Canan Karatay'ın meslekten men edilmesine ilişkin yeni bir tartışma başladı

Açıklamalarıyla olay yaratan Prof. Dr. Canan Karatay’ın 15 gün süreyle meslekten men edilmesine ilişkin mahkeme kararı tartışılıyor.
Açıklamalarıyla olay yaratan Prof. Dr. Canan Karatay’ın 15 gün süreyle meslekten men edilmesine ilişkin mahkeme kararı tartışılıyor.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın 15 gün süreyle meslekten men edilmesine ilişkin mahkeme kararına ilişkin yeni bir tartışma başladı.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği avukatı Tahir Yahya İlhan, Sağlık Bakanlığı’na yazdığı dilekçede meslekten men cezasının uygulanıp uygulanmadığını sordu. Milliyet'te yer alan habere göre; Avukat İlhan’a gönderilen cevapta, söz konusu 15 günlük cezanın 18 Temmuz-1 Ağustos 2018 arasında uygulandığı belirtildi. Milliyet’e bilgi veren avukat İlhan “Cezanın uygulandığı tarihte Karatay basın açıklamalarıyla bu ceza hakkındaki haberlerin gerçek olmadığını söylemekteydi. Bu durumda Karatay’ın çekinmeden gerçeğe aykırı konuşabildiği ve kamuoyunu gözünü sakınmadan yanılttığı anlaşılmaktadır” iddiasında bulundu.

"Haberi olmadan meslekten men edilmesi mümkün mü?"
Avukat İlhan şunları söyledi: "Mahkeme kararını 19 Mart’ta temyize götüren Karatay’a, 7 Haziran’da Danıştay’dan olumsuz karar çıkmış. Bu kararın ardından Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 19 Haziran’da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden Karatay’a disiplin işleminin uygulanmasını istedi. Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden 26 Haziran’da Karatay’ın çalıştığı özel kuruma gönderilen yazıda ise, personel çalışma belgesinin aslının iadesi talep edilmiştir. Oysa Karatay’ın 30 Temmuz 2018’de bir basın kuruluşuna yaptığı açıklama; ‘Akıllarınca beni hekimliği elinden alınmış biri olarak lanse etmeye çalışıyorlar. Daha üst hukuk süreci devam etmekte. Kesin karar yok’ diyor. Haberi olmadan meslekten men edilmesi mümkün müdür?"
"Haberi olmadan meslekten men edilmesi mümkün mü?" Avukat İlhan şunları söyledi: "Mahkeme kararını 19 Mart’ta temyize götüren Karatay’a, 7 Haziran’da Danıştay’dan olumsuz karar çıkmış. Bu kararın ardından Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 19 Haziran’da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden Karatay’a disiplin işleminin uygulanmasını istedi. Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden 26 Haziran’da Karatay’ın çalıştığı özel kuruma gönderilen yazıda ise, personel çalışma belgesinin aslının iadesi talep edilmiştir. Oysa Karatay’ın 30 Temmuz 2018’de bir basın kuruluşuna yaptığı açıklama; ‘Akıllarınca beni hekimliği elinden alınmış biri olarak lanse etmeye çalışıyorlar. Daha üst hukuk süreci devam etmekte. Kesin karar yok’ diyor. Haberi olmadan meslekten men edilmesi mümkün müdür?"
Halktan bazı şeyleri sakladığını itiraf etti
Son olarak CNN TÜRK'te yayınlanan Buket Aydın ile 40'a konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay, programda Aydın'ın 40 farklı sorusuna cevap verdi. Halktan bazı gerçeklerin saklandığını belirterek vejetaryenlerin kendisine neden tavır aldığını da açıklayarak şunları söyledi:"Benim vejetaryenlere lafım yok, saygım var. Ben veganlardan bahsediyorum, veganlık hastalıktır. Vejetaryenlikle veganlığı karıştırmasınlar. Leman Sam’ın bana hücum etmeye hakkı yok. Veganlara söylüyorum; bizim 4 tane köpek dişimiz 8 tane de azı dişimiz var, bunlar etleri parçalamak içindir. Yaradılışımız, fıtratımız böyledir. Onun için akıllarını başlarına alsınlar."
Halktan bazı şeyleri sakladığını itiraf etti Son olarak CNN TÜRK'te yayınlanan Buket Aydın ile 40'a konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay, programda Aydın'ın 40 farklı sorusuna cevap verdi. Halktan bazı gerçeklerin saklandığını belirterek vejetaryenlerin kendisine neden tavır aldığını da açıklayarak şunları söyledi:"Benim vejetaryenlere lafım yok, saygım var. Ben veganlardan bahsediyorum, veganlık hastalıktır. Vejetaryenlikle veganlığı karıştırmasınlar. Leman Sam’ın bana hücum etmeye hakkı yok. Veganlara söylüyorum; bizim 4 tane köpek dişimiz 8 tane de azı dişimiz var, bunlar etleri parçalamak içindir. Yaradılışımız, fıtratımız böyledir. Onun için akıllarını başlarına alsınlar."
Eskiden obez olduğunu itiraf etti
Eskiden obez olduğunu açıklayan Karatay şöyle devam etti: "12 sene kaldık Amerika’da. Türk ekmeğini özlemişiz. Ekmeğe saldırdık, saldırır saldırmaz şişmeye başladık. Önce tuzsuz ekmeğe geçtik. Ondan sonra tamamen kestik. Bütün sağlık sorunlarının altında, bilimsel olarak gösterildi ki yanlış beslenme ve obezite artırıldı. Obeziteye savaş açmamın sebebi de burada bir kalp doktoru olarak obezitenin yaptığı bozuklukları göstermek."
Eskiden obez olduğunu itiraf etti Eskiden obez olduğunu açıklayan Karatay şöyle devam etti: "12 sene kaldık Amerika’da. Türk ekmeğini özlemişiz. Ekmeğe saldırdık, saldırır saldırmaz şişmeye başladık. Önce tuzsuz ekmeğe geçtik. Ondan sonra tamamen kestik. Bütün sağlık sorunlarının altında, bilimsel olarak gösterildi ki yanlış beslenme ve obezite artırıldı. Obeziteye savaş açmamın sebebi de burada bir kalp doktoru olarak obezitenin yaptığı bozuklukları göstermek."
"Yanlış beslenme en büyük faktör"
Canan Karatay; ''Bu bütün dünyada konuşuluyor, gençlerimiz bizden daha kısa ömürlü olacak. Tedbir alınması gerekiyor, mesela İngiltere’de şekerli içeceklere çok yüksek vergi getirdiler. Bizim çocuklarımız neden bu kadar hasta? Eskiden genç hanımlarda haşimato mu vardı, tiroid nodülü mü vardı, bu kadar meme kanseri mi vardı? Biz okurken bunlar yoktu, son 20-30 yıl içerisinde çıktı. Çünkü yanlış beslenme en büyük faktör. Yanlış yaşama en büyük faktör. Elektrik, manyetik alanlar, hava kirliliği en büyük faktör. Temizlik ürünlerinin içinde bulunan klör en büyük faktör. Bromür dediğimiz ekmeğin içindeki katkı maddesi en büyük faktör. Bromür bir kere kanser sebebi, bu niye konuşulmuyor Türkiye'de? Tarım Bakanlığı'na sesleniyorum, ekmeğin içinde bulunan bromürü kaldırın'' diye konuştu.
"Yanlış beslenme en büyük faktör" Canan Karatay; ''Bu bütün dünyada konuşuluyor, gençlerimiz bizden daha kısa ömürlü olacak. Tedbir alınması gerekiyor, mesela İngiltere’de şekerli içeceklere çok yüksek vergi getirdiler. Bizim çocuklarımız neden bu kadar hasta? Eskiden genç hanımlarda haşimato mu vardı, tiroid nodülü mü vardı, bu kadar meme kanseri mi vardı? Biz okurken bunlar yoktu, son 20-30 yıl içerisinde çıktı. Çünkü yanlış beslenme en büyük faktör. Yanlış yaşama en büyük faktör. Elektrik, manyetik alanlar, hava kirliliği en büyük faktör. Temizlik ürünlerinin içinde bulunan klör en büyük faktör. Bromür dediğimiz ekmeğin içindeki katkı maddesi en büyük faktör. Bromür bir kere kanser sebebi, bu niye konuşulmuyor Türkiye'de? Tarım Bakanlığı'na sesleniyorum, ekmeğin içinde bulunan bromürü kaldırın'' diye konuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >