Türkiye'de uyuz salgını başladı: İlacı tükendi

Uyuz hastalığının en önemli belirtisi kaşıntı
Uyuz hastalığının en önemli belirtisi kaşıntı

Uzmanlar, yurt genelinde uyuz vakalarında büyük bir artışın meydana geldiğini söylüyor. Vücudunda kaşıntı olanların hemen dermatoloğa gitmesi önerildi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu salgının olduğunu ancak uyuz ilacı sıkıntısı bulunduğunu açıkladı. Ancak uyuz hastalığı ile baş etmek için ilaç tek çare değil.Kökünü kurutmak gerekiyor.

Yurt genelinde geçen yıllara göre hastanelere yapılan ‘uyuz vakası’ başvurularında büyük artış olduğu belirtildi. Hastalığın salgın haline dönüştüğünü kaydeden Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, “Uyuz şikayetiyle polikliniklere başvuruda çok fazla artış var. Dermatoloji uzmanları bizi arayarak, ‘Eskisine göre çok fazla uyuz vakası geliyor. Tedaviye de çok dirençliler’ diyorlar. Uyuza parazitler yol açıyor. Parazitler deriye bulaştıktan 2-3 hafta sonra şiddetli kaşıntıya neden oluyor. Bu kaşıntının en önemli özelliği gece artış göstermesi, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenmesidir” dedi.

Uyuz hastalığının en önemli belirtisi deri içerisinde kazdıkları tünellerin görülmesidir
Uyuz hastalığının en önemli belirtisi deri içerisinde kazdıkları tünellerin görülmesidir

En önemli belirtisi: Deri içerisinde kazdıkları tünellerin görülmesi

Çalıkoğlu, “Kaşıntıdan en sık etkilenen bölgeler el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklardır. Yetişkin insanlarda saçlı deri etkilenmezken çocuklarda saçlı deri de etkilenebilir.Uyuz hastalığının en önemli belirtisi deri içerisinde kazdıkları tünellerin görülmesidir. Bazen bu tünellerin sonunda küçük su toplayan kabarcıklar görülür. Bazı hastalarda hiçbir deri bulgusu olmadan kuru kaşıntıya neden olabilir. Bu hastalarda uyuzu düşündüren en önemli bulgu, gece kaşıntının artması, kaşıntı haplarına yanıt alınmaması ve ailede kaşıntı olmasıdır” bilgilerini verdi.

"İlaç sıkıntısı yaşanıyor"

Milliyet'in haberine göre; İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu: “Göçmenlerin yaşadığı ilçelerde hastalık daha çok görülüyor. İlaç firmaları, uyuz artışını öngörmedikleri için ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Birçok ilaç piyasada yok. Önceden 100 kutu ilaç talep edilirken şimdi 500 kutu talep var. Hazır ilaçlar bulunmadığı için de bizim hazırladığımız ilaçlar doktorlar tarafından öneriliyor. Ama ilaç tedavide tek başına çözüm değil. Kökünü kurutmak gerekiyor. Bunun da başlıca şartı, hijyen. Hasta iyileşse bile, evdeki yorgan, giysi ve benzeri şeyler kaynar suyla yıkanmazsa uyuz ortadan kalkmaz.”

  • Uyuz Nedir?

    Uyuz böceğinin, derinin altına girip buradaki dokudan beslenerek yaşamasına bağlı olarak ortaya çıkan sağlık problemine uyuz denir. Bir cilt hastalığı olan uyuz, kaşıntıya sebep olur ve kırmızı yaralar ya da şişlikler ile kendini gösterir. Uyuz mikrobu taşıyan hayvanlar ya da insanlarla temas etmek hastalığın bulaşmasına neden olabilir. İnsanlarda görülen en yaygın uyuz türü skabi adı verilen parazitten kaynaklanır. Uyuz hayli bulaşıcı bir hastalıktır, bu nedenle uyuz paraziti taşıyan kişi ve hayvanlardan uzak durmak gerekir.

  • Uyuzdan nasıl kurtulunur?

  • -Vücuda sürülen merhem ya da losyon vücutta 8-10 saat aralığında tutulursa tedavi 10 günde sonlanır.
    -Bütün giysiler temizlenmeli, hasta iyi bir banyo yapmalı, yatak örtüleri ve giysiler mümkün olan en sıcakta yıkanmalıdır.

  • - Yıkanması çok uzun zaman alacak şeyler, güneş altında uzun süre bekletilmeli, yıkandıktan sonra iç çamaşırlar dahil kızmış bir ütüyle ütülendiği takdirde uyuz alınma olasılığı kalkacaktır.

  • - Halı ve döşeme gibi mobilyalar, elektrikli süpürgeyle vakumla çekilirse yine buradan bulaşma riski de kaybolur.

  • Uyuzdan kurtulmanın bitkisel yolları nelerdir?

    Uyuz tedavisinde kremler, solisyonlar ve sabunlar son derece etkilidir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği tedaviyi uygulamanız çok önemli. Ancak bitkisel yöntemlerle de uyuz hastalığından kurtulabilirsiniz.

  • Beyaz sirke yöntemi

  • Bir su bardağı beyaz sirke ile bir su bardağı suyu karıştırın. Bir pamuk yardımıyla bu sıvıyı cildinize uygulayın. Özellikle kaşının bölgenin üzerinde pamuğu 5 dakika kadar bekletin. Bu işlemi 10-15 gün sürdürmeye devam edin.

  • Zerdeçal yöntemi

  • Bir yemek kaşığı zerdeçal ile birkaç damla limon suyunu karıştırın. Hazırladığınız macunu birkaç saat sorunlu bölgelerde tutun. Ardından ılık bir duş yapın. Bu yöntemi de sorundan kurtulana kadar sürdürebilirsiniz.

  • Çay ağacı yağı yöntemi

  • Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın. Hazırladığınız karışımı günde iki kez sorunlu bölgelere uygulayın. Yaklaşık 15-20 gün içerisinde sorundan kurtulmuş olacaksınız. Ancak çay ağacı yağını gebeler ve emzirenler kesinlikle kullanmamalı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >