Altın günlerinin olmazsa olmazı 5 nefis tarif

​Altın günlerinin olmazsa olmazı 5 nefis tarif
​Altın günlerinin olmazsa olmazı 5 nefis tarif

Birgrup konu komşu, akraba, sıra kimin evindeyse orada toplanır vebol sohbet ile yenilir içilir. Hala yapan kaldıysa dantel ve örgümodelleri incelenir... Altın gününün adını aldığı o altınlarartık birçoğumuz için hayal olsa da konu komşunun aralarındatopladıkları bir armağan ya da para o günkü ev sahibine sunulur.Bu da bu lezzet dolu günlerin gelenekselleşmiş yanlarındandır.Bu ortamda zamanın nasıl geçtiği anlaşılmaz, çocuklar okuldangelene kadar devam eder.

Altın günlerinin en, en ve en önemlisi çayın yanında verilen ikram tabağıdır. Kaç tane anne sırf o övgüleri almak için; yaptığı kekin, böreğin, kısırın mükemmel olduğunu bile bile "Ay sorma Aysel'ciğim kekin de şekeri biraz az mı olmuş ne?" diye yalandan soru sormuştur. Amaç ise sadece "Yok şekerim harika olmuş, tarifini istiyorum hatta" şeklinde gizliden övgü dolu bir cevap almaktır.

Şimdi gelelim övgü garantili altın günü tariflerimize. Karşınızda her altın günü sofrasında yerini alması gereken, tatlısından tuzlusuna her biri enfes altın günü tarifleri...

Klasik "gün tariflerine" geçmeden önce sofranıza farklılık katacak olan tariflerle başlayalım istedik. Sunumuyla farkınızı ortaya koymanızı sağlayacak. Renkli rulo börekten kıyır kıyır ağızdan dağılan un helvası kıvamında portakallı çekirdekli kurabiyeye… Birbirinden farklı gün tarifleriyle tanışın.

Açılış onun hakkı: Kısır

İnce bulgurun en ama en güzel halidir. Altın günü deyince akla ilk onun gelmesinden de anlayabiliriz zaten bu durumu. Tabak tabak yenir, bittikçe tabaktaki yeri iki kaşık da olsa yenisiyle dolar.

Kısır
Kısır

Kokusuyla sarsın tüm evi: Anne Keki

Annelerin zebra kek olarak da andığı görsel bir şova imza atan bir kek. Biraz kakaolu kek karışımı, biraz sade kek karışımı, biraz kakaolu, biraz sade... Bu şekilde tüm karışım bitene kadar kalıba dökülür. Her şeye, tüm güzelliğe rağmen de en son o yenir hatta tabakta bile kaldığı olur.

Maharetliler ortaya çıksın, görelim: Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Ah incecik sarılan o sarmalar yok mu? Yapması saatler alan ama 5 dakikada löp löp yenen. Sevmeyen yoktur bu lezzeti.

Yaprak Sarması
Yaprak Sarması

Pofuduk, kabarık, bulut gibi: Kaşarlı Pofuduk Poğaça

Kıyır kıyır tadıyla gönüllerin sultanıdır o. Fırından çıktığı an da yenir, soğuduktan hatta ertesi günden kalınca da yenir. Kıvamıyla kendine hayran bırakan, kabardıkça kabaran, yumuşacık pofuduk poğaça tarifi misafirler tarafından çok sorulacak.

Pofuduk Poğaça
Pofuduk Poğaça

İşte o da bu: Pofuduk poğaça tarifi

Kısırın iddialı rakibi: Mercimek köftesi

Genelde kısır ve mercimek köftesi aynı altın günü menüsünde bulunmaz, birbirlerine biraz rakip sayılırlar ama... Tabakta ikisini de görse mutlu olmayacak kimse de yok aslında.

Mercimek Köftesi
Mercimek Köftesi

Onu sevmemek ne mümkün: Mercimek köftesi tarifi

Böreksiz bir gün eksiktir: Peynirli börek

Altın günü demek kısır kadar börek de demektir aslında. Kimi zaman böreğin yeri pratik bir şekilde sigara böreği ile doldurulur ama misler gibi bir peynirli börek olsa çok daha iyi olur aslında.

Peynirli börek
Peynirli börek

Şimdi karın doyurma zamanı: Peynirli börek tarifi

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >