Ayasofya'nın bilinmeyen efsanesi 'terleyen sütun'

Ayasofya Müzesi.
Ayasofya Müzesi.

Her adımı sürprizlerle dolu olan Ayasofya Müzesi'nde bulunan ve kalabalığın en yoğun olduğu yerlerden biri olan terleyen sütuna ait efsaneler ortaya çıktı. 6. yüzyıldan kalma sütunun efsaneleşmesinin temelinde ise şifa ve dileklerin kabul olması yer alıyor.

Ayasofya'nın kuzeybatı yönünde yer alan ve terleyen sütun olarak adlandırılan mimari yapının bazı efsaneleri barındırdığı ortaya çıktı. Efsanenin temeli ise Bizans İmparatoru I. Jüstinyen’e dayanıyor.

Sütunun efsanesi Bizans dönemine ait

Ayasofya'da yer alan terleyen sütun, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından yaptrıldı. İmparatora, Ayasofya’nın inşaatı esnasında bu sütunun içerisinden bir meleğin gözüküp, Ayasofya’yı bir an evvel tamamlaması gerektiğini söylediği iddia ediliyor. Bu iddia efsaneler arasında birinci sırada yer alıyor.

Diğer iddia edilen efsane ise İmparator Jüstinyen, çok sancılı bir baş ağrısı çekmekte iken bu sütuna yaslanır ve hemen ardından da baş ağrısı kesilir. Bu ani iyileşmenin de kerameti sütuna bağlanıyor. Bu yüzden sütunun şifa verme özelliğine sahip olduğu biliniyor.

Terleyen sütun
Terleyen sütun

İsmini Hz. Meryem'in gözyaşlarından almış

Terleyen sütun isminin kaynağının Hz. Meryem olduğu iddia ediliyor. Bizanslılar tarafından Konstantinopolis’in koruyucusu olarak gösterilen Hz. Meryem’in gözyaşlarının sebep olduğu belirtiliyor.

Günümüzde ise terleyen sütunun üzerindeki oyuğa başparmağını yerleştirip, bir tam tur döndürmeyi başaranın dileğinin gerçekleşeceğine dair bir inanç yaygın.

Fatih Sultan Mehmed'in efsanesi

Evliya Çelebi'nin sütun hakkında aktardığı bilgilerin içerisinde Fatih Sultan Mehmed'in hikayesi de yer alıyor. Çelebi'nin aktardığı bilgilere göre Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’un fethinden hemen sonra Ayasofya’ya geliyor ve tam da bu sütunun önünde nur yüzlü bir suretle karşılaşıyor.

Yanındaki ulema takımı ise sultana bu gördüğü kişinin Vedud Sultan isimli mühim bir şahsiyet olduğunu ve İstanbul’u böyle insanlar sayesinde fethedebildiklerini söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >