Kızıl Gezegen Mars'a gitmeye karar verenler için gezi rehberi

Binlerce yıl önceki antik uygarlıklar dahi Kızıl Gezegen'de neler olduğuna dair yorumlar yapıyor.
Binlerce yıl önceki antik uygarlıklar dahi Kızıl Gezegen'de neler olduğuna dair yorumlar yapıyor.

Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni olan Mars, Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Dünyadan 55 milyon km uzaktaki esrarengiz Kızıl Gezegen ilgi odağı olmaya devam ediyor.


Yıllardır süregelen 'Mars'ta hayat var mı' sorusunun cevabı da henüz netlik kazanmış durumda değil. Ancak belirgin olan bir şey var ki, binlerce yıl önceki antik uygarlıklar dahi bu gezegende neler olduğuna dair yorumlar yapıyor.


Efsaneler bir yana; gezegende buzullar, ovalar, çöller, çok eskilere ait yanardağ kraterleri, kum tepeleri ve bunların hepsini sarmalayan, pudra kıvamında kırmızı bir toz bulutları bulunuyor. Hiç yağmur yağmaz; zira bütün su anında buharlaşır. Mars'ta gün batımı mavi renkli, Dünya ise yıldızlar arasında ebruli bir noktadan ibarettir.

Diyet derdi yok; Mars'ta hep hafifsiniz

                                    
                                    
                                    100 kg ağırlığında bir insan, Mars'ta 38 kg gelir.
Diyet derdi yok; Mars'ta hep hafifsiniz 100 kg ağırlığında bir insan, Mars'ta 38 kg gelir.
Doğal yaşamı deneyimlemek isteyenlere 

                                    
                                    
                                    Mars'ta doğal yaşamı deneyimlemek isteyenler için en uygun bölge Ekvator. Mars'ta da bilim insanları yıllarca su bulmaya çalıştı ve 2011'de kanyon ve kraterlerden aşağı doğru akan esrarengiz sıvı izlerine rastlandı. Bu tuzlu nehirlerin yeraltı rezervlerinden çıktığı tahmin edilse de, bu durum Mars'ta hayat olduğunun belki de en etkili kanıtlarından biri.
Doğal yaşamı deneyimlemek isteyenlere Mars'ta doğal yaşamı deneyimlemek isteyenler için en uygun bölge Ekvator. Mars'ta da bilim insanları yıllarca su bulmaya çalıştı ve 2011'de kanyon ve kraterlerden aşağı doğru akan esrarengiz sıvı izlerine rastlandı. Bu tuzlu nehirlerin yeraltı rezervlerinden çıktığı tahmin edilse de, bu durum Mars'ta hayat olduğunun belki de en etkili kanıtlarından biri.
Kayak yapma imkanı

                                    
                                    
                                    Buzla kaplı bu bölgeler yılın yarısı zifiri karanlıktır ve buzların üzeri pamuk gibi, yumuşak donmuş karbon dioksit karlarıyla kaplıdır. Güneyde bunun kalınlığı birkaç metreyi bulur. Kutup ikliminden hoşlananlar burada kayak yapabilir.
Kayak yapma imkanı Buzla kaplı bu bölgeler yılın yarısı zifiri karanlıktır ve buzların üzeri pamuk gibi, yumuşak donmuş karbon dioksit karlarıyla kaplıdır. Güneyde bunun kalınlığı birkaç metreyi bulur. Kutup ikliminden hoşlananlar burada kayak yapabilir.
Bulutsuz gezegen

                                    
                                    
                                    Dünya'da bulutlar ısının uzaya savrulmasını engelleyen battaniye işlevi görür; ancak Mars'ta bulut yoktur. Bu yüzden yeryüzündeki çöller gibi burada geceleri hava sıcaklığı ekvatorda -73 dereceye kadar düşer. Kutuplarda ise sıcaklık -125 derecedir.
Bulutsuz gezegen Dünya'da bulutlar ısının uzaya savrulmasını engelleyen battaniye işlevi görür; ancak Mars'ta bulut yoktur. Bu yüzden yeryüzündeki çöller gibi burada geceleri hava sıcaklığı ekvatorda -73 dereceye kadar düşer. Kutuplarda ise sıcaklık -125 derecedir.
Ateşle yaklaşmayınız!

                                    
                                    
                                    Mars'ta ateş yakmak da mümkün değildir; yakacak bir şey bulmak mümkün olmadığı gibi, atmosferin yüzde 96'sı karbondioksitten oluştuğu için ateş de yanmaz.
Ateşle yaklaşmayınız! Mars'ta ateş yakmak da mümkün değildir; yakacak bir şey bulmak mümkün olmadığı gibi, atmosferin yüzde 96'sı karbondioksitten oluştuğu için ateş de yanmaz.
Güneş gözlüğüne gerek yok

                                    
                                    
                                    Mars'ın güneşe uzaklığı Dünya'nın bir buçuk katı olduğundan burada güneş gözlüğü takmaya gerek yoktur.
Güneş gözlüğüne gerek yok Mars'ın güneşe uzaklığı Dünya'nın bir buçuk katı olduğundan burada güneş gözlüğü takmaya gerek yoktur.
-56 derece hava sıcaklığı

                                    
                                    
                                    Mars'ta ortalama sıcaklık -56 derece ile Antarktika'ya eşittir. Geceler sisli ve nemli, gündüzler ise çok kurudur.
-56 derece hava sıcaklığı Mars'ta ortalama sıcaklık -56 derece ile Antarktika'ya eşittir. Geceler sisli ve nemli, gündüzler ise çok kurudur.
Mars’ta gökyüzü karamel renginde

                                    
                                    
                                    Dünya'da gökyüzü mavi renklidir; çünkü dalga boyları havadaki moleküllerce dağıtılmıştır. Mars'ta ise gökyüzü karamel rengindedir; ama güneş batarken ışık atmosferde daha fazla yol aldığından gökyüzü mavi bir renk alır.
Mars’ta gökyüzü karamel renginde Dünya'da gökyüzü mavi renklidir; çünkü dalga boyları havadaki moleküllerce dağıtılmıştır. Mars'ta ise gökyüzü karamel rengindedir; ama güneş batarken ışık atmosferde daha fazla yol aldığından gökyüzü mavi bir renk alır.
Yerkabuğu dünyadan kalın

                                    
                                    
                                    Mars'ın yerkabuğu Dünya'dakinden çok daha kalın olduğu için, bu gezegendeki her tür oluşum çok daha büyük boyutlardadır. Mars'ın atmosferinin Dünya'nınkinin yü zde 1'i kalınlığında olması nedeniyle, günbatımını izlediğinizde kızıl yerine mavi rengin hakim olduğunu görürsünüz.
Yerkabuğu dünyadan kalın Mars'ın yerkabuğu Dünya'dakinden çok daha kalın olduğu için, bu gezegendeki her tür oluşum çok daha büyük boyutlardadır. Mars'ın atmosferinin Dünya'nınkinin yü zde 1'i kalınlığında olması nedeniyle, günbatımını izlediğinizde kızıl yerine mavi rengin hakim olduğunu görürsünüz.
İlerleyin, Valles’e varacaksınız

                                    
                                    
                                    Güney batı istikametine doğru ilerlediğinizde Valles Marineris'e varırsınız; bu büyüleyici vadi Mars'ın ekvator çizgisinde 4000 km uzunlukta derin bir yara gibidir. Bazı yerlerde 7 km'ye varan derinliğiyle Grand Canyon'dan dört kat daha derindir. Bunun nasıl oluştuğu ise bilinmiyor. Rengarenk tabakalar şeklindeki yapısı eski bir göl tabanındaki birikinti ya da yanardağ küllerinin birikmesi sonucu oluştuğuna işaret ediyor. Amerika'da erozyon sonucu oluşmuş kanyonun tersine, bu vadinin iki tarafının yapboz parçaları gibi birbirini tamamlaması tektonik plakaların birbirinden ayrılmasıyla bu yarığın oluştuğunu gösteriyor.
İlerleyin, Valles’e varacaksınız Güney batı istikametine doğru ilerlediğinizde Valles Marineris'e varırsınız; bu büyüleyici vadi Mars'ın ekvator çizgisinde 4000 km uzunlukta derin bir yara gibidir. Bazı yerlerde 7 km'ye varan derinliğiyle Grand Canyon'dan dört kat daha derindir. Bunun nasıl oluştuğu ise bilinmiyor. Rengarenk tabakalar şeklindeki yapısı eski bir göl tabanındaki birikinti ya da yanardağ küllerinin birikmesi sonucu oluştuğuna işaret ediyor. Amerika'da erozyon sonucu oluşmuş kanyonun tersine, bu vadinin iki tarafının yapboz parçaları gibi birbirini tamamlaması tektonik plakaların birbirinden ayrılmasıyla bu yarığın oluştuğunu gösteriyor.
Neler görülebilir?

                                    
                                    
                                    Gezegende görülebileceklerin başında Olympus Dağı geliyor; 22 km yüksekliğe sahip bu yanardağ, Everest'in neredeyse üç katı ve Güneş Sistemi'ndeki en yüksek dağdır. Yeryüzündeki yanardağlar gibi, onun zirvesi de bulutlarla kaplıdır; ancak bunlar su değil toz bulutlarıdır. Bu yanardağın hala aktif olup olmadığı bilinmese de, bir zamanlar uzaya lav bombaları fırlatacak güçte olduğu sanılıyor.
Neler görülebilir? Gezegende görülebileceklerin başında Olympus Dağı geliyor; 22 km yüksekliğe sahip bu yanardağ, Everest'in neredeyse üç katı ve Güneş Sistemi'ndeki en yüksek dağdır. Yeryüzündeki yanardağlar gibi, onun zirvesi de bulutlarla kaplıdır; ancak bunlar su değil toz bulutlarıdır. Bu yanardağın hala aktif olup olmadığı bilinmese de, bir zamanlar uzaya lav bombaları fırlatacak güçte olduğu sanılıyor.
Mars’ın keşif projesi

                                    
                                    
                                    Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bir robot ve sanal başlıklar aracılığıyla Mars'ın keşfi projesi üzerinde çalışıyor.
Mars’ın keşif projesi Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bir robot ve sanal başlıklar aracılığıyla Mars'ın keşfi projesi üzerinde çalışıyor.
Hayaller gerçek olmak üzere

                                    
                                    
                                    Yüzyıllardır kurulan hayaller gerçek olmak üzere; Mars'a geziler nihayet gerçekleşeceğe benziyor. Space X, Kızıl Gezegen'e ilk turistleri 2022'de göndermeyi planlıyor. Fakat bunun için ödeyecek 10 milyar dolarınız yoksa, Mars'ta ancak sanal bir keşfe çıkabilirsiniz.
Hayaller gerçek olmak üzere Yüzyıllardır kurulan hayaller gerçek olmak üzere; Mars'a geziler nihayet gerçekleşeceğe benziyor. Space X, Kızıl Gezegen'e ilk turistleri 2022'de göndermeyi planlıyor. Fakat bunun için ödeyecek 10 milyar dolarınız yoksa, Mars'ta ancak sanal bir keşfe çıkabilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >