İzleyiciler dijital yayın platformlarını neden tercih ediyor?

Netflix, dijital yayınlar içerisinde en fazla izlenen ve ilgi gören platform oldu
Netflix, dijital yayınlar içerisinde en fazla izlenen ve ilgi gören platform oldu

Netflix, BluTV ve Puhu TV gibi dijital yayın platformlarına olan ilgi gün geçtikçe büyüyor.

Bu platformlar abone sistemiyle çalışıp, belirli ücretler karşılığında hizmet veriyor olmalarına rağmen televizyon dizilerinden daha çok tercih edilebiliyor.

Özellikle gençlerin uzun reklam süreleri, esnek ve kısa izleme tercihleri bu platformlara olan ilginin asıl artış kaynağı olarak gösteriliyor.

İstanbul Ekonomi Araştırma platformu dijital yayınlarla ilgili yaptığı ankette kullanım sebeplerini araştırdı.

Anket sonuçları, Türkiye'de bu platformları kullananların yüzde 49,9'unun haftada 8 saatten fazla yabancı içerik izlediğini ortaya koydu.

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte televizyonlara alternatif olarak çıkan dijital yayın platformlarına olan ilgi gün geçtikçe büyüyor. Abone sistemiyle çalışan platformların içerik sayısı çok fazla ve bu içerikleri seçme hakkı da kullanıcılar da bulunuyor.

Netflix, Puhu TV, BluTV gibi platformlar özellikle gençler tarafından izleniyor. Reklam izlemek istemeyen ve istedikleri içeriklere anında ulaşmak isteyen genç nesil bu platformlara yönelimini artırıyor.

Dijital platformlara yönelik anket yapıldı

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de Netflix, BluTV ve Puhu TV gibi yayın platformlarına ilgi büyüyor. İstanbul Ekonomi Araştırma çevrimiçi platformları kullananlardan 2 bin 262 kişinin katıldığı anket düzenledi. Anket sonuçları, Türkiye'de bu platformları kullananların yüzde 49,9'unun haftada 8 saatten fazla yabancı içerik izlediğini ortaya koydu.

Dijital yayın platformlarıyla alakalı anket çalışması yapıldı
Dijital yayın platformlarıyla alakalı anket çalışması yapıldı

Ankete katılanların yüzde 55’i Türkiye'de daha fazla paralı çevrimiçi yayın hizmeti olmasını isterken, katılımcıların yüzde 93,3'ü bu platformları tercih etme sebepleri arasında içerik zenginliğini, içerikleri istedikleri zaman izleyebilmelerini ve reklam olmamasını gösterdi.

En çok izlenen platform: Netflix

Hem dünya hem de Türkiye'de en çok tercih edilen dijital yayın platformu Netflix oldu. ABD merkezli platformun açıkladığı 2019’un ilk çeyreği verilerine göre platformun geçen yılın aynı döneminde 125 milyon olan abone sayısı 148 milyonu aştı. Resmi olmayan rakamlara göre ise Türkiye’de yaklaşık 70 bin abonesi bulunuyor. Platforma abone olan bir kişinin hakkını 5 kişi kullanabiliyor.

Netflix ilk çeyrekte 9 milyon yeni abone kazandı
Netflix ilk çeyrekte 9 milyon yeni abone kazandı

Netflix abonesi olmadan önce nelere dikkat etmelisiniz?

Netflix aboneliğine geçmeden önce bazı dikkat etmemiz gereken noktalar olabilir. Bunlardan en önemlisi hangi cihazlardan izleyebileceğiniz. Netflix'i sadece televizyon ve bilgisayarlar üzerinden değil, uygulamayı telefonunuza indirerek de izleyebilirsiniz. Ayrıca Netflix'ten dizi ya da film izlerken de internet kotanızın sınırsız olması gerekiyor.

Çünkü, platform yaklaşık 14 GB'lık internet harcıyor. Netflix'in aylık ücretinizi ödemiş dahi olsanız sadece Türkiye'ye özel sunduğu içerikleri izleyebiliyorsunuz.

BluTV'ye nasıl üye olunur?

Dijital yayın platformu BluTV'ye abone olmak için adınız, soyadınız ve e-posta adresinizle birlikte bir şifre belirlemeniz gerekiyor. Bu adımları takip ettikten sonraysa karşınıza ödeme planı çıkıyor. Ödeme yapacağınız kartın bilgilerini de girdikten sonra abonelik işlemleriniz tamamlanıyor. İlk hafta ücretsiz izleme imkanı sunan BluTV, aboneliği iptal etmek istemeniz durumunda hesabım sayfasına giderek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Netflix ve BluTV dijital yayın platformu olarak oldukça popüler
Netflix ve BluTV dijital yayın platformu olarak oldukça popüler

TRT kendi Netflix'ini kurabilir mi?

Televizyon ve teknoloji sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Türk televizyoncuları aslına bakılacak olursa bu girişimi BluTV ve Puhu TV gerçekleştirmişti.

Özellikle BluTV'nin, Sıfır Bir, Masum ve Şahsiyet gibi orijinal yapımları Türk seyircisinde karşılık bulmuştu. Fakat hali hazırda dizi ihraç ettiğimiz Orta Doğu ve Arap ülkelerine yayılmakta geç kalan platformlarımız bu konuda eksik kaldı diyebiliriz. Bu eksiği kapatmanın formülünü belki de İngilizler BritBox örneğiyle bize vermiş olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >