palyaço, kötü bir karakter olarak resmedildi.

İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya'ya da yayılıyor

Ancak palyaço histerisi İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya'ya da yayılmaya başladı. Ekim ayında bu ülkelerin polisleri de, kendilerine bıçakla dolaşıp çocukları kovalayan palyaçolar olduğu yönünde ihbarlar gelmeye başladığını açıkladı.

Beyaz Saray: Emniyetin ciddiye alması gerekiyor

Son olarak Beyaz Saray da bu konuyla ilgili açıklama yapmak durumunda kaldı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, kendisine sorulan soruya yanıt verirken FBI ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na bu konuyla ilgili danışıldığını söyledi. “Bu konuyla ilgili olarak Başkan'ın bilgilendirilip bilgilendirilmediğini bilmiyorum. Tabii ki bu, yerel emniyet yetkililerinin ciddiye alması gereken bir durum” dedi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >