Hafızayı sildirmek mümkün mü?

Hafıza sildirme yönetiminin mümkün olup olmadığı tartışılıyor.
Hafıza sildirme yönetiminin mümkün olup olmadığı tartışılıyor.

Bozulmuş beyin işlevlerinin düzenlenmesinde kullanılan bir yöntem olan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) tedaviye dirençli depresyon ve duygudurum bozukluğunun yanı sıra anksiyete, OKB, yeme bozuklukları, migren ve kulak çınlaması gibi hastalıklarda da kullanılabiliyor. TMU tedavisiyle hafızanın silinmesinin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, ''Hafızanın belli bir anıya yönelik olarak silinmesi zaten tıbben olanaksızdır'' dedi. Bu konu ünlü oyuncu Ceren Hindistan'ın ''Psikologlar bana iyi gelmedi. Hafızamı sildirdim'' demesiyle gündeme geldi. Hindistan kızının yaşadığı hastalığın ardından böyle bir yönteme başvurduğunu da sözlerine ekledi.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Alper Evrensel, dirençli depresyon, anksiyete, duygudurum bozukluğu gibi şikayetlerin tedavisinde kullanılan manyetik uyarım tedavisi TMU ile ilgili bilgi verdi.

'Beyne manyetik uyarım veriliyor'

TMU’nun bir bobin aracılığıyla beyne manyetik uyarım verilen bir tedavi yöntemi olduğunu kaydeden Dr. Alper Evrensel, ''TMU, bozulmuş beyin işlevlerini, beynin duygu ve düşünceleri düzenleyen hücre gruplarının bozulmuş düzenini düzeltmeyi amaçlar. Beynin içindeki doğal elektriksel süreçleri harekete geçirir. Bu işlem sırasında elektrikle çalışarak manyetik alan üreten bir cihaz kullanılır. Bu cihaz MR makinasına benzetilebilir. MR cihazında manyetik alan kullanılarak bedenin bir bölgesinin görüntülenmesi sağlanırken; TMU’da daha küçük bir beyin alanına odaklanmış manyetik alan yönlendirilir'' dedi.

i Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Alper Evrensel.
i Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Alper Evrensel.

TMU’nun genel olarak tedaviye dirençli depresyon ve duygudurum bozukluğunda kullanıldığını kaydeden Evrensel, “Anksiyete, OKB, şizofreninin işitsel halüsinasyonları, yeme bozuklukları, migren, kulak çınlaması gibi hastalıklarda da kullanılabilmektedir” dedi.

'Beyinden bilgi silinemez'

TMU tedavisi ile hafızanın silinmesinin mümkün olmadığını kaydeden Dr. Alper Evrensel, ''TMU ile hafızanın silinmesi mümkün değildir. Hâlihazırda hafızanın belli bir anıya yönelik olarak silinmesi zaten tıbben olanaksızdır. Beynimizde bilgiler bir bilgisayarın hard-diskindeki gibi kayıtlı değildir ve bilgisayarın hafızasından seçili bir dosyayı veya datayı siler gibi beyinden bilgiyi silemezsiniz. Dolayısıyla TMU ile hafıza silinemez'' dedi.

Ne olmuştu?

Hafızayı sildirmek mümkün mü? konusunu tartışmaya açan ünlü oyuncu Ceren Hindistan oldu. Hindistan Günaydın'dan İlker Gezici'nin haberine göre yaşadığı kötü anıları unutmak için hafızasını sildirdi.

Oyuncu durumu, ''Kızımın hastalığı beni çok yordu. Psikiyatristler faydalı olmadı. Kafama bone takıp elektrik akımı verdiler. Düşük dozda 5 seans yaptırdım. Bana iyi geldi ama hiçbir şey hatırlamayanlar da varmış. Kimseye tavsiye etmem" ifadelerini kullandı.

Ceren Hindistan.
Ceren Hindistan.

Ceren Hindistan'ın başvurduğu bu yöntem aslında ilk değil. Bu bir Hollywood klasiği olarak da biliniyor. Çünkü Hollywood filmlerinde sık sık işlenen bir konu. Buna en iyi örnekler de Sil Baştan ve Paycheck, o filmleri.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >