Netflix'in Türkiye etkisi: Televizyon kanallarında oynatacak oyuncu kalmadı

Dijital yayın platformu dünya çapında izleniyor.
Dijital yayın platformu dünya çapında izleniyor.

Reklamsız ve zengin içeriklere sahip olan dijital yayın platformları Türk pazarını da etkisi altına aldı. Bu yayınların arasında en çok tercih edilenlerden birisi olan Netflix, Türk dizi sektörüne hızlı bir giriş yaptı ve bazı yerel yapımları bünyesine kattı. Dijital platform Türk izleyicisi için 3 yeni proje daha hazırladı. Netflix'in piyasaya hakim olması ve bazı oyuncularla anlaşması 'televizyonlarda oynayacak oyuncu kalmayacağına' dair görüşleri de beraberinde getirdi.

Uzun süren dizi saatleri ve bitmek bilmeyen reklamlar özellikle genç nesli dijital yayın platformlarına yönlendiriyor. Bu yayınlar abonelik sistemiyle çalışmasına rağmen zengin içerikleri nedeniyle ilgi görmeye devam ediyor.

Türkiye'de de istediği izlenme oranına ulaşan platformlardan Netflix, yerli yapım dizileriyle de seyircinin gönlünü kazanmayı hedefliyor.

'Oyuncular Netflix’e dizi yapma peşinde'

Türk piyasasına hızlı bir giriş yapan Netflix, yerel birçok içeriği bünyesine ekledi. Platform, 3 dizi çekerek izleyicisinin beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Bu durumla alakalı olarak izlenimlerini belirten Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu bugünkü köşe yazısında Netflix ile ilgili görüşlerini belirtti. Semercioğlu:

''Netflix, Çağatay Ulusoy’lu Muhafız, Beren Saat’li Atiye, Tuba Büyüküstün’lü Ottoman Rising'den sonra yeni bir Türk dizisine daha imza atacak. Love 101 adlı dizide Mert Yazıcıoğlu, Kaan Urgancıoğlu, Kubilay Aka ve Alina Boz oynayacak. Son 1 yıldır bangır bangır söylüyorum, 2-3 yıl içinde bizim televizyon kanalları oynatacak oyuncu, çekecek senaryo bulamayacaklar.

Çektikleri de yurt dışına satılamayacak kadar sıradan işlere dönüşmeye başlayacak.Seyirci kaçacak, reytingler düşecek ve reklamlar azalacak.Adım adım bu duruma doğru gidiyoruz.Bütün oyuncular Netflix’e dizi yapma peşinde.Bu arada Netflix'e de zam geldi. Parayla kaliteli işleri, parasız sıradan işleri izleyeceğimiz bir döneme doğru gidiyoruz''

Cengiz Semercioğlu
Cengiz Semercioğlu

Netflix fiyatlarına zam geldi

Abone sistemiyle çalışan Netflix,Türkiye dahil 20 Avrupa ülkesinde fiyatlarını değiştirdi. Yeni güncellenen fiyatlar 20 Haziran'dan beri geçerli olmaya başladı. İşte değişen fiyatlar; 15.99 TL olan temel aylık üyelik paketinin fiyatı 17.99 TL,27.99 TL olan standart aylık üyelik paketinin fiyatı 29.99 TL ve 39.99 TL olan özel aylık üyelik paketinin fiyatı 41.99 TL oldu.

'TRT Netflix kursun'

Televizyon ve teknoloji sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Türk televizyoncuları aslına bakılacak olursa bu girişimi Blu TV ve Puhu TV gerçekleştirmişti. Özellikle Blu TV'nin, Sıfır Bir, Masum ve Şahsiyet gibi orijinal yapımları Türk seyircisinde karşılık bulmuştu. Fakat hali hazırda dizi ihraç ettiğimiz Orta Doğu ve Arap ülkelerine yayılmakta geç kalan platformlarımız bu konuda eksik kaldı diyebiliriz. Bu eksiği kapatmanın formülünü belki de İngilizler BritBox örneğiyle bize vermiş olabilir.

Netflix yayın hayatına reklam almadan devam edebilir mi?

Günümüzde abone sayısını artırmaya devam eden Netflix, orijinal dizilerine de ağırlık veriyor. Bu durum platformun yüklü miktarda harcamalar yapmasına sebep oluyor. Reklam almayan ve bu özelliği yüzünden çok fazla tercih edilen platformla ilgili bazı iddialar gündeme gelmeye başladı.

Hulu şirketinde reklam yöneticiliği yapan Linda Yaccarino ve Peter Naylor yaptığı açıklamada, ''Netflix bir yerden sonra reklam almak zorunda kalacak'' dedi.

Platform kullanıcılarına saatlerce aralıksız seyir imkanı sunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >