Dünyanın merak ettiği problemi matematikçilerle çözdük

Sosyal medya üzerinden sorulan matematik işleminin cevabı kullanıcıları ikiye böldü.
Sosyal medya üzerinden sorulan matematik işleminin cevabı kullanıcıları ikiye böldü.

Twitter üzerinden bir kullanıcı matematik işlemi yayınlayarak takipçilerinden bu soruyu cevaplamalarını istedi. Ancak kullanıcılar cevap konusunda ikiye bölündü. 16 ve 1 olarak iki sonuç ortaya çıkınca tartışma bitmek bilmedi ve kısa süre içerisinde birçok haber sitesi tarafından paylaşılmaya başlandı. Bizde GZT.com ekibi olarak soruyu matematik öğretmenlerine sorduk. Soruyu yanıtlayan öğretmenlerimiz cevabın 16 olduğunu belirtti. Ancak sonucun 1 olduğu konusunda ısrar edenlerin sayısı da oldukça fazla.

Twitter üzerinden bir kullanıcı, matematik işlemini takipçileriyle paylaşarak onlardan bu soruyu cevaplamalarını istedi. Ancak gelen cevaplar, kullanıcıların doğru sonuç bakımından iki ayrı cevaba ayrılmış olduğunu gösterdi. Kimisi cevabın 1 olduğundan eminken, kimileri de cevabın 16 olduğu konusunda ısrar etti.

İşlem önceliği devreye giriyor

Twitter üzerinden yayınlanan matematik işlemini GZT.com olarak Instagram hesabımızdan paylaşarak takipçilerimize sorduk. Ancak iki cevap arasında kalan takipçilerimiz net bir sonuca ulaşamadı.

Sorunun yanıtındaki bu ikiliğin sebebi ise, kullanıcıların ilkokul yıllarında aldıkları eğitimin farklılık göstermesi olarak değerlendiriliyor. Çünkü bu noktada işlem önceliği devreye giriyor. Türk eğitim sistemine göre matematik işlemlerindeki sıralama şöyle,

  • Bulunmaları halinde üs alma işlemleri
  • Parantez içindeki işlemler
  • Çarpma veya bölme işlemleri
  • Toplama veya çıkarma işlemleri

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise, aynı önceliğe sahip olan işlemlerin soldan sağa doğru yapılıyor olması.

8 ÷ 2(2+2) =

8 ÷ 2(4) =

4(4)= 16

Bu açıdan bakıldığı zaman sorunun cevabı 16 olarak bulunabiliyor, ancak bazı geleneksel eğitim sistemlerinde bu sıralama değişiklik gösterebiliyor. Bu durumda işin içine parantezin yeri giriyor. Yapılan parantez değişikliği, işlemin sonucunu tamamıyla değiştirebiliyor.

Matematik öğretmenlerine sorduk

Sosyal medya üzerinden hızla yayılan ve kafa karıştıran bu matematik işlemini öğretmenlerimize sorduk. Konuyla alakalı görüşlerini aldığımız iki matematik öğretmeni cevabın 16 olduğunu belirtti. Ayrıca öğretmenler konunun tamamen işlem önceliğiyle alakalı olduğunu, bu yüzden iki farklı sonuç çıktığını söyledi.

Öğretmenler tartışmanın işlem önceliğini bilmeyenler ya da doğru bildikleri konusunda ısrar edenlerden dolayı bitmeyeceğini de sözlerine ekledi.

  • Matematik öğretmenlerinin yaptığı işleme göre, ''Önce parantez içi yapılır. 2+2 =4 ardından 8:2=4 sonra 4*4=16 ya da 8 bölü 2 =4 olur. Parantez içini topladığımızdaysa sonuç 4 çıkar. 4 ile 4'ü çarptığımız zaman ise sonuç 16 olur.''

Ancak konuyla ilgili tartışmalar hala daha devam ediyor. Cevabın 1 olduğuyla ilgili ısrar edenlerin sayısı da göz ardı edilmeyecek kadar fazla.

İşte sosyal medyadan gelen bazı cevaplar,

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >