Leonardo da Vinci'nin felç geçirdiği için Mona Lisa tablosunu bitiremediği iddia edildi!

Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosu ve kendisinin yansıması.
Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosu ve kendisinin yansıması.

Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosunu yaparken bayıldığı iddia edildi. Leonardo'nun bayılma nöbeti geçirip sağ kolundan ağır yaralanması sonucunda tabloyu bitiremediği söylendi. Roma'da Villa Salaria Kliniğinde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı olan Dr. Davide Lazzeri, sanatçının felç geçirdiğini ve inme sonrasında kas kapasitesinin azaldığını söyledi.

Leonarda da Vinci'nin Mona Lisa tablosuyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Bu iddiayı ortaya atan kişi kendisini hem doktor hem de yazar olarak tanımlıyor. Dr. Davide Lazzeri'ye göre sanatçı son dönemlerinde vücudunun sağ tarafını zayıflatan bir felç geçirdi ve Mona Lisa tablosunu bu yüzden bitiremedi.

Tablolarını sağ eliyle boyuyordu

Rönesans sanatçısı Leonardo Da Vinci'nin eserlerini sol eliyle çizmesine rağmen sağ eliyle boyadığı iddia edildi. Mona Lisa tablosunun yarım bırakıldığını söyleyen doktor ve yazar Davide Lazzeri sanatçının felç geçirdiğini söyşeyerek, ''İnme sonrası kas spastisitesinde görülen tipik bir sıkışık el göstermek yerine, resim genellikle pençe eli olarak bilinen ulnar palsi gibi alternatif bir tanıyı yansıtmaktadır'' ifadelerini kullandı.

Leonardo da Vinci'nin felç geçirdiğini ve kas hareketlerinin zayıfladığı iddia edildi. Kanıt olarak da bu fotoğraf gösteriliyor
Leonardo da Vinci'nin felç geçirdiğini ve kas hareketlerinin zayıfladığı iddia edildi. Kanıt olarak da bu fotoğraf gösteriliyor

  • Ayrıca senkop veya bayılma nöbetinin de da Vinci’nin sağ üst kolunda travmaya neden olabileceğini ileri sürdü. Ulnar siniri, omuzdan parmağa doğru uzanır ve elin karmaşık hareketlerini yönetir.

'Sayısız eseri eksik bıraktı'

Leonardo da Vinci'nin felç geçirdiğini ve bu yüzden Mona Lisa tablosunu yarım bıraktığını iddia eden Dr. Lazerri, ''Bu da, kariyerini son beş yılını ressam ve öğretmen olarak sürdürürken, Mona Lisa da dahil olmak üzere sayısız tabloyu neden eksik bıraktığının açıklaması olabilir'' dedi.

Hazar Türkü olabileceği de iddia edilmişti

Rönesans'ın simge ismi İtalyan Leonardo da Vinci ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Sanat tarihçisi Simon Hewitt, yeni kitabında da Vinci'nin Hazar Türkü olabileceğini ifade etti.

Leonardo da Vinci'nin Hazar Türkü olduğunu iddia eden Simon Hewitt, The Guardian'a açıklama yaptı. Hewitt açıklamalarının ardından gazete, ''15’inci yüzyılda Milano’da kızıl saçlı olmak çok nadirdi. Hewitt, Leonardo’nun, Asya’nın steplerinden Karadeniz’e ve Doğu Avrupa’ya dağılan, kızıl saçlı, Türk kökenli Hazarlardan geldiğinden şüpheleniyor'' ifadelerine yer verdi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >