Kim Milyoner Olmak İster'e 'damga' vuran soru

Kim Milyoner Olmak İster yarışma sunucusu Murat Yıldırım
Kim Milyoner Olmak İster yarışma sunucusu Murat Yıldırım

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının dün gece ekrana gelen bölümünde, '1819’da İstanbul’da havalimanı olsaydı hangi şehirlere yolculuk etmek için dış hatlar terminalini kullanmak gerekirdi?'sorusu dikkat çekti. Sosyal medyada da oldukça konuşulan soru izleyenleri ekrana kilitledi.

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında dün gece o soru sporcu Çağla Büyükakçay'a soruldu
Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında dün gece o soru sporcu Çağla Büyükakçay'a soruldu


Cevap: Zagerb, Kiev, Varşova

Türkiye hava yolu 

                                    16 Şubat 1925 tarihinde “Türk Tayyare Cemiyeti” kuruldu.  15 Ağustos 1925 tarihinde sözleşmesi imzalanan ve 6 Ekim 1926’da açılan TOMTAŞ yani Kayseri Uçak Fabrikası’nın aynı yıl üretime başlanması bekleniyordu. Ama burada fabrikanın ortağı ve aynı zamanda üretimde yardımcı firma Junkers’ın yaşadığı maddi zorluklar üretimi engeller ve fabrikanın kapatılması yönündeki adımların atılmasına neden oldu. 1928 yılında ortaklığını Türk Hava Kurumu’na devrederek ayrıldı. Ardından 1929 yılına kadar kapalı kalan fabrika Kayseri Tayyare Fabrikası adıyla tekrar açıldı.Amerikan, Alman, İngiliz ve Polonya uçakları üretilir kapatılana kadar.            Ülkemizde ilk havayolu ulaşımı 1933 yılında küçük pervaneli tek motorlu bir uçakla başlamıştır. Aynı yıl Havayolları Devlet İşletme İdaresi kurulur. Bu idare de 1938 yılında genel müdürlüğe dönüştürülür. 1947 yılında da Ankara – İstanbul – Atine seferi gerçekleştir. Bu kurum daha sonra 1956 yılında Türk Hava Yolları (THY) adını alır. Nihayet günümüzdeki havayollarının temelleri bu şekilde atılır.
Türkiye hava yolu 16 Şubat 1925 tarihinde “Türk Tayyare Cemiyeti” kuruldu. 15 Ağustos 1925 tarihinde sözleşmesi imzalanan ve 6 Ekim 1926’da açılan TOMTAŞ yani Kayseri Uçak Fabrikası’nın aynı yıl üretime başlanması bekleniyordu. Ama burada fabrikanın ortağı ve aynı zamanda üretimde yardımcı firma Junkers’ın yaşadığı maddi zorluklar üretimi engeller ve fabrikanın kapatılması yönündeki adımların atılmasına neden oldu. 1928 yılında ortaklığını Türk Hava Kurumu’na devrederek ayrıldı. Ardından 1929 yılına kadar kapalı kalan fabrika Kayseri Tayyare Fabrikası adıyla tekrar açıldı.Amerikan, Alman, İngiliz ve Polonya uçakları üretilir kapatılana kadar. Ülkemizde ilk havayolu ulaşımı 1933 yılında küçük pervaneli tek motorlu bir uçakla başlamıştır. Aynı yıl Havayolları Devlet İşletme İdaresi kurulur. Bu idare de 1938 yılında genel müdürlüğe dönüştürülür. 1947 yılında da Ankara – İstanbul – Atine seferi gerçekleştir. Bu kurum daha sonra 1956 yılında Türk Hava Yolları (THY) adını alır. Nihayet günümüzdeki havayollarının temelleri bu şekilde atılır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >