Esaretin Bedeli'nin yönetmeninden öz eleştiri: 'Bizden daha iyisi var!'

Frank Darabont'tan Esaretin Bedeli açıklaması.
Frank Darabont'tan Esaretin Bedeli açıklaması.

● Dünyanın en büyük film değerlendirme platformu konumunda yer alan IMDb'nin birinci sırası, uzun yıllardır Esaretin Bedeli'ne ait.

● Son olarak, filmin yönetmeni Frank Darabont'un açıklamaları 'enteresan' bir öz eleştiri içermesiyle gündeme geldi.

● Frank Darabont, IMDb'deki liderlikten mutlu olsa da Esaretin Bedeli'nden daha iyi bir film daha olduğunu ifade etti.

Başarılı ve idealist yönetmen Frank Darabont, Stephen King'in The Woman in the Room isimli romanını kısa film olarak çekmeye karar verir. Bu kararın ardından sınırlı bir bütçeyle kusursuza yakın bir iş çıkarılır ve film, Stephen King'e bir mektup eşliğinde gönderilir. King, filmi izleyip çok beğenir ve Frank Darabont'a takdir ve teşekkürlerini sunar. Bu film ve teşekkür mektubuyla başlayan Darabont-King dostluğu, tarihin en özel filmlerinden birine dönüşmüş olur.

Stephen King'in 'Rita Hayworth and Shawshank Redemption' isimli kısa romanının beyaz perde uyarlaması 'The Shawsank Redemption' dünyanın en çok izlenen ve en beğenilen filmlerinden biri olarak değerlendiriliyor. 2 saat 22 dakikalık bir görsel şölen olarak ifade edebileceğimiz film, bağımsız film eleştirmenlerinin büyük kısmından tam not almayı başardı.

Stephen King, tarihin en başarılı yazarlarından biri olarak değerlendiriliyor. Bu öznel değerlendirme 'tartışılır' olsa da King, okunma istatistikleri konusunda neredeyse rakipsiz.
Stephen King, tarihin en başarılı yazarlarından biri olarak değerlendiriliyor. Bu öznel değerlendirme 'tartışılır' olsa da King, okunma istatistikleri konusunda neredeyse rakipsiz.

Dünyanın en büyük film değerlendirme platformu olarak değerlendirilen IMDb, film eleştirmenlerinden farklı olmayacak biçimde Esaretin Bedeli'ne hak ettiği değeri göstererek onu, 'Tarihin En İyi 250 Filmi' listesinde uzun yıllardır birinci sırada tutuyor. Kullanıcı oyları ve jüri değerlendirmeleriyle belirlenen listenin zirvesi yıllardır Esaretin Bedeli'ne ait durumda.

'Listeye baktığımda The Godfather ya da Citizen Kane'i görüyorum!'

IMDb’de 10 üzerinden 9.3 puana sahip olan Esaretin Bedeli’nin bu konumu, bizzat filmin yönetmeni Frank Darabont tarafından da değerlendirildi. Paste Magazine isimli bir dergiye konuşan Darabont, “Bu listeye bakıp tabii ki The Godfather ya da Citizen Kane gibi filmleri görüyorum. Fakat bir düşünün ‘Shawshank gerçekten The Godfather’dan daha mı iyi?’ Buna inanmakta zorlanıyorum.” dedi.

Frank Darabont.
Frank Darabont.

IMDb’nin en iyi 250 film listesi öncelikle, sinema izleyicilerinin oylarına göre belirleniyor. Bir filmi izledikten sonra IMDb’ye girip 1 ila 10 arasında bir puan verebiliyorsunuz. Filmlerin söz konusu puanları da yüzlerce bin izleyici tarafından yapılan değerlendirmelere göre belirleniyor.

IMDb, dünyanın en büyük film değerlendirme platformu konumunda yer alıyor.
IMDb, dünyanın en büyük film değerlendirme platformu konumunda yer alıyor.

Esaretin Bedeli’ni yöneten Frank Darabont’un sözleri, aslında bu sistemi ve hep en iyiye ilgi duyma eğilimine karşı fazlasıyla nazik bir eleştiri olarak değerlendirilebilir. Darabont, 'Bu tip şeylerde son karar izleyicinin ve durum hayli memnuniyet verici' şeklinde konuşarak eleştirisini tatlıya bağlıyor.

Öz eleştiride 'zirve!'

Frank Darabont'un bu yorumu birçok farklı insan için 'sürpriz' ve hatta 'saçma' olarak değerlendirilebilecek olsa da öz eleştiri, insanın sahip olabileceği en özel özelliklerden biri olarak karşımızda duruyor. Antoine de Saint Exupery'in de dediği gibi 'Kendini yargılamak başkalarını yargılamaktan daha zordur' cümlesine dair bakış açımız Darabont'un tavrını değerlendirmemize de yardımcı olacaktır.

Esaretin Bedeli.
Esaretin Bedeli.

The Godfather, Citizen Kane ya da Esaretin Bedeli... Her biri birbirinden iyi filmler olmakla birlikte hangisinin birinci olduğunun çok da önemi yok. IMDb listelerini takip etmeliyiz tabi ki ama daha da önemlisi filmleri izlemeli ve kıyasa girmeksizin keyif almaya devam etmeliyiz...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >