Duvar ve tavan süslemeleriyle ziyaretçilerin gözdesi Şahinler Camii

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinin kırsal mahallelerinden Şahinler'de bulunan, duvar ve tavanları doğa, bitki ile meyve resimleriyle süslü "Şahinler Camiisi", her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Kültür ve Turizm Müdürü İl Mustafa Çaltı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1900'lü yılların başından bu yana ibadete açık olan caminin, duvar ve tavan süslemelerinin bilinen camilerden farklı olduğunu söyledi.

Cami duvarlarının doğa, manzara ve meyve resimleriyle kaplı olduğunu vurgulayan Çaltı, "Bu farklılık camiye ziyaretçi çekiyor. Her yıl havalar uygun olduğu sürece binlerce ziyaretçi geliyor camiye. İnanç turizmi açısından önemli bir cami." dedi.

Şahinler Mahallesi Muhtarı Alibey Karaaslan ise caminin inşaatında Rum ustalar ve Bulgar işçilerin çalıştığını, yapımında günlük köy yumurtası, süslemelerinde ise kök boyası kullanıldığının bilindiğini dile getirdi.

Karaaslan, tarihi caminin köyün tanıtımına büyük katkısının olduğuna işaret ederek, "Bu caminin turistik açıdan mahallemize çok katkısı oldu. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler gelip gidiyor. Meyve figürleriyle, resimli cami oluşundan değişik çünkü. Köyün girişi, etrafındaki doğanın resimleri bulunuyor duvarlarında. Yılda en az 20 bin kişi geliyor. Turlar da geliyor, ailesiyle gezenler de." ifadesini kullandı.



Resimler gezgin bir Rum ressama ait

Cami cemaatinden Burhaniye Belediyesi Meclis Üyesi İsmail Çancı da caminin duvar süslemelerini gezgin bir Rum ressamın yaptığını, bu nedenle Kabe'nin resminin yanı sıra tropikal bitkilere kadar değişik meyve figürleriyle caminin duvarlarının süslü olduğunu belirtti.

Çancı, tarihi caminin yapılışına ilişkin anlatılanları atalarından, dedelerinden dinlediklerini ifade ederek, şunları aktardı:

"O zamanlar ulaşım imkanı çok zor omasına rağmen Kabe'nin, Mısır piramitlerinin, tropik meyvelerin resmi var. Dolayısıyla bunları çizebilmesi için insanın bunları görmüş olması gerekiyor. O zamanlar dünya ticareti bu kadar hızlı değil. Ananasın o zamanlar çizilebilmesi demek, adamın bu meyveyi gördüğü anlamına geliyor. Seyyah bir ressam, sanatçı. Bununla ilgili hikayeler de var. Mesela caminin üst tarafı daha renkli, daha orijinal. Alt tarafı biraz daha az renkli. İslam tarihinde az sayıda olan resimli camiden biri."

İbadethanenin, bölgede inanç turizmi açısından en çok ziyaret edilen cami olduğuna dikkati çeken İsmail Çancı, "Burası bir turizm köyü. Yılda 20 bin civarında turist ağırlıyoruz bu cami sayesinde. Biz de belediye olarak bununla ilgili farkındalığı, görünürlüğü mümkün olduğunca artırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Şahinler Mahallesi'nin en yaşlısı olan, cami cemaatinden 87 yaşındaki Ahmet Çancı, duvarlarındaki resimlerden dolayı turistler tarafından ilgi gören camiye turizmcilerin isim takmak istediğini anlatarak, "Asla burası onu kabul etmez. Burası köyün el birliğiyle yaptığı bir cami. Duvarları sağlam ve resimler çok canlı, çünkü yumurta beyazı kullanılmış. Merak edilen bir cami. Diğerlerinden farklı oluşu köye ilgiyi artırıyor" ifadelerini kullandı.


"Bambaşka bir sanat"

Şahinler Camisi'ni gezmek için İzmir'den gelen Demet Can, caminin tam anlamıyla bir tarih olduğunu vurgulayarak, "Şimdiye kadar birçok cami gezdim ama ilk kez bu kadar sanatkar, güzel bir cami gördüm. Tamamen emek. Çok beğendim. Bana bu cami çok ilginç geldi. Çok farklı renkleri. Bambaşka bir sanat. Tarihi de çok eski. Çok güzel bir cami." şeklinde konuştu.

Ziyaretçilerden Pervin Can ise caminin farklı olduğunu duydukları için geldiklerini belirterek, "Çok güzel. Geldik, gördük. Her tarafı muhteşem. İç dizaynı çok farklı, tamamen tarihi eser. Mükemmel bir cami. Herkesin gelip görmesini tavsiye ederiz." dedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, "Şahinler Resimli Camii" olarak da adlandırılan, 1891-1902 yıllarında inşa edilen tarihi cami, farklı duvar işlemeleriyle Türk-İslam kültüründe ayrı bir yere sahip.

Diğer camilerden farklı olarak eski hat örnekleri yerine duvar ve tavanında, mahallenin mezarlığı, yapıldığı dönemlere ait Rezelli Değirmeni, manzara, çiçek, üzüm, incir ve kavun gibi doğa ve meyve resimleri bulunan cami, en son aslına uygun olarak 1993-1994 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edildi.

Özellikle tavanında bölgeye özgü zeytin ve yaprak süslemelerinin göze çarptığı, ziyaretçilerini doğayla bütünleştiren eşsiz bir güzellik sunan cami, düz ahşap bir çatıyla örtülü olup, içinde yalancı kubbeleri bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >