Osmanlı mimarisinin eşsiz örneği: Mostar Köprüsü

Bosna Hersek’in simgesi Mostar Köprüsü…

600 yıl boyunca hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu ardında çok önemli eserler bıraktı. Birçok önemli mimar yetiştiren Osmanlı'da bu isimlerden biri de Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin'dir. Mimar Hayrettin'in Bosna Hersek'teki Neretva Nehri üzerinde inşa ettiği Mostar Köprüsü başından geçen talihsiz olaylara rağmen halen ayakta. Eşsiz bir görüntüye sahip olan Mostar Köprüsü'nün tarihini gelin daha yakından öğrenelim.
1566’da inşa edildi

                                    Bosna Hersek'in Mostar Şehri'ndeki Neretva Nehri üzerinde bulunan Mostar Köprüsü 1566 inşa edildi.
1566’da inşa edildi Bosna Hersek'in Mostar Şehri'ndeki Neretva Nehri üzerinde bulunan Mostar Köprüsü 1566 inşa edildi.
Geçici bir köprü yapıldı

                                    Savaşın ardından İngilizler, Mostar Köprüsü'nün yerine çelikten geçici bir köprü yaptı.
Geçici bir köprü yapıldı Savaşın ardından İngilizler, Mostar Köprüsü'nün yerine çelikten geçici bir köprü yaptı.
Yeniden inşa edildi
1997 yılında ise köprünün aslına uygun şekilde yeniden yapılması için çalışmalar başladı. Köprümün yeniden inşasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), UNESCO ve Dünya Bankası destek sağladı.
Yeniden inşa edildi 1997 yılında ise köprünün aslına uygun şekilde yeniden yapılması için çalışmalar başladı. Köprümün yeniden inşasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), UNESCO ve Dünya Bankası destek sağladı.
2004’te hizmete açıldı

                                    Yedi yıl süren inşa çalışmasının ardından Mostar Köprüsü 23 Temmuz 2004'te yeniden hizmete açıldı.
2004’te hizmete açıldı Yedi yıl süren inşa çalışmasının ardından Mostar Köprüsü 23 Temmuz 2004'te yeniden hizmete açıldı.
Dünya Mirası ilan edildi

                                    Mimarisiyle dikkat çeken eser 2005'te UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.
Dünya Mirası ilan edildi Mimarisiyle dikkat çeken eser 2005'te UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.
Hoşgörü köprüsüydü
Köprü inşa edildiği 1566'dan 1993'e kadar Mostar kentindeki Müslümanları ve Hristiyanları bağlayan bir öneme sahipti. İki kesimi birleştiren bu köprünün yıkımı aynı zamanda hoşgörünün de sekteye uğradığının bir kanıtıydı.
Hoşgörü köprüsüydü Köprü inşa edildiği 1566'dan 1993'e kadar Mostar kentindeki Müslümanları ve Hristiyanları bağlayan bir öneme sahipti. İki kesimi birleştiren bu köprünün yıkımı aynı zamanda hoşgörünün de sekteye uğradığının bir kanıtıydı.
Cesaretlerini kanıtlıyorlar
Mostar Köprüsü'nde ilginç bir gelenek halen yaşatılıyor. Şehirde yaşayan erkekler, nişanlılarına cesaretlerini kanıtlamak için yirmi dört metre yükseklikten nehre atlıyor.
Cesaretlerini kanıtlıyorlar Mostar Köprüsü'nde ilginç bir gelenek halen yaşatılıyor. Şehirde yaşayan erkekler, nişanlılarına cesaretlerini kanıtlamak için yirmi dört metre yükseklikten nehre atlıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >