İslam karşıtı senarist Green Book filmiyle Oscar'da ödül alabilecek mi?

91. Oscar Ödülleri'nde 5 ayrı kategoride yarışacak Green Book(Yeşil Rehber) filminin senaristi, Oscar ödülünü tehlikeye soktu.
91. Oscar Ödülleri'nde 5 ayrı kategoride yarışacak Green Book(Yeşil Rehber) filminin senaristi, Oscar ödülünü tehlikeye soktu.

91. Oscar Ödülleri’nde kuşkusuz ön plana çıkan filmlerden birisi de en iyi film dahil 5 dalda yarışacak olan Green Book. Irkçılık teması çerçevesinde konumlanan film, Altın Küre Ödülleri’nde 'komedi ya da müzikal dalından en iyi film' ödülüne ulaşmıştı. Bunun yanında en iyi senaryo ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında da ödül kazanan film, Oscar Ödülleri’ne emin adımlarla ilerlerken, film senaristi Nick Vallelonga tarafından 2015 yılında paylaşılan islamofobi içeren tweetin ortaya çıkmasıyla durum tersine döndü.

Oscar yolunda emin adımlarla ilerleyen GreenBook, konusu itibariyle ırkçılık temasını ele alıyor. Başrolünde ise Müslüman oyuncu Mahershala Ali'nin yer alıyor olması konuyu bir hayli ilginç kılıyor. Fakat sosyal medyanın gözüne takılan bir detay birçok film eleştirmeni ve sinemaseverin tepkisine yol açtı. 2015 yılında paylaşılan islamafobik bir tweetin Nick Vallelonga yani Green Book filminin senaristi tarafından haklı bulunması ve alıntılanması, ''Oscar yolunda ilerleyen filmin gidişatına engel olacak mı?'' sorusunu da beraberinde getirdi.

2015 yılında attığı bir tweet yüzünden ırkçılıkla suçlanan, Oscar'a aday senarist Nick Vallelonga.
2015 yılında attığı bir tweet yüzünden ırkçılıkla suçlanan, Oscar'a aday senarist Nick Vallelonga.

  • ''Tepkilere yol açan tweet''
  • Donald Trump, 2015 yılında verdiği röportajlarda, İkiz Kule saldırıları sırasında Arap nüfusunun fazla olduğu New Jersey eyaletinde insanların sevindiğini iddia ediyor; senarist Nick Vallelonga da paylaştığı tweetinde Trump’a katılıyor ve Jersey City’de Müslümanların kuleler yıkılırken sevindiğini belirtiyordu.


2017 yılında en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alan Mahershala Ali, bu alanda ödül alan ilk Müslüman aktör oldu.
2017 yılında en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alan Mahershala Ali, bu alanda ödül alan ilk Müslüman aktör oldu.

Müslüman aktör Mahershala Ali’nin başrolde olduğu Green Book, islamofobi tartışmaları arasında istismar sineması mevzusunu da akıllara getirdi. Eleştirilerin odağındaki Nick Vallelonga ise daha sonra yaptığı açıklamada başta Mahershala Ali olmak üzere kırdığı tüm Müslümanlardan özür diledi.

Green Book filminde Mahershala Ali'ye başrolde, Viggo Mortensen eşlik ediyor.
Green Book filminde Mahershala Ali'ye başrolde, Viggo Mortensen eşlik ediyor.

Green Book filminin konusu

1960’lı yılların başında geçen film, birbirine zıt iki karakterin yolculuk ve dostluk hikayesini sunuyor. New York’ta yaşayan, dönemin ikonlaşmış sert-kaba erkek imajı çizen İtalyan asıllı Amerikalı TonyLip, ailesine gece kulüplerinde çalışarak ve çevresinde girdiği iddiaları kazanarak bakar. Irkçılığın yoğun olarak hissedildiği güney eyaletlerine turneye çıkacak olan Afrikalı-Amerikalı piyanist Dr. Don Shirley kendisine yolculuk için şoför aramaktadır. İşsiz kalan Tony bu işe başvurur ancak Dr. Don Shirley hakkında hiçbir fikri yoktur. Irkçı eğilimlerine tanık olduğumuz Tony, gerek patronunun Afrikalı-Amerikalı olması gerekse de ailesinden uzun bir süre ayrı kalacak olmasıyla önce kabul etmez ama Tony’nin ailesini bakması gerekir ve Dr. Don Shirley ona istediği parayı teklif edince Tony işi kabul eder.

Sınıfsal pozisyonları, kültürel birikimleri ve mizaçlarıyla birbirine zıt iki karakterdir Tony Lip ve Dr. Don Shirley. Ancak burada patron bir ‘Siyah’ işçisi ise sert ’Beyaz’dır. Onlara yolculuk esnasında Green Book kitapçığı eşlik eder. Filme adını veren bu kitapçık, Afrikalı-Amerikalıların güney eyaletlerinde gidebilecekleri yerleri gösteren rehber bir kitaptır.

Yol filmlerinde aşina olunan kodlar Green Book içinde geçerlidir. Yolculuk boyunca karşılaşılan krizlerde birbirlerine olan dostlukları daha da artmaktadır. Kuzeyde konser verip daha fazla para kazanmak yerine, güneyli insanların kalbine ulaşmayı hedefleyen Don için bu turne umduğu gibi geçmez. Lüks salonlarda konser verirken saygıdeğer bir sanatçı olarak görülen Don, konserden sonra o da diğerleri gibi ’Zenci’ olarak görülür. O mekanlarda bulunamaz ve yemek yiyemez. Afrikalı-Amerikalıların olduğu yerlere gittiğinde de sınıf farkı ortaya çıkmaktadır. Beyazların zenci, Siyahların üst sınıf olarak gördüğü Don, toplumda bir türlü kabul görememesiyle ‘Ne yeterince siyahım ne de yeterince beyaz’ diye krize girer. İşte tüm bu ıstıraplı anlarda Don’un yanında Tony olacaktır. Başladıkları yere daha olgunlaşmış olarak dönen iki karakter bu samimi yol ve dostluk filmini de sonlandırır.

Oscar Ödülleri'nde yarışacak isimleri doğru tahmin eden takipçilerimize 6 aylık Netflix üyelik kartı hediye ediyoruz. Katılmak için postun altına tahminlerinizi yazabilirsiniz


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >