Klişe: En uzun orucu hangi ülke tutuyor?

Oruçlu kalma sürelerine göre 2019'da en uzun oruçlu kalınan ülkeler belli oldu.
Oruçlu kalma sürelerine göre 2019'da en uzun oruçlu kalınan ülkeler belli oldu.

Ramazan'ın gelişi beraberinde her yıl sorulan rutin soruları da getirdi. Müslümanların büyük bir arınma ve nefis terbiye fırsatı yakaladığı Ramazan ayında, dünyanın dört bir tarafında tutulan oruç süreleri de her sene merak edilmiş ve 'ah keşke iftarı burada, sahuru şurada yapsam' diye iç geçirilmiştir. Güneşin doğuş ve batış süreleri esas alındığı için bazı ülkeler 9 saat oruç tutarken bazı ülkeler 20 saate kadar oruç tutabiliyor. Bakalım bizi en ilgilendiren şehirlerde oruç tutma saatleri ne kadar?

Dünyanın dört bir tarafında bulunan Müslüman nüfusu ayların en hayırlısı olan Ramazan'a erişmenin mutluluğunu yaşıyor. Rahmet ve bereket ayında tutulan oruçların insan bedenine ve ruhuna sağladığı yararlar yadsınamaz düzeyde iken, haliyle oruç saatlerinde yaşanan en ince değişimler de hesap konusu olabiliyor. Nitekim dünyanın farklıcoğrafyalarında hayatını idame ettiren Müslümanlar çok farklı saat dilimleri arasında oruç tutmuş oluyor.

Müslümanların en uzun süre oruçlu kaldığı ülke Norveç
Müslümanların en uzun süre oruçlu kaldığı ülke Norveç

Dünyanın en uzun oruç tutan ülkesi: Norveç

Kutuplara yaklaştıkça oruç tutma süresinin giderek artığı gerçeği en bilinen örneği ile Norveç'te gün yüzüne çıkıyor. 2019 yılında Norveç'in Oslo şehrinde yaşayan bir Müslüman eğer oruç tutacaksa, imsak ve iftar arası 19 saat 20 dakika beklemek durumda kalıyor.

En kısa oruç tutulan ülkeyse Arjantin.
En kısa oruç tutulan ülkeyse Arjantin.

Dünyanın en kısa oruç tutan ülkesi: Arjantin

En kısa orucun tutulacağı ülke veya ülkeler nelerdir? 2019 yılında bu ülkelerde kaç saat oruç tutulacaktır? Bu sorunun cevabı olarak: 2019 yılında en kısa orucu güney yarım küre'de yer alan ülkeler şeklinde olacaktır. Güney Yarım Kürede güney kutbuna en yakın ülke Arjantin'dir. Arjantin toprakları içerisinde güney kutbuna oldukça yakın yerler bulunmaktadır. Bu nedenle " 2019 yılında en kısa orucun tutulacağı ülke Arjantin olacaktır. " Arjantin'in güney kutbuna en yakın şehrinde oruç süresi 9 saatten daha kısa sürecektir.

Diğer en kısa oruç tutan ülkeler

Arjantin dışında en kısa oruç tutan ülkeler Güney Afrika'da yer almaktadır. Nijerya, Endonezya, Etiyopya ve Brezilya gibi ülkelerde de oruç süresi oldukça kısadır. Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde de oruç süresi çok uzun değildir.

Türkiye genelinde en uzun, en kısa oruç tutan şehirler

Kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, Ramazan'ın 29'uncu gününün akşamı görüleceği için Ramazan bu yıl 29 gün sürecek. Buna göre, Türkiye genelinde ramazanın birinci günü en uzun oruç 16 saat 10 dakika ile Sinop'ta, en kısa oruç ise 15 saat 33 dakika ile Hatay'da tutulacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >