Chernobyl dizisi felaketi getirdi: Eski nükleer santral çalışanı intihar etti

Çernobil dizisi Rusya tarafından tepki çekti ve kaldırılması istendi.
Çernobil dizisi Rusya tarafından tepki çekti ve kaldırılması istendi.

Amerikan merkezli HBO isimli televizyon kanalı 1986 yılında Sovyetler Birliği'nde yaşanan Çernobil kazasını dünyaya duyurmak için Chernobyl isimli bir TV dizisi hazırladı.

Tüm dünyada geniş yankı uyandıran dizi acı bir olaya sebep oldu.

Eskiden reaktörde çalışan Nagashibay Zhusupov'in, diziyi gözyaşları içinde izlediği ve yaşadığı acıya dayanamayarak intihar ettiği iddia edildi.

Rusya tarafından da tepki çeken dizinin yayından kaldırılması talep edilmişti.

Sovyetler Birliği döneminde gerçekleşen Çernobil felaketinin etkileri günümüzde de devam ediyor. HBO isimli televizyon kanalı Çernobil'le ilgili beş bölümlük mini bir dizi hazırladı. Cherynobil isimli dizi kısa sürede dünya gündemine oturmayı başardı.

Dizinin etkisi intiharı getirdi

1986 yılında gerçekleşen olayları çarpıcı bir gerçeklikle anlatan dizi etkileyici sahneler barındırıyor. Olaya tanıklık edenler, diziyi izledikten sonra bu sahnelerden etkileniyor.

Etki altında kalanlardan biriyse Nagashibay Zhusupov oldu. Olayların yaşandığı sırada orada olan ve Çernobil Nükleer Santrali’nde likidatör olarak çalışan Nagashibay'ın diziyi gözyaşları içerisinde izlediği ve dayanamayarak intihar ettiği söylendi.

Nagashibay Zhusupov, Çernobil için yapılan diziyi izledikten sonra intihar etti
Nagashibay Zhusupov, Çernobil için yapılan diziyi izledikten sonra intihar etti

Kızı intihar sürecini anlattı

Nagashibay Zhusupov'ın kızı babasının intiharından hemen önce diziyi bitirdiğini söyleyerek, ''Yalnızca 6 saat içinde geçmişindeki en karanlık anıların yarattığı travmayı tekrar yaşadı. Bu acılara dayanamayarak intihar etti'' dedi.

Nagashibay Zhusupov ile ilgili Çernobil kazasına dair fotoğraflar
Nagashibay Zhusupov ile ilgili Çernobil kazasına dair fotoğraflar

Saha görevlisi olarak çalıştı

Nagashibay Zhusupov, facianın gerçekleştiği dönemde 5 çocuğu ve eşiyle beraber fakirliğin eşiğine geldi. Sovyet hükumetinin kazazedelere sağladığı konut hizmetini reddeden Nagashibay ve ailesi, 10 yıl boyunca yoksulluğun pençesinde yaşadı. 1991 yılından sonra SSCB'nin de dağılmasıyla birlikte Kazakistan'a yerleşen Zhusupov burada da nükleer reaktörler için saha görevlisi olarak çalıştı.

Nagashibay Zhusupov
Nagashibay Zhusupov

Sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu

Faciaya tanık olanlar eski Sovyet ülkeleri tarafından emekli olarak tanınıyor. Zhusupov’un tıpkı diğer kazazedelerde görüldüğü gibi ani bayılma nöbetleri, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi sorunlarla mücadele ettiği söylendi. Kazakistan hükümetinden aldığı emekli maaşı ise haftalık 35 pound, yani sadece 248 TL idi.

Rus Komünist Partisi: Diziyi yayından kaldırın

Sovyetler Birliği döneminde yaşanan nükleer felaketi konu eden Çernobil dizisi, Rusya'da tartışılmaya devam ediyor. Rusya Komünist Partisi, Batılı ülkelerin diziyi Rusya’ya karşı kara propaganda aracı olarak kullandığını öne sürerek ülkede yayından kaldırılmasını talep etti.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'na başvuru yaptıklarını açıklayan Rusya Komünist Partisi İcra Kurulu Başkanı Sergey Malinkoviç, yasaklanması istedikleri diziye ilişkin, “Gerçek trajedi, Çernobil dizisinin HBO’nun ideolojik manipülasyonu olduğudur” ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >