Pazar sineması: Natalie Portman'ın başrolünde olduğu 'Vox Lux' vizyona girdi

Brady Corbet'in yazıp yönettiği,  Natalie Portman'ın başrolünü üstlendiği Vox Lüx filminden bir kare
Brady Corbet'in yazıp yönettiği, Natalie Portman'ın başrolünü üstlendiği Vox Lüx filminden bir kare

Bu yıl sinemada birçok başarılı biyografi filmi izleme fırsatımız oldu. Müslüm, Bir Yıldız Doğuyor, Bohemian Rhapsody gibi filmler bunun en güzel örneği oldu.

Bahsettiğimiz filmlerin buluştuğu ortak nokta şöhretin kolay kazanılmadığı aslında sanıldığı kadar da keyifli olmadığı gerçeği konusuydu.

● Gerçek biyografilere dayanan bu filmlerin hiç biri kurgusal bir biyografi filmi olan ve bu hafta vizyona giren ve başrolünde Natalie Portman'ın yer aldığı 'Vox Lux' kadar çarpıcı bir konuyu ele almıyor.

NataliePortman'ın başrolünde yer aldığı "Vox Lux", lisede silahlı saldırganın katliamından kurtulan bir öğrencinin, bu travmatik olay sonrası bir popstar ikonuna evrileceği kariyer yolunu beyaz perdeye taşıdı.

Bu sene dünya sinemasındaBir Yıldız Doğuyor (A Star Is Born), Bohemian Rhapsody, Rocketman, Türk sinemasında da Müslüm gibi oldukça başarılı müzikalbiyografiler seyretme imkanımız oldu.

Her bir filmin eksileri ve artıları varsa da hepsinin buluştuğu ortak nokta şöhret denilen şeyin göründüğü gibi her zaman keyif vermediği, şöhret olmanın mutluluk getirmediği konusuydu.

Vox Lux filminin afişi
Vox Lux filminin afişi

Çoğunun kalabalıklar için yalnızlaştığını, kitlesel bir hayranlık durumunun bir noktadan sonra rahatsız edici boyuta ulaştığına değinen yapımlar, bu insanların kariyerlerinde ne tür zorluklarla karşılaştığına dair bazı ipuçları da verdi.

Ancak gerçek biyografilere dayanan bu filmlerin hiç biri kurgusal bir biyografi filmi olan bu hafta vizyona giren VoxLuxkadar çarpıcı bir konuyu ele almadı.

Bir 21. yüzyıl portresi; “Vox Lux”

Popstarlar ve terörizm. Popüler kültürün misyonuna aykırı olduğu için ilk anda ilişkilendirmekte zorlanacağımız birbirine zıt iki konu.

Vox Lux filminde Natalie Portman, kurgusal bir hikayenin kahramanı olan Celeste karakterini canlandırıyor
Vox Lux filminde Natalie Portman, kurgusal bir hikayenin kahramanı olan Celeste karakterini canlandırıyor

Ancak, BradyCorbet gözü karalığı ve yeni şeyler deneme cesaretiyle, bir hayali pop müzik yıldızının etkileyici ve kışkırtan hikayesiyle baş döndüren bir seyir sağlayan Vox Lux* isimli ikinci filminde bu iki konuyu birbirine bağlıyor.

Trajediden yükselen bir şöhret

Üstelik geçmişte Lars von Trier ve Michael Haneke gibi kült yönetmenlerin önemli filmlerinde rol alan ve aktörlükten yönetmenliğe geçiş yaptıktan sonra da bu yolda emin adımlarla ilerleyen Corbet çalıştığı usta yönetmenlerden neler öğrendiğini de filmin belli noktalarında kendine has anlatımıyla deşifre ediyor.

Vizyona giren diğer filmler

Systemsprenger (Oyunbozan)

                                    
                                    Dünya prömiyerini 69. Berlin Film Festivali’nin Ana Yarışma bölümünde yapan ve festivalden iki ödülle ayrılan Oyunbozan; sistemin içerisinde sıkışıp kalmış, öz annesi dâhil hiç kimse ya da herhangi bir kurum tarafından istenmeyen Benni isimli dokuz yaşında bir kız çocuğunun sisteme karşı tek başına direnmeye çalışmasını konu alıyor. Filme adını veren “systemsprenger” bizim çok da aşina olduğumuz bir kavram değil açıkçası; bir çocuğun ebeveyn, koruyucu aile ve kurumlar tarafından istenmemesi durumunda barınacak hiçbir yeri olmamasına deniyor anladığımız kadarıyla. Benni’nin durumu da tam olarak bu
Systemsprenger (Oyunbozan) Dünya prömiyerini 69. Berlin Film Festivali’nin Ana Yarışma bölümünde yapan ve festivalden iki ödülle ayrılan Oyunbozan; sistemin içerisinde sıkışıp kalmış, öz annesi dâhil hiç kimse ya da herhangi bir kurum tarafından istenmeyen Benni isimli dokuz yaşında bir kız çocuğunun sisteme karşı tek başına direnmeye çalışmasını konu alıyor. Filme adını veren “systemsprenger” bizim çok da aşina olduğumuz bir kavram değil açıkçası; bir çocuğun ebeveyn, koruyucu aile ve kurumlar tarafından istenmemesi durumunda barınacak hiçbir yeri olmamasına deniyor anladığımız kadarıyla. Benni’nin durumu da tam olarak bu
Fırıncının Karısı

                                    
                                    Senaryosu Murat Taşkent'e ait olan komedi türündeki filmin başrollerinde Büşra Pekin, Alper Kul, Korhan Herduran, Ferdi Sancar, Seda Türkmen, Beyti Engin ve Ayça Koptur yer alıyor.Murat Onbul'un yönettiği "Fırıncının Karısı", eşinin hali ve karakterindeki değişimden sonra kocasını takip etmeye başlayan bir kadının hikayesini anlatıyor.
Fırıncının Karısı Senaryosu Murat Taşkent'e ait olan komedi türündeki filmin başrollerinde Büşra Pekin, Alper Kul, Korhan Herduran, Ferdi Sancar, Seda Türkmen, Beyti Engin ve Ayça Koptur yer alıyor.Murat Onbul'un yönettiği "Fırıncının Karısı", eşinin hali ve karakterindeki değişimden sonra kocasını takip etmeye başlayan bir kadının hikayesini anlatıyor.
Şişman Harekat Timi

                                    
                                    Bei-Er Bao'nun yönetmenliğini üstlenip başrolünde yer aldığı "Şişman Harekat Timi", bir ajan olmak isteyen fakat fiziksel kondisyonundan ötürü bu hayaline ulaşmakta engellerle karşılaşan bir güvenlik görevlisinin hikayesini odağına alıyor.
Şişman Harekat Timi Bei-Er Bao'nun yönetmenliğini üstlenip başrolünde yer aldığı "Şişman Harekat Timi", bir ajan olmak isteyen fakat fiziksel kondisyonundan ötürü bu hayaline ulaşmakta engellerle karşılaşan bir güvenlik görevlisinin hikayesini odağına alıyor.
Vampir İstilası

                                    
                                    Dünya vampirlerin istilası altındadır. Dünyayı talan eden vampirler, insanlığın neredeyse yok olmasına neden olur. Yaşanan bu korkunç istiladan kurtulmayı başaran bir grup insan, hayatta kaldıklarını umdukları sevdiklerini bulmak için bir araya gelir. Grup, öncelikle kendileri için güvenli bir yer bulma arayışına girer. Korunaklı olduklarını düşündükleri bir yere sığınan grup, bir süre sonra beklenmedik durumlarla karşı karşıya kalır.
Vampir İstilası Dünya vampirlerin istilası altındadır. Dünyayı talan eden vampirler, insanlığın neredeyse yok olmasına neden olur. Yaşanan bu korkunç istiladan kurtulmayı başaran bir grup insan, hayatta kaldıklarını umdukları sevdiklerini bulmak için bir araya gelir. Grup, öncelikle kendileri için güvenli bir yer bulma arayışına girer. Korunaklı olduklarını düşündükleri bir yere sığınan grup, bir süre sonra beklenmedik durumlarla karşı karşıya kalır.
Sir-Ayet 2

                                    
                                    Alper Kıvılcım, Özgür Bakar ve Koray Yeltekin'in senaryosunu yazdığı filmde; Üzeyir Ulus, Mehmet Aras, Arzu Suriçi Kireççi, Cansu Karataş ve Betül Akdeniz gibi isimler rol aldı.
Sir-Ayet 2 Alper Kıvılcım, Özgür Bakar ve Koray Yeltekin'in senaryosunu yazdığı filmde; Üzeyir Ulus, Mehmet Aras, Arzu Suriçi Kireççi, Cansu Karataş ve Betül Akdeniz gibi isimler rol aldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / İNDEPENDETTURKİSH / FİLMLOVERS