GZT seyahat notları: 48 saatte Lviv

Lviv kent meydanı.
Lviv kent meydanı.

Hafta sonu müsaitseniz ve gezmek istiyorsanız uçakla çok kısa bir yolculukla Ukrayna’nın aslanı (Ukrayna dilinde Lviv aslan anlamına geliyor) Lviv şehri sizi bekliyor. Lviv, son dönemlerde Türkiye için vize engeli olmaması sebebiyle giderek popülerlik kazanan ve gezginlerin öneri listesinde başı çeken bir seyahat rotası olarak biliniyor. Gelin bu tarihi şehirde bir hafta sonu boyunca gezilecek yerlere ve neler yapılabileceğine hep birlikte göz atalım.

Lviv, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yerini almış ve kendini, tarihi dokusu itibariyle kanıtlamış her köşesi müze ve tarihi eserlerle dolu bir şehirdir.

Lviv, müzeler ve operalar şehri olarak dikkat çekiyor.
Lviv, müzeler ve operalar şehri olarak dikkat çekiyor.

Şehrin nüfusu 725.000 kişi civarlarındadır ve bir şehir efsanesine göre nüfusunun %85’i kadındır ama dediğimiz gibi sadece bir efsane fakat resmi rakamlar olmasaydı bu söylentiye kesinlikle inanabilirdiniz çünkü kadınlar şehrin her yerinde çalışıyor ve isteseniz de istemeseniz de dikkatinizi çekiyor. Bunların haricinde Lviv, Ukrayna KültürBaşkenti konumunda ve Polonya’ya 70 km mesafededir ki Polonyalı bir nüfusu da Ukraynalılarla birlikte içinde barındırır. Şehrin sembolü aslandır ve 5. yy’da kurulmuştur. Bu harika şehri gezmeniz için 4 gün kalmanızı öneririm ama 48 saat de başlıca yerleri görmeniz için yeterli olacaktır.

Lviv seyahati için gerekli evrak ve belgeler

  • 1- Pasaport veya Yeni Kimlik.
  • 2- Gidiş Dönüş Uçak Bileti.
  • 3- Kalacağınız Süreyi Kapsayan Uçak Bileti.
  • 4- Harcayacağınız Kadar Döviz (TR’den Dolar satın alıp çıkmanızı öneririm).
  • 5- Bu yazımızın çıktısı.
  • Yukarıdaki maddelerin ilk dördü için 5 Adımda Ukrayna yazımızı okuyabilirsin.

Ek bilgi : Yurt dışına çıkış için kişi başı 15 TL’ye pul almanız gerekmektedir.

Lviv Para Birimi Ukrayna Grivnası'dır ve kısaltması UAH’dır. Günümüzde 1 Türk Lirası 5.25 UAH’a denktir.

Lviv ile Türkiye arası saat farkı mevcuttur ve Türkiye’den 1 saat geridir.

Lviv, yazın gidilmesini önereceğim bir şehir ama kış aylarında da inanılmaz güzel ve sakin olduğunu eklemden geçemeyeceğim.

Lviv en uygun fiyata konaklama önerilerimiz

Lviv seyahatim toplam 5 gün sürdü ve 3 farklı yerde konakladım. Bu yerlerin 2’si otel 1 tanesi apart oteldi. Benim için apart en güzeliydi. İşte konaklama önerilerimiz ve ayrıntılarımız;

Lemberg Elite Apartments'ın odasından bir görüntü.
Lemberg Elite Apartments'ın odasından bir görüntü.

Uygun fiyatlı konaklama

Lemberg Elite Apartments

Bu tesis bir apart ve tam anlamı ile şehrin merkezinde, şöyle ki meydana gitmek için yürümüyorsunuz, kapıdan çıktığınızda meydandasınız ve Latin katedralinin hemen yanında Boim Chapel ile aynı sokakta sizi ağırlıyor. Apart’la ilgili eklemem gereken bir şey varsa o da şu ki, apartın Booking üzerinde ki adresi yanlış ve çalışanları İngilizce bilmiyor aynı zamanda apart size havlu vb. otellerin sağladığı imkanları sağlamıyor. Wi-Fi hızlı ve etkili fakat banyosu biraz küçük. Kalıplı bir vücudunuz varsa içerisinde rahat edemeyebilirsiniz.

Jam Hotel Hnatyuka'nın odasından bir görüntü.

Orta fiyatlı konaklama

Jam Hotel Hnatyuka

Bu tesis tam anlamıyla mükemmel bir otel ve konum-fiyat anlamında sizi kesinlikle memnun edecektir. Özellikle çalışanların ilgili olması ve pencerenizden gördüğünüz manzara için bile gecelik ücretinizi ayrıca vermek isteyebilirsiniz.

Kahvaltısı doyurucu ve Lviv’de yaygın olan kahvaltıdan daha çeşitli olduğu içinde tercih edilebilir. Banyosunormal boyutlarda, Wi-Fi imkanı yerinde ve yatakları konforlu bir otel olmasının yanında fiyatı normal seviyelerde.

Sonuç: Bu sebeplerden dolayı önerdiğimiz otellerden biriside Jam’dır.

İbis Style Lviv Center'ın odasından bir görüntü.

Yüksek fiyatlı konaklama

İbis Style Lviv Center

Bu tesis İbis standartlarını iliğine kadar hissedeceğiniz ve size en iyi olanakları sağlayacak sayılı otellerden, odanızda şehri gören balkon olabileceği gibi kahvaltısı ve acıktığınız zaman otelden ayrılmadan yemek yiyebileceğiniz bir restoran girişte sizi bekliyor olacak. Wi-Fi imkanları harika. Vereceğiniz paranın her kuruşunu hak eden bir otel. Ama şunu eklemem gerekiyor ki otelden çıkmak istemeyebilirsiniz.

Sonuç: Çok param var ve lüks içinde kalmadan yapamam diyorsanız otel sizin için inşa edilmiş.

İpucu: Otelleri seyahatinizden 2 veya 3 ay önce rezerve etmeniz fiyat anlamında büyük avantaj sağlayacaktır.

Lviv şehir merkezinde yer alan Troleybüs hattı.
Lviv şehir merkezinde yer alan Troleybüs hattı.

Lviv içinde ulaşım olanakları

Tramvay, otobüs, troleybüs ve Uber ile sağlanmaktadır ve ortalama kişi başı toplu taşıma ücreti 5 UAH’dır. Biletinizi yolculuk boyunca yanınızdan ayırmamanız çok mühimdir. Çünkü diğer türlü kontrole denk gelip ceza yiyebilirsiniz. Bir de biletinizi deldirmeyi unutmayın.

Uber’e gelirsek havalimanı ile şehir merkezi arası ortalama 65 UAH tutmaktadır ve araçların çoğu Polonya plakalıdır. Uber, şehirde her yere ucuza ve konforlu seyahat etmenize imkan verdiği gibi toplu taşıma ve ticari taksilerden çok daha avantajlıdır. Yürüyerek gezmeden sonra gelen ve önerdiğim tek ulaşım aracıdır.

Lviv merkez meydanı.
Lviv merkez meydanı.

Lviv'de gezilecek yerler

  • 1- Ermeni Kilisesi: Kilise şehirde bulunan diğer ibadet yerlerinden küçük ve karanlık bir yapıya sahip, kiliseyi zamanında göç eden Ermeniler yaptırmış ve ziyarete açık ücretsiz bir mekan olarak varlığını sürdürüyor (13 Numara ile çapraz konumda)
  • 2- Boim Chapel: Bir tüccarın yaptırdığı ve süslemeleri ile ziyarete değer bir yapıdır. Ziyarete açık olarak varlığını sürdürüyor (3 Numara ile Yan yana)
  • 3- Latin Katedrali veMeydanı Şehirde popüler meydan ve kiliselerden birisidir girişini bulmanız zamanınızı alabilir ama görmeye değer. Ücretsiz olarak ziyaret etmeniz için sizi bekliyor.
  • 4- Dominician Kilisesi: Bahçesi ve yapısı ile mükemmel bir kilise içi aydınlık olan kilise harika bir havaya sahip. Ücretsiz olarak ziyaret etmenizi bekliyor.
  • 5- Rynok Meydanı: Meydan Lviv’in merkezi konumunda ve içinde bir sürü restoran, kafe, otel, dükkan barındırıyor ayrıca şehir terası ile belediye binası da bu meydanda bulunuyor. Meydan ziyaretiniz için sizi bekliyor.
  • 6- Black Mansion
  • 7- Lviv Town Hall: Belediye binası 5 numaralı konumda bulunuyor ve içinde bir seyir terası mevcut. İçine girip en yukarı çıktığınızda sizden kişi başı 30 grivna isteniyor ve şehri izlemek için terasa çıkabiliyorsunuz.
  • 8- Lviv Opera House : Bu yapıt şehirde olan popüler yerlerden birisi ve gösteriler dışında ziyarete açık kişi başı 40 grivna ödeyerek operayı gezebilirsiniz.
  • 9- Virmenska Sokağı: Bu sokağın özelliği her yıl lviv’de düzenlenen Lviv Film Festivali kapsamında sokağa ünlü bir kişinin isminin tabelasının takılması ve sizleri ücretsiz olarak ziyaret etmenizi bekliyor.
  • 10- Lviv National Art Gallery: Galeri inanılmaz eserlere ev sahipliği yapıyor ve kişi başı 60 grivna verip girebilirsiniz.
  • 11- Potocki Sarayı: Lviv’de bulunan en vasat müzedir ve gereksiz pahalıdır. Çalışanları ile de ziyaret etmeyin beni diye haykıran bir müzedir. Kişi başı 60 grivnaya girebilirsiniz.
  • 12- Memorial Museum
  • 13- Transtiguration Kilisesi
  • 14- Arkhivna Sokak
  • 15- İvan Franko Parkı: Şehrin merkezinde ve üniversitenin yanı başında mükemmel bir park. Girişi ücretsiz olmakla birlikte ziyaret edilmeye değer.
  • 16- High Castle: Tüm şehri en yüksek yerden görmek isterseniz şehirden yürüyerek veya uber ile gidebileceğiniz harika ücretsiz bir seyir terası.
  • 17- Lviv Açık Hava Kültür Müzesi: Bu müze şehrin biraz dışında kalan Ukrayna kültürünü yansıtan büyük bir açık hava müzesi giriş için kişi başı 30 grivna ödüyorsunuz ve bütün köyü gezme imkanı buluyorsunuz ama kışın gittiyseniz buraya köyde tüm evler kapalı gitmenizi önermem.

Lviv kafe ve restoranları, Avrupa tarzınızı yansıtıyor.
Lviv kafe ve restoranları, Avrupa tarzınızı yansıtıyor.

Lviv’de yer alan Yeme-İçme mekanları

Kahvaltı için:

Lviv Galician Cheese Cake Bakery.
Lviv Galician Cheese Cake Bakery.

Lviv Galician Cheese Cake Bakery : Burası merdane tabelalı küçük görünümlü ama içinde ilerledikçe uzayan güzel bir Lviv fırını içinden çok güzel tatlarda mantarlı ve tavuk etli börekler alabilirsiniz. Ayrıca çayı da lezzetli fiyatları ise 2 börek 1 demlikçay ile birlikte 120 UAH tutuyor.

Atlas: Burası Rynok Meydanı'nda bulunuyor ve aynı isimdeki otelin altında sizleri bekliyor. Burayı kahvaltı için önermemin nedeni bizim kahvaltı için gitmiş olmamız ki Atlas Lviv’de bulunan en pahalı restoranlardan birisi olabilir çünkü yediklerimize büyük bir ücret ödediğimizi hatırlıyorum. Fiyat konusunu bir kenara bırakırsak Atlas’da bir çok farklı yemek denedik kahvaltı için öncelikle Somonlu Omlet ve Mantarlı Omlet yedim. Somonlu 99 UAH, Mantarlı 75 UAH’tı. Tatları gayet lezzetliydi. Ardından Borş çorbası içtim ve içerken sormayı unutmayın helal yollarla yapılmamış olabilir içeriğinden dolayı ama bizimki yenebilirdi kase başına 85 UAH ödedim. Ve son olarak pankek geldi özel bir pankekti ama gerçekten daha kötü bir pankek yemedim yanında servis edilen meyveli yoğurt bile tadını güzelleştiremedi. İçecek kısmında ise çayları harika öneririz.

Normal öğünler için:

Meat and Burger.
Meat and Burger.

Meat&Burger: Tavuk, ördek etli menüleri ile Müslüman bir bireyin de yemek yiyebileceği inanılmaz bir burger restoranı olmakla birlikte, burgerlerin hepsi harika. Fiyat konusunda ise pahalı sayılmayacak bir seviyede bulunuyor. 2 hamburger ve 2 kola 288 UAH ödedik.

Lviv Kruvasan : Kruvasan dendiğinde akla gelen çikolatalı hilal şeklinde ki ekmekten çok farklı bir biçim ve tada sahip. Bu işletmenin kruvasanlarının içinde somon balığı, tavuk, mantar ve daha nice güzel yiyecekler var ve fiyatları çok uygun. 2 kruvasan 2 limonata ve 2 gazlı içecek 170 UAH gibi bir fiyat tutuyor.

International Fund Varenichnaya: Latin meydanında bulunan bu restoran içerisinde 4-5 millete ait yemekleri bulundurmaktadır ve fiyatları da yemeklerin yanında uygun kalıyor. Özellikle Ukrayna özgü Vareniky mantısını deneyeceğiniz en iyi yerlerden birisi diyebilirim. Fiyatlara gelirsek 1 Hawai pizzası ve 1 adet vareniky ile birlikte 2 adet kolaya 220 UAH ödedik.

Black Honey.

Kafe önerileri:

Black Honey: Bu kafe modern tasarımı ve inanılmaz güzel kahvelerinin gene inanılmaz güzel kurabiyeleri ile birleşiminden dolayı çok meşhur. Lviv’de 2 adet şubesi bulunuyor. İlk ve gitmenizi önerdiğimiz şehrin meydandan uzak kısmında bulunurken ikinci şube hemen Latin meydanından caddeye devam ettiğinizde karşınıza çıkıyor. Fiyatlar ise normal seviyelerde şöyle ki 1 kakao, 1 kahve ve 2 kurabiye98 UAH tutuyor.

Lviv Kahve Fabrikası: Popüler olduğu için ziyaret listemize eklediğimiz bu mekanda 2 adet latte ve 2 adet Lviv keki yedik ama çok memnun kaldık denemez. Öncelikle lattesi güzeldi fakat kek inanılmaz kötü bir tada sahip gittiğinizde illa bir şey tadacaksanız bunun kek olmamasını öneririm. Toplam ödediğimiz tutar 150 UAH.

Lviv Çikolatacısı: Bu mekan Ukrayna genelinde popüler olmakla birlikte güzel çikolata seçeneklerine sahip, eğer gidecekseniz aç gitmenizi öneririz fiyatları ucuz olmakla birlikte hediyelikte alabilirsiniz.

Lviv’de İletişim

Lviv’de telefonunuzu kullanmak ve internete bağlı kalmanın ucuz yolları vardır ki bunlardan en mantıklısı kır-at hat satın almaktır. Vodafone, Lifecell hatlar alabileceğiniz gibi diğer firmalardan da alabilirsiniz. Biz gezimizde Lifecell kullandık ve 20 GB internet için 150 UAH ödedim.

Lviv hakkında verilen tüm bilgilerin videoları için Instagramdan receptcelik hesabını kontrol edebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >