Google Zeki Müren'nin doğum gününü böyle kutladı

'Sanat Güneşi' Zeki Müren'in bugün doğum günü. Bu özel günde Google efsane sanatçıyı yaptığı özel tasarımla unutmadı.

Türk Sanat Müziğinin güneşi Zeki Müren'in bugün 87. doğum günü. Kadife gibi sesi, harikulade besteleriyle Türk sanatseverlerin gönlüne kazınan sanatçı, bugün Google tarafında da unutulmadı ve sayfasında Zeki Müren'e yer verdi. İşte Google tarafından Zeki Müren için hazırlanan Doodle.

Önemli günler ve kişiler için özel tasarımlar hazırlayan Google, Zeki Müren'i unutmadı. Türk Sanat Müziğinin ölümsüz ismi bugün yaşasaydı 87. yaş gününü kutluyor olacaktı. Bu ayrıntı Google tarafından da unutulmadı.

Google'ın Zeki Müren için hazırladığı 'Doodle'
Google'ın Zeki Müren için hazırladığı 'Doodle'

Google Zeki Müren'in tüm dünyaya böyle tanıttı

Sanatın Güneşi” ve “Türk Müziğinin Paşa'sı” olarak nitelendirilen Zeki Müren, Türk klasik müzik tarihinin en önemli sanatçılarından biri olan şarkıcı, besteci, aktör ve şairdi.

1931 yılında Bursa'nın tarihi Hisar ilçesinde doğan Müren, bir Makedon kereste tüccarının tek çocuğuydu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisi iken, Türk Radyo ve Televizyonu tarafından desteklenen bir yarışmada birinci oldu. 1951'de ilk canlı performansını İstanbul Radyosu'nda verdi. Aynı yıl “MuhabbetKuşu” yu (Parakeet) klarnetçi Sükrü Tunar'la, kariyeri boyunca snografide ve kasette yayınladığı yüzlerce şarkının ilki ile kaydetti. 1955 tarihli "Manolyam" adlı filmi, altın sertifikalı ilk Türk kaydı oldu.

1955'te ilk canlı konseri olan Müren sahnede tipik sahne kıyafetlerini aldı, ama zamanla kendi gardırobunu tasarlamaya başladı, bazen uyluk yüksek çizmeleri, pırıltılı taytları, mücevherli pelerinleri, mini etekleri ve tavus kuyruğunu içeriyordu. peruk ve makyaj kadar. Korkusuzca ışıltılı görünümü, karakter ve bireysellik gücünün bir simgesi olarak biliniyordu.

Müren, 1950'lerde sinema veya Beklenen Sarki “Beklenen Şarkı” (1953) rolüyle oyunculuk kariyerine başlayarak müziği aştı. 18 filmde görünmeye devam etti, genellikle skorları da oluşturdu ve Robert Anderson’ın sahne drama Çay ve Sempati (1960) 'da önderlik yaptı.

Hayatının son dönemlerini Bodrum'da geçiren ünlü sanatçının burada bulunan evi daha sonrasında müzeye çevrilmiştir.
Hayatının son dönemlerini Bodrum'da geçiren ünlü sanatçının burada bulunan evi daha sonrasında müzeye çevrilmiştir.

1991 yılında Müren, resmi bir Türkiye Devlet Sanatçısı seçildi. Bugün Müren'in mirası, 2002 yılında açılan Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'nde yaşamaktadır. Bodrum'daki evi Zeki Müren Sanat Müzesi ve Zeki Müren Burs Fonu geçtiğimiz 20 yıl boyunca binlerce öğrenciyi desteklemiştir.

Zeki Müren’i doğum gününde, üstat Neşet Ertaş’tan dinleyelim

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >