Bled gezi rehberi

Bled gezisinden notlar.
Bled gezisinden notlar.

Herkese merhaba arkadaşlar, ben GZT Seyahat Editörü Recep Tayyip Çelik. Bu yaz, yaklaşık iki ayımı Avrupa’da geçirdim. Kuzey’inden Güney’ine her yerini gezdiğim Avrupa Birliği ülkelerindeki izlenimlerimi GZT aracılığıyla sizlerle paylaşacağım.

Bugün sizinle Slovenya’ya gidenlerin kesinlikle görmesi gereken bir manzarayı, Bled Gölü’nü paylaşacağım. Lubyana’yı gezdikten sonra direksiyonumu yarım saat uzaklıktaki Bled Gölü’ne doğru çevirdim ve günü yorgunluğunu göl manzarası eşliğinde kremsnita yiyerek attım.

Bled Gölü’ne gidebilmek için şahsi araç dışında araç kiralama ve otobüs alternatifleri de mevcut. Eğer Slovenya’ya sadece Bled’i gezmek için gidecekseniz, Lubyana’daki Jose Pucnik havalimanından Alpetour otobüsleriyle önce 1,80 Euro ödeyerek Kranj’a, sonra da 3,6 Euro ödeyerek Bled’e ulaşabilirsiniz. Yani havalimanından Bled’e gitmenin bedeli 5,40 Euro. Eğer siz de benim gibi Lubyana’yı gezdikten sonra Bled’de dinlenmek isterseniz aynı otobüs firmasının Lubyana merkezden kalkan otobüslerini de kullanabilirsiniz. Lubyana’dan Bled’e direkt giden otobüsün bileti 6,30 Euro. Ucuz olsa da, yolculuk maksimum bir saat sürse de otobüs bana göre değil diyorsanız ve bir de ehliyetiniz varsa, havalimanından iner inmez araba kiralayabilirsiniz. Hem böylelikle daha konforlu ve detaylı bir gezi imkânınız da olur. Ulaşımı hallettiğimize göre Bled’de yapılabilecek ve yaparken keyif verecek 10 aktiviteden bahsedeyim.

Bled Kalesi.
Bled Kalesi.

Bled Kalesi manzarasını ve Bled Kalesi’nden göl manzarasını seyredin:

Bled’e kendi aracınızla da otobüsle de gitseniz bi yol yorgunluğu olacaktır haliyle. Bi de tertemiz oksijenle karşılaşınca önce çimlere oturup biraz dinlenmenizi öneririm. Bu sırada eşsiz göl manzarasını ve Slovenya’nın en eski kalesi olan Bled Kalesi’ni seyre dalabilirsiniz. İyice dinlendiğinize emin olduktan sonra dilerseniz 10 Euro ödeyerek sandalla, dilerseniz de upuzun bir yolu katederek, kara yoluyla Bled Kalesi’ne varabilirsiniz. Kaleden de göl ve çevresinin manzarasını panoramik olarak izleyebilirsiniz.

Bled'i sıcak hava balonlarıyla turlayabilirsiniz.
Bled'i sıcak hava balonlarıyla turlayabilirsiniz.

Bled’i bir de gökyüzünden seyredin:

Bled manzarasına hangi açıdan bakarsanız bakın büyülenmeniz mümkün. Ama peki ya gökyüzünden Bled’i seyretmek gibi bir alternatifiniz daha var deseydim? Evet, tıpkı Kapadokya’daki gibi balonla da Bled’i turlayabilirsiniz. Şimdiden söyleyeyim, muhteşem kuşbakışı izlenimine erişmenin bedeli biraz tuzlu. 190 Euro…

Bled Gölü’nde yüzün:

Tertemiz turkuaz suyuyla, insanda daha görür görmez yüzme isteği uyandıran gölün dilediğiniz yerinde yüzebilirsiniz. Yüzücülüğünüze güveniyorsanız kıyıdan adaya kadar yüzebilirsiniz. Ama sadece keyifli zaman geçirmek için suya girmek istiyorsanız Vila Bled Hotel’in ‘özel plajında’ da yüzebilirsiniz. Diğer tüm yüzülen yerlerin aksine bu plaj oldukça sakin.

Dilek Çanı.
Dilek Çanı.

Dilek çanını çalın:

İlginç bir efsaneyle ilgi çekiciliği artırılan çan, dul bir kadın tarafından, yitirdiği kocası için adadaki kilisede çalınması için yaptırılmış ama çan adaya taşınırken, çanı taşıyan gemi batmış. Bunun üzerine kadın Roma’ya yerleşmiş ve burada yaşamış. Öldükten sonra Papa, dul kadının anısına Bled Adası’na bir çan armağan etmiş. Günümüzde ‘dilek çanı’ olarak adlandırılan bu çanın, adayı ziyaret eden turistler tarafından çalınması bir ritüel olmuş.

Bled'in meşhur kremalı keki
Bled'in meşhur kremalı keki

Bled kremalı keki tadın:

Lubyana’da da yiyebileceğiniz ‘Kremsnita’nın doğduğu bölge Bled’dir. Özel Bled kremasıyla yapılan keki, adadaki restoran Restavracija Strelec’de yiyebilirsiniz.

Bled'e gittiğiniz de bir tekne kiralayarak manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Bled'e gittiğiniz de bir tekne kiralayarak manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Kürekli tekne kiralayın:

Bled manzarasını göl kenarından ve kaleden izlemek sizi kesmediyse ve biraz daha sakinlik istiyorsanız, saati 15 ila 20 Euro arasında değişen cüzi bir bedele kürekli tekne kiralayabilirsiniz. Tekneyi gölün tam ortasında durdurup kitap okuyabilir, fotoğraf çekinebilir ya da sadece gözlerinizi kapatıp huzura erişebilirsiniz. Ama aman sakın uyuya kalmayın, uyuya kalırsanız hem güneş sizi aşırı derecede yakar hem de saatinizi aşarsanız kiralama sonunda ödeyeceğiniz ücret artabilir.

Bled'in eşsiz manzarası fotoğrafçıları için ideal bir ortam oluşturuyor.
Bled'in eşsiz manzarası fotoğrafçıları için ideal bir ortam oluşturuyor.

Tüm Pletna’yı turlayın:

‘Kürekli tekne beni yorar, hem ben sosyalleşmek için seyahat ediyorum’ diyenlerdenseniz, Pletna’yı turlayan 20 kişilik tekneleri tercih edebilirsiniz. Tekneler bölgeye özgü kültüre uygun olarak süslenmiş. Bu süslemeler Instagram postları için birebir.

Bled'in halka açık ücretsiz yürüyüş parkurları.
Bled'in halka açık ücretsiz yürüyüş parkurları.

Zorlu bir dağ parkuruna var mısınız?

Bled’in yemyeşil tepelerindeki, halka açık –ücretsiz- yürüyüş parkurları sizi cezbedecektir ancak şimdiden söyleyeyim yolculuk çok zorlu geçecek. Ama siz yolun tüm zorluklarına rağmen temiz havanın ve kuş cıvıltılarının tadını çıkarın bence, ağır ağır yürüyüp bitirin parkuru.

Bled'de günbatımı.
Bled'de günbatımı.

Bled’de günbatımını ve gün doğumunu seyredin:

Gölün kenarında kitap okurken, tatlınızın yanında kahvenizi yudumlarken ya da günün sonunda dinlenmek için uzanmışken günbatımını izlediğinizi hayal edin bi… ya da Bled’e gidip bu hayali yaşayın. Günbatımı kadar gün doğumunun da eşsiz bir görsel şölene dönüştüğü bu bölgede doğal güzellikleri sonuna kadar hissedeceksiniz. Tabii tüm bunlar için Bled’de bir gece konaklamanız gerekecek.

Bled’de bir gece geçirin:

Bled günübirlikçi turistlerin uğrak rotası olarak bilinse de işini bilen gezginler burada kesinlikle bir gece konaklamayı tercih ederler. Eğer sizin de Bled’e ayıracak bir gününüz varsa kesinlikle bölgedeki otellerden birinde bir gece geçirmenizi öneririm. Bölgenin en gözde hotelleri Vila Bled ve Pension Bled’de geceliği 150 Euro’dan başlayan fiyatlarla konaklayabileceğiniz gibi göle görece uzak kalan Penzion Kaps’ta geceliği 80 Euro’ya odalar bulabilirsiniz. Ve böylelikle geldik Bled yazımın da sonuna. Bled bana göre gerçekten görülmesi gereken bir yer ama burada yapılabilecekler yukarıda sıraladığım şeylerden ibaret. Ben, iki ay boyunca gezdiğim tüm Avrupa ülkelerindeki deneyimlerimi GZT’de sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

GZT’de yayımlanan diğer tüm gezi yazılarıma ulaşabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >