Ciddiye alınmayan kas ağrıları "ciddi" hastalıkların habercisi olabilir

"Üşütmüşsündür sıcak tut geçer" deyip önemsenmediğimiz göğüs ağrısı kalp krizi olabilir mi? Ya da vücudumuzun herhangi bir yerindeki ağrı zona olabilir mi? Ya da kas ağrısı diye düşündüğünüz şey aslında "tükenmişlik sendromu" olabilir mi?

Ağrı kesicilerle geçiştirilen, pek ciddiye alınmayan kas ağrıları ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Halk arasında çoğunlukla kas romatizması, tıp dilinde 'myalji' kas ağrısı anlamına gelir. Kas ağrılarının genel özelliği yerinin tam tespit edilmemesi, şiddetinin az ve yüzeysel bir ağrı olmasıdır. Çoğu kas ağrısı birkaç gün içerisinde kaybolsa da hafif dereceden ıstıraplı bir hale de gelebilir.



Kas ağrılarının altında yatan sebepler nelerdir?
Günlük yaşam aktiviteleri,
Ortamdaki sıcak ve soğuk hava dengesizliği,
Stres,
Küçük travmalar,
Mevsimsel geçişlerde görülen grip ve soğuk algınlığı



Peki "üşütmüşsündür sıcak tut geçer" denilen kas ağrıları ciddi bir hastalığın habercisi olabilir mi?
Ağrıların tanımını yapmak için, öncelikli olarak kişi kendini gün içinde ya da gün sonunda neler yaptığı konusunda sorgulamalı. Mesela, ufak sayılabilecek bir travmaya maruz kalmak ya da marketten dönerken fazlaca ağırlık taşımak bu ağrıya sebep olmuş olabilir. Kulağa tuhaf gelse de, uzun zamandır göremediğiniz birine sımsıkı sarılmış olmak bile bu ağrı için bir sebeptir.

Ayrıca bu ağrılara eşlik eden başka durumları iyi bilmek gerekiyor. Örneğin, kırgınlık, halsizlik, burun akıntısı, öksürük ve hapşırık gibi durumlarda etkenin üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu düşünmek gerek. Bu gibi durumlar kolayca çözülebilecek durumlar.



Peki, özellikle göğüs ağrısı ile kalp krizi ayrımını nasıl yapılır?


Kalp krizi çoğunlukla göğüs ağrısı ile karakterize edilir. Bu, sol kola ve çene altına yayılan ağrının ve uyuşukluğun eşlik ettiği hayatı tehdit eden bir durumdur. Kriz anında kişi endişeli, ölüm korkusu sarmış aşırı terli olabilir. Kişi ağrısını göğüs içinde yanma, batma, baskı ve bıçak saplanır tarzda ifade eder. Fakat kas ağrısı daha yüzeysel , gelip geçici , sıcak ya da soğuğa bağlı rahatlayan ve ağri kesicilere cevap veren tarzda ifade etmektedir.

Peki vücutta lokal bir kas ağrısı mevcut ve ağrı bölgesinde çeşitli lezyonlar görülüyorsa ne düşünmeliyiz?

İlk aklımıza gelen zona hastalığı olmalıdır. Yasam kalitesini ciddi şekilde bozan bir virüs enfeksiyonu olan zona su çiçeği geçirmiş kişilerde yıllar sonra görülür.

Kas ağrısı nasıl geçer?

1- Kol, bacak ya da diğer uzuvlarda oluşan ağrıyı gidermek için kaslar gevşetilmeli
2- Sülfat mineral, magnezyum ve kükürt açısından zengindir. Kasların rahatlamasına yardımcı olmak için sülfat eklenmiş su ile banyo yapılabilir.
3- Buz ve soğuk uygulamalar da etkili çözümlerden biri

























Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >