Korkutan tablo: Türkiye'de 3,5 milyon kişi hepatit B virüsü taşıyor

Türkiye'nin Hepatit B karnesi korkutuyor.
Türkiye'nin Hepatit B karnesi korkutuyor.

Türkiye'de Hepatit B virüsü taşıyan kişilerin oranları endişeye sebep oluyor. Son istatistik raporlarına göre Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon kişinin virüs ile infekte olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar herkesin en az bir defa hepatit testlerini yaptırması öneriliyor.

Hastalığın belirtilerinin belirgin olmaması, tehlikeyi artıran bir etken.
Hastalığın belirtilerinin belirgin olmaması, tehlikeyi artıran bir etken.

Viral hepatitlere A, B, C, D, E gibi farklı virüs tiplerinin sebep olduğu anlatılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

  • "Türkiye, hepatit B virüsü görülme sıklığı açısından orta düzeydeki ülkeler arasında yer alıyor. Türk Karaciğer Araştırmaları Derneğinin 2009-2010 yılları arasında yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık 1/3'ünün hepatit B virüsü ile karşılaştığı ve yaklaşık 3,5 milyon kişinin hepatit B virüsünü yenemeyerek virüs ile infekte olduğu tahmin ediliyor.
  • Kan ve diğer vücut sıvıları yoluyla bulaşan virüs, hepatit B virüsü taşıyan kişi ile korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi, tıraş bıçağı, tırnak makası gibi özel eşyaların paylaşılması, damar içi ilaç bağımlısı olanlarda ortak enjektör kullanılması, steril olmayan şartlarda cerrahi işlem, dövme yapılması sonucunda veya doğum esnasında anneden bebeğe geçebiliyor."
Hepatit B, dünya genelinde yaygın olarak görülen bir hastalık olarak dikkati çekiyor.
Hepatit B, dünya genelinde yaygın olarak görülen bir hastalık olarak dikkati çekiyor.

"Hepatit B hiçbir belirti göstermeyebilir"

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2030 yılında hepatiti elimine etme hedefleri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı 'Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı'nı (2018-2023) hazırladı. Program ile viral hepatit yeni vaka sayısı ve viral hepatitlere bağlı ölümlerin azaltılması, viral hepatit tanısı alan hastaların bakımının iyileştirilmesi ve viral hepatitlerin toplumsal alanlarda oluşturduğu sosyoekonomik etkinin azaltılması amaçlanıyor."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >