Küçük kargaların tehlikeli insanları ayırt ettiği ortaya çıktı

Kargalar tehlikeli insanları ayırt edip yeniden gördüklerinde hatırlayabiliyor.
Kargalar tehlikeli insanları ayırt edip yeniden gördüklerinde hatırlayabiliyor.

İngiltere Exeter Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, küçük kargaların tehlikeli insanları ayırt ettiği belirlendi. Araştırmaya göre, küçük kargaların birbirlerinin uyarı çağrılarına kulak vererek 'tehlikeli' insanları belirleyip, tekrar gördüklerinde hatırladıkları ortaya çıktı.

İngiltere'nin Exeter Üniversitesi kargalarla ilgili bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmaya göre, küçük kargalar tehlikeli insanları kolayca ayırt edebiliyor. Kargaların aynı zamanda sosyal seviyede yüksek bir kuş türü olduğu da belirlendi.

Kargalar üzerinde test edildi

Yapılan araştırmada kuşların daha önce hiç görmediği bir kişi küçük kargaların yuvasına yaklaştı. Bilim insanları bu sırada farklı yuvalara bir (tehdit bildiren) uyarı çağrısı veya (tehdit olmadığını bildiren) tanıdık çağrısı içeren ses kayıtları gönderdi.

Aynı kişi yeniden yaklaştığında daha önce uyarı çağrısını duymuş kuşlar savunmacı davranarak yuvalarına ortalama iki kattan daha hızlı döndü. Tanıdık çağrısı dinletilmiş küçük kargaların, çağrıları hiç duymamış kuşlara göre yuvalarına dönmeleri daha uzun sürdü.

Kargaların tehlikeli insanları ayırt ettiği belirtildi
Kargaların tehlikeli insanları ayırt ettiği belirtildi

'Tehlikeli insanları tanımayı öğrenmişler'

Araştırmayı yapan bilim insanlarından doktora araştırmacısı Victoria Lee, ''Çoğu hayvan için başlıca zorluklardan biri insanlarla nasıl yan yana yaşayacağıdır. İnsanlar bazı faydalar sağlayabilir. Ancak bazı durumlarda da bir tehdittir. Tehlikeli ve zararsız insanları birbirinden ayırabilmek faydalı olur. Bu araştırmada küçük kargaların, kendileri onlarla kötü bir deneyim yaşamamış olsa bile, tehlikeli insanları tanımayı öğrenebildiklerini görüyoruz'' dedi.

Hep birlikte harekete ediyorlar

Kargalarla ilgili yapılan araştırmada, hep birlikte hareket etikleri ve sosyal canlılar olduğu belirlendi. Araştırmacılar yazdıkları makalede şu ifadeleri kullandı:

''Bu çalışma, bu hayvanların tekil insanların yarattığı tehlikenin seviyesini belirlemek için sosyal öğrenmeyi kullandığına dair önemli bir kanıt sunuyor. Sosyal öğrenmenin avcıyı önleme tepkilerini nasıl şekillendirdiğini anlamak, insan faaliyetinin etkilerini öngörmek ve hafifletmek için yaşamsal önem taşıyor. Aynı zamanda bilişsel yetilerin değişen çevrelere uyum sağlanmasını nasıl etkilediğine dair değerli bir kavrayış sağlıyor.''

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >