Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi açılıyor: Hedef 5 milyon kitap

Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi açılıyor!
Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi açılıyor!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, inşası devam eden Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nde incelemelerde bulundu.

● Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin, resmi açılışının ekim ayı içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

● Dünyanın sayılı Türkiye'nin ise en büyük kütüphanesi olacak Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ilk etapta 2 milyon kitap ile hizmete girecek ancak hedef 5 milyon kitap!

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olarak planlanan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ekim ayında hizmete girecek. Bitmesine sayılı günler kalan kütüphanenin mimarisi ve envanter çalışmalarını Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın anlattı.

2 milyon kitap ile hizmete girecek kütüphanede çok sayıda özel koleksiyon hizmete sunulacak. Ayrıca teknoloji ile uyumlu kütüphanede 5-10 ve 10-15 yaş gruplarına özel çocuk bölümler olacak. Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıyan kütüphane 24 saat boyunca hizmet verecek.

Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin mimarisi göz kamaştırıyor.
Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin mimarisi göz kamaştırıyor.

"Burası kitap okumaya teşvik edecek bir ilim yuvası"

Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin '5 milyon kitap' hedefine dikkat çeken Kalın, Türkiye'de kütüphane kültürünün artacağını belirtti ve şöyle konuştu:

"Koleksiyonumuz da ona göre hızla artıyor, şekilleniyor. Burası öncelikle kitap okumayı teşvik edecek bir ilim yuvası, bir kitap yurdu olarak tüm vatandaşlarımıza açık olacak. Dolayısıyla araştırmacılarımız, akademisyenlerimiz, genel okuyucumuz, küçükler, büyükler hepsi burada gelip bizim büyük ilim, irfan, kültür birikimimizden, mirasımızdan istifade edebilecekler. Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ile Türkiye'de kütüphane kültürü bir seviye atlayacak çünkü ilk defa bu çapta ve büyüklükte, 24 saat hizmet verecek bir kütüphane konseptinden bahsediyoruz."

Türkiye'de kütüphane kültürü bir seviye atlayacak
Türkiye'de kütüphane kültürü bir seviye atlayacak

Basılıda 5 milyon dijitalde sonsuz kitap

"Cumhurbaşkanımız 5 milyon hedefi koydu. Bu 5 milyon matbu, basılı, elle tutulur kitaptan bahsediyoruz. Elektronik ortamda bunun adeta sonu yok. Elektronik koleksiyonların toplanmasıyla ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde yürüyor. Teknolojiyi de takip eden bir altyapı burada kuruldu. Dolayısıyla okuyucularımız hem raflardan istediği kitabı matbu olarak alıp, sayfalarını çevirerek okuyabilecekler hem de elektronik ortamda o kitaplara, yayınlara, süreli yayınlara, dergilere, gazetelere ulaşma imkanları olacak." bilgisini verdi.

"Açıldığı zaman da yaklaşık 2 milyon kitapla bismillah diyeceğiz. 1,5 milyondan fazla matbu eser, 500 bin civarında da süreli yayınlarımız olacak. Bütün bunları bir koleksiyon olarak okuyucularımızın hizmetine sunacağız. Burada tarihten sosyolojiye, sanattan edebiyata, şiirden bilim tarihine çok farklı alanlarda eserlere ulaşma imkanı olacak. Türkçenin yanında başka dillerde de eserler burada, kütüphane bünyesinde yer alacak."

Kütüphane bünyesinde birçok dilde kitap bulunacak.
Kütüphane bünyesinde birçok dilde kitap bulunacak.

Özel koleksiyonlarla zenginleşti

Kalın, 2 milyona yakın basılı eserde çok değerli kitapların da bulunduğunu belirtti ve şu şekilde devam etti:

"Merhum Şevket Eygi Bey, kütüphanesini hayattayken Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'ne bağışlamıştı. O koleksiyon burada. İlber Ortaylı Hoca kitaplarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne bağışladı. Bundan dolayı son derece memnunuz. Rahmetli Cinuçen Tanrıkorur'un bütün metrukatı, kitapları, notaları, eserleri kütüphanemize bağışlandı. O burada özel bir bölümde sergilenecek. Aynı zamanda merhum Şefik Can'ın koleksiyonu, kütüphane koleksiyonuna dahil edildi. Son olarak merhum Cemil Meriç'in kütüphanesinde bulunan kıymetli Osmanlıca eserler, kızı Sayın Ümit Meriç Hanımefendi'nin himmetiyle kütüphanemize bağışlandı. Bunun gibi yeni bağışlar, irili ufaklı gelmeye devam ediyor. Kütüphanemiz bu özel koleksiyonlarla giderek daha da zenginleşecek."

İbrahim Kalın, son olarak Milli Kütüphane ile ilgili ayrı bir tasarrufunun söz konusu olmadığını vurguladı.
İbrahim Kalın, son olarak Milli Kütüphane ile ilgili ayrı bir tasarrufunun söz konusu olmadığını vurguladı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >