Mahatma Gandi doğumunun 150. yılında anılıyor

Mahatma Gandi / İnsan hakları savunucusu.
Mahatma Gandi / İnsan hakları savunucusu.

Hindistan bağımsızlık mücadelesinin lideri Mohandas Karamchand Gandi, ölümünün 150. yılında anılıyor. Şiddet içermeyen direnişiyle tarihe geçen Gandi, 30 Ocak 1948 yılında suikaste uğrayarak hayatını kaybetti.

Hindistan için bağımsızlık mücadelesi veren Mahatma Gandi, azınlıkların hakkını savunması ve şiddet içermeyen eylemleriyle tarihe geçti.

Gandi, doğumunun 150. yılında Hindistan başta olmak üzere farklı coğrafyalarda da yad ediliyor.

Haksızlığa karşı durdu

Mahamta Gandi, haksızlığa karşı duruşu, sade yaşantısı, ve şiddete başvurmayan protesto gösterileriyle tarihe geçti. Hindistan'da 'ulusun babası' olarak nitelendirilen Gandi'nin fotoğrafları günümüzde de devlet daireleri başta olmak üzere her evde bulunuyor.

Gandi, haksızlıklara karşı gösterdiği mücadele ile biliniyor
Gandi, haksızlıklara karşı gösterdiği mücadele ile biliniyor

2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Günü

Şiddet içermeden sosyal adalet arayışını ifade eden Satyagraha eyleminin öncüsü Gandi, ölümünün ardından tüm dünyada bireysel özgürlük ve vatandaşlık hakları savunucularına ilham kaynağı oldu.

Bu kapsamda Gandi'nin doğum günü 2 Ekim, Hindistan'da her yıl "Gandi Jayanti" ismi altında kutlanan ulusal bir bayrama dönüştü ve bu tarih Haziran 2007'de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Dünya Şiddete Hayır Günü ilan edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >