Bu gerçekler yalnızca egzersiz yaparak formda kalamayacağınızı kanıtlıyor!

Sağlık
Sağlık

Daha çok egzersiz değil, doğru egzersiz zayıflatıyor.

Kalori hesapları, diyet programları, zayıflama çayları... Yaz mevsiminin rehavetinden çıkıp sonbahara girmeye hazırlanırken spor salonları dolup taşmaya başladı bile. Çok sayıda kişi kışa hazırlanırken formda olma abası uğruna spor salonlarının, diyetisyenlerin yolunu tutuyor. Geçen kış verdiğiniz kiloları her şey dahil otellerdeki açık büfelerde, ikindi çayı atıştırmalıklarında ve gece geç saatte yatıp öğlene kadar hareketsiz yatarak geri aldığınızı tahmin edebiliyoruz. Can sıkıcı bir durum olsa da yazın kilo aldığınız gerçeği değişmiyor. Aslında yazın aldığınız kiloları hızlıca vermek düşünüldüğü kadar zor değil; önemli olan 4 önemli kuralı bilmek: bol su iç, doğru beslen, düzenli uyu ve egzersiz yap. Beslenme şeklinizi ve uykunuzu düzene sokma fikrinden sonra, en önemli faktör egzersiz yapmak. Ancak egzersiz yapmanın da kendi içinde belirli kuralları var; zayıflamak ve formda kalmak adına saatlerce spor yapmak, sizi zayıflatmak yerine sağlıksız bir hayata sürükleyebilir. Bu yüzden spora başlamadan önce, vücudunuzu ve kendinizi egzersizlere hazırlayıp yaşam tarzınızı ona göre değiştirin.

Bol su içmeyi ihmal etmeyin

                                    
                                    Bu 4 kuraldan herhangi birini aksatmanız durumunda, harcadığınız emeğin karşılığını almak mümkün olmuyor. Uzmanlara göre günde tüketilen su miktarı 2 ya da 2,5 litre arasında olmalı. 2 litre suyu bir anda değil, gün içinde yayarak tüketmelisiniz.
Bol su içmeyi ihmal etmeyin Bu 4 kuraldan herhangi birini aksatmanız durumunda, harcadığınız emeğin karşılığını almak mümkün olmuyor. Uzmanlara göre günde tüketilen su miktarı 2 ya da 2,5 litre arasında olmalı. 2 litre suyu bir anda değil, gün içinde yayarak tüketmelisiniz.
Kasınız kadar su tüketin

                                    
                                    Kalori yakımında, istenilen sonuca ulaşmak için tüketilen su miktarının önemi büyük. Bunun dışında, tüketmeniz gereken su oranının tümünü spor esnasında bitirmek de doğru bir tutum değil. Spora başlamadan 2 ya da 3 saat önce su içmeye başlamak daha doğru olur. Yine eğersiz sırasında, her 10 ya da 20 dakikada bir su içilmeli. Yeterli su tüketimi yapılamadığı takdirde, sağlıklı bir vücutta olmaması gereken böbreğe aşırı yüklenme ve vücut sıcaklığının yükselmesi durumu meydana gelir.
Kasınız kadar su tüketin Kalori yakımında, istenilen sonuca ulaşmak için tüketilen su miktarının önemi büyük. Bunun dışında, tüketmeniz gereken su oranının tümünü spor esnasında bitirmek de doğru bir tutum değil. Spora başlamadan 2 ya da 3 saat önce su içmeye başlamak daha doğru olur. Yine eğersiz sırasında, her 10 ya da 20 dakikada bir su içilmeli. Yeterli su tüketimi yapılamadığı takdirde, sağlıklı bir vücutta olmaması gereken böbreğe aşırı yüklenme ve vücut sıcaklığının yükselmesi durumu meydana gelir.
Kas arttıkça su ihtiyacı da artar

                                    
                                    Uyguladığınız programın durumuna göre, içtiğiniz su miktarını arttırın. 1 saatlik kardiyo programıyla 1 saatlik yoga ya da pilates dersinde harcadığınız enerji aynı olmaz. Enerjiye bağlı olarak tükettiğiniz su miktarı da aynı olmayacağından, kardiyo dersinde daha fazla su tüketmeniz gerekecektir.
Kas arttıkça su ihtiyacı da artar Uyguladığınız programın durumuna göre, içtiğiniz su miktarını arttırın. 1 saatlik kardiyo programıyla 1 saatlik yoga ya da pilates dersinde harcadığınız enerji aynı olmaz. Enerjiye bağlı olarak tükettiğiniz su miktarı da aynı olmayacağından, kardiyo dersinde daha fazla su tüketmeniz gerekecektir.
Doğru beslenin

                                    
                                    Formda kalmak ve sağlıklı bir hayat için, doğru beslenmek altın kural. Spor yaparken yeterli su tüketimi ve doğru beslenme, işin püf noktası; aksi halde çabanız boşa gidecektir. Düzenli spor yaparken doğru beslenemezseniz, egzersizden istediğiniz performansı da alamazsınız.
Doğru beslenin Formda kalmak ve sağlıklı bir hayat için, doğru beslenmek altın kural. Spor yaparken yeterli su tüketimi ve doğru beslenme, işin püf noktası; aksi halde çabanız boşa gidecektir. Düzenli spor yaparken doğru beslenemezseniz, egzersizden istediğiniz performansı da alamazsınız.
Düzenli uyuyun

                                    
                                    Kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam denilince akla ilk olarak düzenli beslenme ve sıkı bir diyet geliyor. Ancak diyet yaparken atlanan en önemli noktalardan biri düzenli uykudur. Düzensiz uyuduğunuz zaman, aldığınız besin miktarı artar, metabolizma yavaşlar ve böylece kilo alımı artıp zayıflama durur. Bu yüzden sağlıklı bir hayat için uykunuzu düzene sokmalısınız. Uzmanlar gençlere ve yetişkinlere 7-9 saat uyku tavsiye ederek uyku süresinin 6 saatten az, 11 saatten fazla olmaması gerektiği belirtiyor.
Düzenli uyuyun Kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam denilince akla ilk olarak düzenli beslenme ve sıkı bir diyet geliyor. Ancak diyet yaparken atlanan en önemli noktalardan biri düzenli uykudur. Düzensiz uyuduğunuz zaman, aldığınız besin miktarı artar, metabolizma yavaşlar ve böylece kilo alımı artıp zayıflama durur. Bu yüzden sağlıklı bir hayat için uykunuzu düzene sokmalısınız. Uzmanlar gençlere ve yetişkinlere 7-9 saat uyku tavsiye ederek uyku süresinin 6 saatten az, 11 saatten fazla olmaması gerektiği belirtiyor.
Hareket edin

                                    
                                    Zayıflamak, sağlıklı bir hayat sürmek ve formda kalmak istemenize rağmen spor yapacak vaktiniz salona gidecek bütçeniz yoksa, günde en az bir saatinizi ayırmak zorunda olduğunuz gerçeği yadsınamaz. Hiçbir şey yapamıyorsanız, toplu taşıma araçlarını kullanmak yerine yürüyün.
Hareket edin Zayıflamak, sağlıklı bir hayat sürmek ve formda kalmak istemenize rağmen spor yapacak vaktiniz salona gidecek bütçeniz yoksa, günde en az bir saatinizi ayırmak zorunda olduğunuz gerçeği yadsınamaz. Hiçbir şey yapamıyorsanız, toplu taşıma araçlarını kullanmak yerine yürüyün.
Spora aç gitmeyin

                                    
                                    Spora aç gitme fikrinden uzaklaşıp gitmeden önce mutlaka atıştırın. Egzersizlerden en az 1 saat önce karbonhidrat tüketin ve asla spora aç gitmeyin. Aç kalmak spor yaparken hareketlerinizi de yavaşlatacaktır.
Spora aç gitmeyin Spora aç gitme fikrinden uzaklaşıp gitmeden önce mutlaka atıştırın. Egzersizlerden en az 1 saat önce karbonhidrat tüketin ve asla spora aç gitmeyin. Aç kalmak spor yaparken hareketlerinizi de yavaşlatacaktır.
Süt ve yulaf hayat kurtarır

                                    
                                    Kahvaltıdan sonra spor yapacaksanız, ekmek yemeyi ihmal etmeyin. Kahvaltı öncesi ya da akşam sporuysa, karbonhidrat açısından zengin meyve, kuru meyve, süt ve yulaf hayatınızı kurtarabilir.
Süt ve yulaf hayat kurtarır Kahvaltıdan sonra spor yapacaksanız, ekmek yemeyi ihmal etmeyin. Kahvaltı öncesi ya da akşam sporuysa, karbonhidrat açısından zengin meyve, kuru meyve, süt ve yulaf hayatınızı kurtarabilir.
Yağsız proteinlerle dost olun

                                    
                                    Egzersiz çıkışı ilk bir saat içinde yağsız et, tavuk, balık gibi yağsız protein besinlerinin yanında; salata veya meyve gibi antioksidan bakımından zengini besinlere ve makarna, ekmek, çorba gibi bir karbonhidrata yer verin.
Yağsız proteinlerle dost olun Egzersiz çıkışı ilk bir saat içinde yağsız et, tavuk, balık gibi yağsız protein besinlerinin yanında; salata veya meyve gibi antioksidan bakımından zengini besinlere ve makarna, ekmek, çorba gibi bir karbonhidrata yer verin.
Sağlıkla kalın...

                                    
                                    
                                    Tüm bunlar birleştiğinde, ideal ve en önemlisi sağlıklı bir vücuda sahip olacağınızdan kuşkunuz olmasın.
Sağlıkla kalın... Tüm bunlar birleştiğinde, ideal ve en önemlisi sağlıklı bir vücuda sahip olacağınızdan kuşkunuz olmasın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >