Hamburgerin sekiz asırlık hikayesini biliyor musunuz?

Bugün hemen herkes hamburgeri "amerikan icadı" olarak bilir. Bunun büyük bir yanılgı olduğunu söylesek...

Günümüzün en bilinen fast food yiyeceklerinden hamburgerin kökeni ile ilgili pek çok varsayım var. Hatta çoğu insan hamburgeri, eğlence parkları ve fuarların bir ürünü ya da "amerikan icadı" olarak düşünüyor. Şimdi gelin, okuduğunuzda çokça şaşıracağınız hamburgerin doğuşunu birlikte inceleyim...

Günümüz dünyasının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan hamburgerin, 13. yüzyılda Cengiz Han dönemine kadar evrilerek geldi desek inanır mısınız?




Bunu, Andrew F. Smith isimli yemek tarihçisi National Geographic'de yayınlanan "Hamburgerin Tarihi" isimli programda söylüyor. Efsaneye göre, Moğollar sefere giderken eğerlerinin altına koydukları etleri atın sırtıyla eyer arasında dövülür ve at ile eyer arasındaki et sıcaklıkla pişermiş.

Cengizhan'ın oğlu Kubilay Han Moskova'yı fethettiğinde Ruslar Moğollardan öğrendikleri bu yemeğe Tatar bifteği adını veriyorlar.



Moğollardan Rusya'ya geçen bu et, buradan Avrupa'nın önemli liman kentlerinden Hamburg'a taşındı. Almanya'nın Hamburg şehrinden bir tüccar yüzyılın ortalarında ticaret amacıyla gittiği Orta Asya'da Tatar Bifteğini gördü ve bu lezzeti Almanya'ya getirerek Hamburg bifteği olarak sundu. Daha sonra "Hamburg'a ait" anlamında "Hamburger" adı verildi.



Almanya'dan sonra İngiltere'nin keşfettiği hamburger "Salisbury Bifteği" olarak isimlendirildi. 19. yüzyılın yemek geliştirme uzmanı Salisbury, sağlıklı bir yaşam için günde üç kere önceden sıcak su ile yıkanmış biftek yenilmesine inanıyordu.




Almanların 1800'lü yıllarda Amerika'ya göçmesiyle Hamburger "Amerikan icad" olarak pazarlanmaya başladı. İşte hamburgerin sekiz asırlık hikayesi burada son buluyor...



Kaynak: enteresan.com










Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >