Karşımızdaki insanın gerçekte kim olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Bir başkasını tanıyabilmek için, olumlu bir tavra sahip olmak gerekli.
Bir başkasını tanıyabilmek için, olumlu bir tavra sahip olmak gerekli.

Hayatımızın her alanında seçtiğimiz insanların gerçekte kim olduğunu bilmek isteriz. Zaman kaybetmeden tanımak ve zarar görmemek için önlem almak isteriz. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmuyor. Doğru seçimler yapabilmek için önce doğru soruları sormamız gerekiyor. Tabi bu soruları sorabilmek için önce bizim olumlu bir tavra sahip olmamız gerekli.

Ekip kurarken, iş ortağı seçerken ya da özel hayatınızda yer vermek istediğiniz insanı seçerken doğru kişi olup olmadığını bilmek en doğal isteklerden biri. Bu konuda psikologların bize güzel önerileri var. Bu önerilerden en önemlisi de doğru soruyu sorabilmek.

Hangi soru doğru?

Wake Forest Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre birinin kişiliğine açılan kapıyı açmak için, başkalarının yaptıkları hakkındaki düşüncelerini sorun. Başkalarını algılayış biçimimiz aslında kendi kişiliğimiz hakkında birçok şeyi ortaya koyabiliyor.

Araştırmanın başındaki isim Dr. Dustin Wood, ''Olumsuz kişilik özelliklerinin büyük bir bölümü, başkalarını olumsuz olarak görmekle ilişkilidir. Aynı zamanda insanları olumsuz görme eğilimi, depresyon ve çeşitli kişilik bozuklarının da nedeni olabiliyor" diyor. Sizce ne kadar doğru?

Yanınızdaki kişiyi tanımak için ona doğru sorular sorun
Yanınızdaki kişiyi tanımak için ona doğru sorular sorun

'Başkalarına nasıl davranıyorsun?'

Araştırmayı yapan Dr. Wood hedef gruba tanıdıkları kişiler hakkında çeşitli sorular sordu ve gelen yorumları analiz etti. Gruptan birine gruptaki üç kişinin olumlu ve olumsuz yönlerini açıklamasını istedi.

Araştırmadan çıkan sonuca göreyse, hayatındaki insanları genel olarak olumlu değerlendirenlerin daha mutlu, hevesli ve duygusal olarak daha kararlı oldukları ortaya çıktı. Bu olumlu bakış açısına sahip insanların kendi hayatlarından mutlu oldukları ortaya çıkan bir diğer sonuç oldu.

Gülümseyebilmek hayatta bizi her zaman daha öteye taşır
Gülümseyebilmek hayatta bizi her zaman daha öteye taşır

Olumsuzlar 'antisosyal'

Olumlu yapıya sahip insanlara karşın olumsuz değerlendirmede bulunanların narsisizm ve antisosyal davranış seviyelerine sahip oldukları ortaya çıktı.

  • "Kendilerini makyavelist olarak tanımlayan insanlar, başkalarını da manipülatif olarak görüyor."

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bir insanın kişiliği hakkında fikir sahibi olmanın en hızlı yolu kişiye başkalarının davranışları hakkındaki fikrini sormak.

Bu yüzden insanlar başkalarını nasıl algılıyor ve yargılıyorsa, kendilerini de bu şekilde dışa vuruyorlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >