Günde 10 bin adım atmamız için 7 neden

Düzenli olarak yürümek bir çok sağlık problemine karşı etkin bir korunma yöntemidir
Düzenli olarak yürümek bir çok sağlık problemine karşı etkin bir korunma yöntemidir

Sağlıklı bir yaşam sürdürmemiz, kronik hastalık riskini en aza indirmemiz için gün içerisinde fiziksel hareketlilik kotamızı doldurmamız gerekmektedir. Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız '10 bin adım' kuralı ise bizi disipline etmek ve havaya sokmak için telefon veya saatlerimizde yer alan pedometreler(adımsayar) tarafından belirlenmiş ortalama bir bireyin gün içinde atması gereken adım sayısı olarak karşımıza çıkıyor.

Günde 10 bin adım atılması gerektiğinin kökeni tam olarak bilimsel sayılmaz. 1960’lı yıllarda bir Japon şirketi tarafından manpo-kei adı verilen bir pedometre geliştirildi. Bu cihaz 10 bin adımı metre cinsinden hesaplıyordu. O dönemde insanların ilgisini çeken bu cihaz, Japon yürüyüş gruplarında popüler olmaya başladı. Daha sonra yapılan bilimsel araştırmalar ise, günde 10 bin adım atan kişilerin daha düşük kan basıncına sahip olduğunu, kandaki glikoz düzeylerinin daha sabit seyrettiğini ve daha iyi ruh haline sahip olduğunu ortaya koydu. Böylece 10 bin adım hedefi hızla yayıldı.

Gün içinde ortalama 10 bin adım atmamız için 7 önemli sebep

1) Kalp krizi riskini düşürüyor

Günlük 10 bin adımın en büyük faydalarından biri kolesterol dengesini düzenlemesi. Özellikle trigliserid olarak adlandırılan kandaki yağ seviyesi de sadece adım atarak düşürülebiliyor. Damarları koruyan ve HDL denilen koruyucu kolesterolü yükseltmenin de en geçerli yolu yine düzenli yürüyüş yapmaktan geçiyor.

2) Kansere karşı kalkan oluyor

Günde 10 bin adım atmak aynı zamanda kansere yakalanma riskini de azaltıyor. Örneğin bağırsak hareketlerinin düzenlenip hızlanması sayesinde bağırsak kanseri riski azalırken, kilo verme ve östrojen hormon seviyesindeki düzenlemeyle de rahim ve meme kanseri riskinde düşüş oluyor. Ayrıca yürüyüş sayesinde vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesi bu riskin azalmasında etkili oluyor.

3) Kilo vermeye katkı sağlıyor

Obezite çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri. Kilo vermenin temel mekanizması ise kalori yakmaktan geçiyor. Diyet ile kısıtlanan kalorilerin yanına 10 bin adım eklediğinde günlük ortalama olarak 500 kalori daha fazla yakılıyor. Bu sayede kilo vermek oldukça kolaylaşıyor.

4) Depresyona iyi geliyor

Günde 10 bin adımla beyinden salgılanan endorfin ve seratonin gibi maddeler stresi azaltıyor. Depresyonda kullanılan ilaçların çoğunluğu beyindeki bu maddelerin seviyesini arttırarak etki gösteriyor. İlaç kullanmaksızın günde atılan 10 bin adımla depresyon belirtilerinde belirgin azalma olurken, dikkat ile konsantrasyon yeteneği de artıyor.

5) Uykuya dalmayı kolaylaştırıyor

Kaliteli uyku vücudun en önemli detoks yöntemi olarak nitelendiriliyor. Ancak çağımızın getirdiği esnek olmayan çalışma koşulları, yoğun stres ve gürültü kirliliği gibi sorunlar baş edilmesi oldukça zor olan uykusuzluk problemini de beraberinde getiriyor. Uykusuzluk yaşandığında çözümü hemen ilaçta aramamak gerekiyor. Çünkü yapılan çalışmalarda günlük 10 bin adım atmanın uykuya dalmayı kolaylaştırdığı ve uyku kalitesini arttırarak daha derin uyunmasını sağladığı gösterilmiş.

6) Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Yürüyüş, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hızlanan metabolizma ve kan akımıyla birlikte bağışıklıktan sorumlu hücreler bütün vücuda dağılarak iltihabi olayları baskılıyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudun virüs ve bakterilerle daha kolay savaşmasını sağlıyor.

7) Diyabeti geciktiriyor

Günde düzenli olarak atılan 10 bin adım insülin direncini kırıp diyabetin gelişme riskini azaltabiliyor. İnsülin direncinin kırılması sonucu kan şekeri düzene giriyor ve özellikle ailesel diyabet hastalığı olan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasını geciktiriyor. Diyabet hastalığı olanlarda da düzenli yürüyüş ilaç ve insülin ihtiyacını azaltabiliyor.

Son zamanların popüler sporlarından olan 'Hiking' Türkçede Dağ veya doğa yürüyüşü olanak biliniyor.
Son zamanların popüler sporlarından olan 'Hiking' Türkçede Dağ veya doğa yürüyüşü olanak biliniyor.

Yürüyüş Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

  1. Düzenli ve tempolu yürüyün.
  2. Oksijen seviyesi yüksek ve açık alanlarda yürümeye özen gösterin.
  3. Mide ve bağırsak gerilmelerinden etkilenmemek için yemek yedikten en az 2 saat sonra yürüyün.
  4. Kas ile eklem yaralanmalarının önüne geçmek için yürüyüşten önce mutlaka ısınma ve germe hareketleri yapın.
  5. Sıcak havalarda güneşin az sorun yaratacağı sabah ve akşam saatlerini tercih edin.
  6. Güneş ışınlarına karşı başınızı mutlaka şapka ile koruyun.
  7. Vücudunuzu mutlaka su ile destekleyin.
  8. Ayaklarda gelişebilecek ağrıların önüne geçmek için yürüyüş için tasarlanan spor ayakkabılarını tercih edin.

Adım sayınıza göre ne kadar aktifsiniz?

Günde 2500 adımdan daha az adım atıyorsanız – Hareketsizsiniz

2,600 ile 4,999 arasında adım atıyorsanız – Belli Limitli Hareketli

5,000 ile 7,699 adım arasında adım atıyorsanız – Düşük Hareketli

Günde 7,699 ile 9,999 adım atıyorsanız veya işiniz çok yürümeyi gerektiren işler arasında ise – Kısmen Hareketli

10,000 ile 12,799 arasında adım atıyorsanız – Aktifsiniz ve sizi tebrik ediyoruz

Günde 12.700 adımdan fazla adım atıyorsanız –Süpersiniz, Yüksek Aktifsiniz demektir. Ve bunu her gün yapıyorsanız hayatınızdaki olumlu değişimleri görebilirsiniz

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >