Çernobil gerçeklerini biliyor musunuz?

Çernobil patlamasının etkileri günümüzde hala daha devam ediyor.
Çernobil patlamasının etkileri günümüzde hala daha devam ediyor.

Çernobil, 1986 yılında Soyvetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kuzeyindeki Pripyat kenti yakınlarındaki nükleer santralinde gerçekleşen bir patlamadır. Özellikle, Karadeniz bölgesini etkileyen bu patlama sonucunda birçok insan kanserle karşı karşıya kalmıştır. Hala daha Karadeniz'de etkilerini sürdüren bu faciayla ilgili bilmediğiniz ilginç gerçeklerin olduğu bir liste hazırladık.

Çernobil, korkunç sonuçları meydana getiren bir nükleer patlamadır. Sovyetler Birliği'ne bağlı nükleer santralinde gerçekleşen bu patlama Avrupa'ya kadar ulaşmıştır. Dokuz gün boyunca devam eden bu yangın, atmosfere radyoaktif madde gönderdi. Özellikle Karadeniz'i etkileyen bu patlama kansere neden oldu. Birçok insan kanser yüzünden hayatını kaybetti. Üstünden yıllar geçmesine rağmen etkileri hala devam eden Çernobil kazasının bilinmeyen gerçeklerini derledik.

Radyasyonun temizlenme süresi 48 bin yıl 

                                    Bilim insanlarına göre, yaklaşık 190 ton uranyum ve 1 ton plütonyumun hala daha santralin altında bulunuyor. Bölgenin radyasyondan tamamen temizlenmesi için öngördükleri süre ise çok uzun. Çernobil'in yakınındaki Pripyat şehrinde günümüzde ölçülen radyasyon düzeyi bile normalin 20-40 kat üzerinde. Ve tüm radyoaktif kalıntıların temizlenmesi için 48 bin yıla ihtiyaç olduğu söyleniyor.
Radyasyonun temizlenme süresi 48 bin yıl Bilim insanlarına göre, yaklaşık 190 ton uranyum ve 1 ton plütonyumun hala daha santralin altında bulunuyor. Bölgenin radyasyondan tamamen temizlenmesi için öngördükleri süre ise çok uzun. Çernobil'in yakınındaki Pripyat şehrinde günümüzde ölçülen radyasyon düzeyi bile normalin 20-40 kat üzerinde. Ve tüm radyoaktif kalıntıların temizlenmesi için 48 bin yıla ihtiyaç olduğu söyleniyor.
Çernobil bölgesinde hayat yok 

                                    Çernobil patlamasının ardından orada yaşayan insanlar tahliye edildi. Hayalet bir şehre dönüşen bölgede hala radyasyon etkiledi.
Çernobil bölgesinde hayat yok Çernobil patlamasının ardından orada yaşayan insanlar tahliye edildi. Hayalet bir şehre dönüşen bölgede hala radyasyon etkiledi.
Güvenli bir bölge yoktu

                                    Nükleer santrallerin olduğu yerde genellikle korunak binası bulunması gerekiyor. Ancak Çernobil'de böyle bir bina yoktu. Yine Muller'in kitabındaki bilgilere göre, eğer Çernobil Nükleer Santrali’nde korunak binası olsaydı, kazanın kimsenin ölümüne sebep olmama olasılığı çok yüksek olabilirdi.
Güvenli bir bölge yoktu Nükleer santrallerin olduğu yerde genellikle korunak binası bulunması gerekiyor. Ancak Çernobil'de böyle bir bina yoktu. Yine Muller'in kitabındaki bilgilere göre, eğer Çernobil Nükleer Santrali’nde korunak binası olsaydı, kazanın kimsenin ölümüne sebep olmama olasılığı çok yüksek olabilirdi.
Yardıma gelen birçok itfaiyeci öldü

                                    Nükleer santralindeki patlama dokuz gün sürecek bir yangına neden oldu. Richard Muller Çernobil'e dair yazdıklarında, yangını söndürmek için bölgeye gelen itfaiyecilerin yüksek miktarlarda radyasyona maruz kaldıklarını ve sayısı oldukça fazla olan itfaiyecilerin radyasyon zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini söyledi.
Yardıma gelen birçok itfaiyeci öldü Nükleer santralindeki patlama dokuz gün sürecek bir yangına neden oldu. Richard Muller Çernobil'e dair yazdıklarında, yangını söndürmek için bölgeye gelen itfaiyecilerin yüksek miktarlarda radyasyona maruz kaldıklarını ve sayısı oldukça fazla olan itfaiyecilerin radyasyon zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini söyledi.
Birkaç hafta içerisinde büyük hasarlar meydana geldi

                                    Patlama çok şiddetli olmasına rağmen radyasyonun etkileri birkaç hafta içerisinde çok büyük hasarlara neden oldu. Richard Muller’ın kitabına göre, radyasyon bir bombadan çıkan şarapneller gibi düşünülebilir. Muller'e göre, ''Radyasyonun büyük bir kısmı dumanla birlikte havaya yükseldi ve sadece yerin yakınlarında kalan radyasyon insanları etkiledi.''
Birkaç hafta içerisinde büyük hasarlar meydana geldi Patlama çok şiddetli olmasına rağmen radyasyonun etkileri birkaç hafta içerisinde çok büyük hasarlara neden oldu. Richard Muller’ın kitabına göre, radyasyon bir bombadan çıkan şarapneller gibi düşünülebilir. Muller'e göre, ''Radyasyonun büyük bir kısmı dumanla birlikte havaya yükseldi ve sadece yerin yakınlarında kalan radyasyon insanları etkiledi.''
Hiroşima patlamasıyla benzer örnekler gösteriyor

                                    26 Nisan 1986 yılında Çernobil Nükleer Santrali'nde gerçekleşen patlamanın üzerinden 30 yıla yakın zaman geçti. Yankılarının hala devam ettiği facia ile ilgili bazı gerçeklerde konuşulmaya devam ediyor. California, Berkeley Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Richard Muller’ın Physics for Future Presidents: The Science Behind the Headlines isimli kitabına göre, açığa çıkan radyasyondan etkilenen insanların ortalama olarak yaklaşık 45 rem değerinde radyasyona maruz kaldıkları düşünülüyor. Bu değer, 1945 yılında Hiroşima’ya atılan atom bombası sonrasında hayatta kalmayı başaran insanların ortalamada maruz kaldığı radyasyon miktarıyla benzerlik gösteriyor.
Hiroşima patlamasıyla benzer örnekler gösteriyor 26 Nisan 1986 yılında Çernobil Nükleer Santrali'nde gerçekleşen patlamanın üzerinden 30 yıla yakın zaman geçti. Yankılarının hala devam ettiği facia ile ilgili bazı gerçeklerde konuşulmaya devam ediyor. California, Berkeley Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Richard Muller’ın Physics for Future Presidents: The Science Behind the Headlines isimli kitabına göre, açığa çıkan radyasyondan etkilenen insanların ortalama olarak yaklaşık 45 rem değerinde radyasyona maruz kaldıkları düşünülüyor. Bu değer, 1945 yılında Hiroşima’ya atılan atom bombası sonrasında hayatta kalmayı başaran insanların ortalamada maruz kaldığı radyasyon miktarıyla benzerlik gösteriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >