Elif Şafak yabancı basına verdiği röportajda Türkiye'yi hedef aldı

Kitaplarında pedofili içerikler olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Elif Şafak BBC'ye konuştu.
Kitaplarında pedofili içerikler olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Elif Şafak BBC'ye konuştu.

Abdullah Şevki'nin Zümrüt Apartmanı adlı romanındaki pedofili ifadelere yönelik tepkilerin ardından, Elif Şafak'ın da iki romanında benzer ifadeler olduğu ortaya çıkmıştı.

The Guardian’ın haberine göre, yazar Elif Şafak'ın “Mahrem” ve “Havva’nın Üç Kızı” adlı romanlarına yurtdışında savcılık inceleme başlattı.

Yine The Guardian'a konuşan Şafak, ''Kadınlara ve çocuklara karşı çok ve giderek artan sayıda cinsel şiddet olaylarının yaşandığı bir ülkede, bu gayet tabii ki bir ironidir.'' ifadelerini kullandı.

Dış basında birçok gazeteye konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şafak, yazdıklarının edebiyatın içerisinde yer alan makul yazılar olduğunu savundu.


Bir çocuğa yönelik cinsel istismar ifadelerinin yer aldığı 'Zümrüt Apartmanı' kitabına ilişkin ilgili bölümlerin sosyal medyada paylaşılmaya başlamasıyla birlikte Türkiye'de pedofili içerikli kitaplara yönelik dikkati çeken bulgular ortaya çıkmıştı.

Elif Şafak'ın pedofili ifadeler içeren ve sosyal medyada gündem olan kitabı: Mahrem
Elif Şafak'ın pedofili ifadeler içeren ve sosyal medyada gündem olan kitabı: Mahrem

Tartışmalara konu olan kitabın yazarı Abdullah Şevki hakkında suç duyurusunda bulunulurken, Elif Şafak ve AyşeKulin gibi yazarların da kaleme aldıkları eserlerde benzer hikayelerin yer aldığı tespit edildi.

Şafak'ın 'Mahrem' ve 'Havva'nın Üç Kızı' kitaplarında pedofili ifadelerin yer aldığı tespit edildi

Elif Şafak'ın kitaplarına yurtdışında soruşturma açıldığı iddia edildi

The Guardian gazetesinin haberine göre, son günlerde Türkiye'de pedofili kitap içeriklerinin ortaya çıkmasıyla beraber Elif Şafak'ın bahsi geçen kitaplarında yer alan çocuk istismarının betimlendiği kısımlar referans gösterilerek, hakkında soruşturma başlatıldığı iddiası yer aldı. Soruşturma iddialarının ardından, Yazarlar Birliği PEN’in Amerika ve İngiltere şubeleri, aralarında Şafak’ın da bulunduğu yazarlar hakkında inceleme başlatılmasına tepki gösterdi.

Elif Şafak yabancı basına konuştu: Ben bir edebiyatçıyım ve yazdıklarım buna dahil

Elif Şafak, BBC
Elif Şafak, BBC

Kaleme almış olduğu “Mahrem” isimli kitabındaki bazı ifadelerin “çocuk tacizi ve pedofiliyi özendirdiği” gerekçesiyle Türkiye gündemine oturan Elif Şafak sessizliğini bozdu. Bir yandan söz konusu rezil satırlarını savunan Elif Şafak, bir yandan da Türkiye’yle ilgili sert sözler sarf etti.

Mahrem isimli kitabında kaleme aldığı bazı ifadelerin “çocuk tacizi ve pedofiliyi özendirmesi” konusuna ilişkin de konuşan Elif Şafak, “Bu tür iddiaları ortaya atanlar zaten kitap okuru değiller. Yazılanlara büyük tepki duyuyorum.” diyerek kendisini eleştirenleri aşağıladı. Abdullah Şevki’nin satırlarına benzer betimlemeleri kaleme alan Şafak bunun eden bir sanat olduğunu savundu.

Elif Şafak, bir “edebiyatçı” olarak tam da kurbanın yanında yer aldığını söyleyerek, şunları kaydetti:

  • Kurbanın hikâyesini anlatıyorum. Onun gözünden anlatıyorum. Bir cinsel tacizin insanın hayatını nasıl etkilediğini ve onun hikâyesinde nasıl yer aldığını anlatıyorum. Sanatın ne olduğunu anlamadan, edebiyatın ne olduğunu anlamadan ulu orta yargılamanın sonuçları, büyük bir sansür kültürü demektir.”

Edebiyatta sansüre takılmayan 'Kirli Gerçeklik Akımı'

Çocuğa yönelik cinsel istismar ifadelerinin yer aldığı Zümrüt Apartmanı kitabının yazarı açılan soruşturma kapsamında tutuklanmış ancak yapılan adli işlemlerin ardından serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılan yazar Abdullah Şevki Yurtvermez'in savcılık ifadesi ortaya çıktı. 'Zümrüt Apartmanı' adlı kitabın yazarı, 'pedofili' ifadeler içeren bölümü, edebiyattaki 'kirli gerçeklik' akımı ile savundu. Şevki ifadesinde, söz konusu kitabı kirli gerçeklik adı verilen ABD’de yaygın olan akıma uygun olarak yazdığı, müstehcenlik ya da cinsel amaçla yazmadığını söylemesi oldu. Peki, 'kirli gerçeklik' akımı nedir? İşte detaylar.

İlgili video:


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >