İngiltere'de 'haşema yasağı'na tepkiler sosyal deney yapılarak test edildi

İngiltere'de aktivistlerin bir plajda gerçekleştirdikleri sosyal deneyde, Müslüman kadından haşemasını çıkarmasını isteyen polise tepki gösterenler, yine göçmenler oldu.

Fransa'daki geçici haşema yasağına verilen tepkiler üzerine yüksek mahkeme, ülkedeki geçici haşema yasağını askıya aldı, Kararın insan hakları ve özgürlüklerine aykırı olduğunu belirleyen Danıştay, bazı belediyelerin plajlarda uyguladığı yasağın uygulamasını durdurdu, yetkili yargı merciinin kesin kararının beklenmesine hükmetti.

İngiltere'de üç aktivist, bu konu ile ilgili toplum bilincini artırmak adına bir sosyal deney gerçekleştirmeye karar verdi. Biri haşema, diğeri polis üniforması giydi. Ekibin üçüncü üyesi de biraz uzaktan elindeki kamera ile beklemeye başladı. Essex'de bir plajda sözde polisin haşema giyen kadından üstünü çıkarmasını istemesiyle deney başladı. Yüksek sesle tartışan ikili, kısa sürede dikkat çekti.

- İlk başta kimse tepki göstermedi

Trollstation adlı YouTube kanalı tarafından platforma yüklenen görüntünün başlangıcında sahilde haşema giyen bir kadın otururken görülüyor. Ardından polis kıyafetli aktivist, kadına yaklaşarak, ondan ayağa kalkmasını ve "Sahilde bunu giyemezsiniz" diyerek üzerindeki haşemayı çıkartmasını istiyor. İkili arasındaki sözlü tartışma devam ederken etraftaki insanlardan hiçbiri olaya müdahale etmiyor.

- Polise müdahale edenler Afrika veya Asya kökenli kadınlar
oldu

Polis, kadına fiziksel müdahalede bulununca iki kadın olay yerine, "Bunu yapamazsın. Bu dinle alakalı bir şey. Ona inandığı din yüzünden ayrımcılık yapamazsın" diye bağırarak yaklaşıyor. Kısa bir süre içerisinde polisin etrafını 20'ye yakın kadın sarıyor.

Fakat polise müdahale edenlerin Afrika veya Asya kökenli kadınlar olması, yani yine göçmenlerden olması dikkat çekti.

Baskılara daha fazla dayanamayan polis rolündeki kişi, etraflarına toplanan öfkeli kalabalığa bunun bir sosyal deney olduğunu açıklamak zorunda kaldı.






Kaynak: Daily Mirror, Al Jazeera




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >