Dünyaca ünlü en bilindik tabloların arkasındaki hikayeler

Yıllar geçse de hafızalardan silinmeyecek sanat ürünleri var. Ünlü ressamların elinden çıkan bu tablolar gibi. Peki bu tabloların arkalarındaki yapılış hikayelerini hangimiz biliyoruz?

Van Gogh - Çiçek Açan Badem Ağacı



Dünyaca ünlü ressam Van Gogh'un en önemli eserlerinden biri olan çiçek açan badem ağacı tablosu, ressamın bağlı kaldığı sanat akımının izlerini içerisinde barındırıyor. Ressamın bu tabloyu yapma nedeni yeğeni küçük Vincent'in doğumunu kutlama arzusundan kaynaklanıyor. Resmin orijinal ismi ise Almond Blossomdur. Ayrıca Gogh resmini ölmeden 4 ay önce tamamlamıştır.

Resmin ilham noktası ise şu bilgilerle aktarılıyor: Gogh, ruhsal rahatsızlıklarından ötürü bir tür terapi amacıyla baharı müjdeleyen evrendeki göstergeleri sürekli seyrederdi. Bu ona iyi geliyordu. Ağaçlarından patlayan çiçekler onun ruhunda başka anlamların oluşmasını sağlıyordu. Söz konusu eser Hollanda'da Van Gogh Müzesinde sergileniyor.

Dianne Dengel - Mutluluğun Resmi



Çoğu kişinin ressamını Abidin Dino olarak bildiği bu tablo, mütevazi ve özgün bir çizgisi olan ressam Dianne Dengel'a aittir. Gören her kişi de hayranlık uyandıran bu tablo çevremizde sık sık gördüğümüz tablolardan. Tablonun her köşesinde mutluluk teması işlenmektedir ve her detayda ekonomik imkanların mutluluğun asıl sebebi olmadığı anlatılmaktadır.

Dianna, küçük yaşlardan bu yana resime ilgi duyan bir ressamdır. Ekonomik olanakları iyi olmayan bir ailede yetişir. Annesi ve Babası kızları Dianne'nin resim yeteneğini fark ettikten sonra kendi imkanlarınca kızlarına ucuz boyalar almakla yetinmişler ve tuval bezi pahalı olduğu için kızlarına beyaz karton getirmişler. Var olan imkanlarla mutlu olmayı ta o yaşlarda öğrenen Dianne'nin bu hayatı onun eserlerinin ilham kaynağı olacaktır. Dianne, yaşının ilerlemesiyle sanatsal kabiliyetleri de gelişmiş ve Amerika'da konuşulur hale gelmiştir. Bir televizyon programının yetenek avcısı tarafından keşfedilen Dianne'nin tabloları da dünya çapında üne kavuşuyor. Dianne Dengel 2012 yılında vefat eder ve arkasından bir çok eser bırakır.

Osman Hamdi Bey - Kaplumbağa Terbiyecisi



Osmanlı'nın ünlü ve aykırı ressamlarından Osman Hamdi Bey, dünyaca ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi ile aklımıza kazınmış bir sanatçıdır.

Bu eserinde Osmanlı'daki bürokrasinin ne kadar ağır işlediğini anlatmaya çalışmış, toplumun refahı için batılılardan gayet geri kalındığını betimlemek için bu resmi çizmiştir. Ayrıca Kaplumbağa terbiyecisi figüründen kastın orgun bir Osmanlı Aydını olduğu yorumu da yapılmıştır. Dolayısıyla eserin ana teması toplum ve yönetim eleştirisidir. Tablonun şuandaki değeri 15 milyon TL'dir ve Pera Müzesinde sergilenmektedir.







Kaynak: baskıloji



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >