Oscar'a yeni güncelleme: Bazı ödüller reklam aralarında verilecek

91. Oscar Ödülleri'nde köklü bir değişikliğe gidiliyor.
91. Oscar Ödülleri'nde köklü bir değişikliğe gidiliyor.

91. Oscar Ödül Töreni yaklaşırken, Akademi ‘en iyi kurgu’ ve ‘en iyi sinematografi’ dahil 4 kategoride kazananları reklam aralarında takdim edileceğini açıkladı.

İstikrarlı bir şekilde düşen izlenme oranlarının ardından Oscar Ödül Töreni geçen yıl en düşük reyting seviyesine gerilemişti. Bunun üzerine Akademi kolları sıvamış ve reytingleri arttırıcı yeni formüller peşine düşmüştü. İlk olarak ödül törenine ‘En İyi Popüler Film’ kategorisi ekleneceği duyurulmuştu. Ancak gelen yoğun tepkiler üzerine bu kategori şimdilik askıya alındı. Yine de vizyona girdiği tarihten itibaren ismi Oscar’la anılan Black Panther filminin ‘En İyi Film’ kategorisinde yarışacak olması, izlenme oranı arttırma stratejisi ve ‘En İyi Popüler Film’ kategorisinin önümüzdeki yıllarda hayata geçirilebileceğinin ipuçlarını sunuyor.

Akademi’nin bir diğer formülü ise ödül töreninin süresini kısaltmak fikriydi. Genellikle 4 saate yakın süren ödül töreni 3 saate indirilme düşüncesindeydi. Uzun süredir düşünülen bu fikir, yapılan açıklamayla bu yıl uygulanacak. Uygulamada ise 4 kategori; ‘En iyi Kurgu, En iyi Sinematografi, En iyi Kısa Film ve En iyi Saç ve Makyaj’ reklam aralarında dağıtılacak. Bu kategoriler Oscar.com ve Akademi’ye ait sosyal medya kanalları yoluyla canlı izlenebilecek.

Karara ilk tepki Oscar'a aday yönetmenlerden geldi

Ancak alınan bu karara karşı tepkiler gecikmedi. Geçen yıl The Shape of Water filmiyle ‘En İyi Film ve En iyi Yönetmen’ ödüllerine ulaşan Meksikalı yönetmen Guillerme del Toro alınan bu kararı Twitter’dan eleştirdi ve sinematografi ve kurgunun sinemanın ta kendisi olduğunu ifade etti.

Bir diğer önemli eleştiri ise bu yılın Oscar Ödülleri’nde en ağır favorisi olan Roma filminin yönetmeni Alfonso Cuaron’dandı. Cuaron sinema tarihine yaptığı atıfla hiçbir filmin kurgu ve sinematografiden mahrum olmadığını yazarken bu iki dalın önemine dikkat çekti.

Tepkilerin odağında sadece Akademi yok aynı zamanda yayıncı kuruluş ABC de var. Oscar Ödül Töreni yayıncı kuruluşu ABC bağlamında bu kategorilerin yayın dışı kalması rastlantısal değil. Çünkü ABC, Disney ortaklığında bir televizyon grubu. Disney bu yıl Oscar Ödülleri’nde 10 farklı kategoride 17 adaylık kazandı ancak kurban edilen bu 4 kategoride herhangi bir adaylığı bulunmuyor.

Tepkilere rağmen bu uygulama devam edecek mi?

Ödül törenine kısa bir zaman kala Akademi böyle radikal bir karardan vazgeçer mi bilinmez. Ancak sinemaseverlerin bu karara tepkisi azımsanmayacak kadar çok. Akademi ve ABC, bu tepkileri internet yayıncılığı ile savuşturma planları yapsa da ödül kazanan adaylardan ve seyircilerden gelecek olan protesto ve boykotlar ödül töreninin prestijini ve izlenme oranlarını düşürebilir. Şu an tam bir kriz masasında olan Akademi bakalım bu kararından vazgeçecek mi yoksa bundan sonra bu uygulama ile mi devam edilecek?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >