Anne ve babaların gönlünü kazanamayan "Fast Food"un kısa tarihi

  Fast Food
Fast Food

"Çocuğum kim bilir hangi yağlarla yapıyorlar onları" repliği size de tanıdık geldi mi? Bu repliğin ortaya çıkmasına neden olan fast food sektörünün ne kadar eski olduğunu duyduğunuzda şok olacaksınız.

Küçükken özellikle ebeveynler tarafından "ne idüğü belirsiz" olarak tanımlanan fast food türü yiyecekler günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Artık on binlerce şubesi olan firmaların her yerde aynı kalitede yapılan ürünleri hayatımızın bir parçası haline gelmiş bulunmaktadır. Ne kadar sağlıklı olduğu konusunda her zaman tartışmaların olduğu hatta bununla ilgili belgesellerin bile çekildiği bu yemek türünün ne kadar eskilere dayandığını öğrendiğinizde şaşırıp kalacaksınız.

Tam olarak ne demek bu fast food?

                                    
                                    
                                    TDK tarafından "hazır yemek" olarak tanımlansa da tam çevirisi "hızlı yemek"tir. Yani müşteriler için büfe, restoran veya seyyar satıcılar gibi yerlerde hazırlanan hızlıca tüketmek veya paket yapılmak üzere satılan yiyecekler olarak tanımlanabilir.
Tam olarak ne demek bu fast food? TDK tarafından "hazır yemek" olarak tanımlansa da tam çevirisi "hızlı yemek"tir. Yani müşteriler için büfe, restoran veya seyyar satıcılar gibi yerlerde hazırlanan hızlıca tüketmek veya paket yapılmak üzere satılan yiyecekler olarak tanımlanabilir.
Hamburgerin tarihi Orta Çağa dayanır

                                    
                                    
                                    Fast food yaygın olarak bilinenin aksine ilk defa ABD'de ortaya çıkmamıştır. Çoğu fast food ürünü yüzyıllar öncesinin Avrupa'sına dayanmaktadır. 1598 Londra araştırmasında ve 1840 ve 1850 dönemlerinin İngiltere'sinin tarihinin anlatıldığı dönemlerde de fast food ürünlerinden bahsedilmektedir.
Hamburgerin tarihi Orta Çağa dayanır Fast food yaygın olarak bilinenin aksine ilk defa ABD'de ortaya çıkmamıştır. Çoğu fast food ürünü yüzyıllar öncesinin Avrupa'sına dayanmaktadır. 1598 Londra araştırmasında ve 1840 ve 1850 dönemlerinin İngiltere'sinin tarihinin anlatıldığı dönemlerde de fast food ürünlerinden bahsedilmektedir.
Romalılar tarafından fast food türü yiyecekler tüketiliyordu

                                    
                                    
                                    Hatta fast food tarzı ürünlerin çıkışını daha da eskiye götürebiliriz. Bu gün severek yediğimiz hamburgerler aslında Orta Çağ döneminde Rusya'nın Baltık bölgelerinde özellikle Tatarlar olmak üzere birçok kabile tarafından yenilen bifteklerdir. Tatarlar bu lezzetli eti Hamburg limanında Almanlara tanıtmışlar, Almanlar ise bu eti kızarttıktan sonra soğan katarak tüketmeye başlamışlardır. Almanya'dan "yeni dünya" ABD'ye göçenler bu lezzeti oraya taşımışlardır. Bunun yanında işi daha da geriye götürerek milattan önceki yıllarda Romalıların fast food ürünü olarak kabul edilen hamburger ve pizza türü yiyecekleri tükettiklerini söyleyenler de vardır.
Romalılar tarafından fast food türü yiyecekler tüketiliyordu Hatta fast food tarzı ürünlerin çıkışını daha da eskiye götürebiliriz. Bu gün severek yediğimiz hamburgerler aslında Orta Çağ döneminde Rusya'nın Baltık bölgelerinde özellikle Tatarlar olmak üzere birçok kabile tarafından yenilen bifteklerdir. Tatarlar bu lezzetli eti Hamburg limanında Almanlara tanıtmışlar, Almanlar ise bu eti kızarttıktan sonra soğan katarak tüketmeye başlamışlardır. Almanya'dan "yeni dünya" ABD'ye göçenler bu lezzeti oraya taşımışlardır. Bunun yanında işi daha da geriye götürerek milattan önceki yıllarda Romalıların fast food ürünü olarak kabul edilen hamburger ve pizza türü yiyecekleri tükettiklerini söyleyenler de vardır.
ABD fast foodu sahiplendi

                                    
                                    
                                    1950'li yıllarda ABD'de kurulan fast food türü yiyecekler satan firmalar bu alanda o kadar büyüdüler ki milyarlarca liralık kar eden, binlerce şubesi bulunan oluşumlar haline geldiler. Haliyle hamburger ve pizza gibi fast food türlerinden bahsedilince ilk akla ABD'nin gelmesi kaçınılmaz oldu. Günde 69 milyon kişiye hizmet veren Mc Donalds bu sektörün liderliğini elinde tutarken arkasından hepimizin aşina olduğu KFC ve Burger King gibi markalar gelmektedir.
ABD fast foodu sahiplendi 1950'li yıllarda ABD'de kurulan fast food türü yiyecekler satan firmalar bu alanda o kadar büyüdüler ki milyarlarca liralık kar eden, binlerce şubesi bulunan oluşumlar haline geldiler. Haliyle hamburger ve pizza gibi fast food türlerinden bahsedilince ilk akla ABD'nin gelmesi kaçınılmaz oldu. Günde 69 milyon kişiye hizmet veren Mc Donalds bu sektörün liderliğini elinde tutarken arkasından hepimizin aşina olduğu KFC ve Burger King gibi markalar gelmektedir.
Fast Food'un ne kadar sağlıklı olduğu konusunda tartışmalar sürüyor

                                    
                                    
                                    Fast food yiyeceklerin insan sağlığına çok ciddi zararı olduğu konusunda yıllardır süregelen bir tartışma bulunuyor. Fast food türü yiyeceklerin obeziteye ve daha birçok hastalığa neden olduğunu söyleyenlerin sayısı hiç de az değil. Hatta bu konuda yapılmış önemli bir belgesel de bulunuyor. Morgan Spurlock isimli bir belgesel yapımcısı tam bir ay boyunca tüm öğünlerini bir fast food mağazasının ürünlerinden yiyerek geçiriyor. Neredeyse ölümle burun buruna gelen Spurlock bu deneyimini kayda alıyor ve "Şişir Beni" isimli bir belgeselle kamuoyuna sunuyor.

Kaynak: 
-Sezer KORKMAZ (2005). Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi. G.U. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(24-43).
-Vikipedi
Fast Food'un ne kadar sağlıklı olduğu konusunda tartışmalar sürüyor Fast food yiyeceklerin insan sağlığına çok ciddi zararı olduğu konusunda yıllardır süregelen bir tartışma bulunuyor. Fast food türü yiyeceklerin obeziteye ve daha birçok hastalığa neden olduğunu söyleyenlerin sayısı hiç de az değil. Hatta bu konuda yapılmış önemli bir belgesel de bulunuyor. Morgan Spurlock isimli bir belgesel yapımcısı tam bir ay boyunca tüm öğünlerini bir fast food mağazasının ürünlerinden yiyerek geçiriyor. Neredeyse ölümle burun buruna gelen Spurlock bu deneyimini kayda alıyor ve "Şişir Beni" isimli bir belgeselle kamuoyuna sunuyor. Kaynak: -Sezer KORKMAZ (2005). Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi. G.U. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(24-43). -Vikipedi
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >