Krem, kolonya sürmek ve parfüm sıkmak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı

Vücut sağlığı açısından nemlendirici ve besleyici kremler büyük önem taşıyor.
Vücut sağlığı açısından nemlendirici ve besleyici kremler büyük önem taşıyor.

İslam alemi için en önemli aylardan biri olan Ramazan ayının gelmesiyle orucu bozan durumlar merak ediliyor. Müminler bir yandan oruç ibadetini gerçekleştirirken, diğer yandan ise doğru ve eksiksiz bir şekilde tutabilmek adına orucu bozan durumları araştırıyor.Orucu bozan ve bozmayan durumları öğrenmek isteyenler özellikle de "Kolonya, parfüm ve krem orucu bozar mı?" sorusuna yanıt arıyor. Peki kolonya, krem ve parfüm orucu bozar mı?

Parfüm sıkmak ve kolonya sürmek orucu bozar mı sorusu, son günlerin gündem konuları arasında yer almaya devam ediyor. Ramazan ayının ilk günleri itibariyle birçok vatandaş, güzel koku amacıyla parfüm sıkmanın ve kolonya sürmenin orucu bozup bozmayacağını merak ediyor. Peki, Parfüm kokusu orucu bozuyor mu? Parfüm sıkmak ve kolonya sürmek orucu bozar mı?İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili görüşleri;

Kolonya, parfüm ve krem orucu bozar mı?

Parfüm veya kolonya kullanmak orucu bozmaz.

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >