Osmanlı padişahlarının tarihe kazınmış sözleri

2. Abdülhamid Han
2. Abdülhamid Han

623 yıl yaşamış Osmanlı İmparatorluğu, 3 kıtaya hükmetmiştir. 1299’dan 1922’ye kadar 36 padişah tarafından yönetilmiş olan Osmanlı İmparatorluğunun bazı padişahlarının tarihe kazınmış bir kaç sözünü sizler için derledik.

İşte bazı Osmanlı padişahlarının sözleri;

Osman Gazi Han

                                    Bir yeri elde tutmak, o yeri fethetmekten daha zordur.
Osman Gazi Han Bir yeri elde tutmak, o yeri fethetmekten daha zordur.
Orhan Gazi Han

                                    "Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da, geciken adalet zulümdür."
Orhan Gazi Han "Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da, geciken adalet zulümdür."
1. Bayezid Han (Yıldırım Bayezid Han)

                                    "Yenileceğinden korkan daima yenilir."
1. Bayezid Han (Yıldırım Bayezid Han) "Yenileceğinden korkan daima yenilir."
2. Mehmed Han (Fatih Sultan Mehmed Han)

                                    “Yapmak istediğimi sakalımın bir teli bile bilseydi, sakalımın o telini hemen koparır ve yakardım.”
"Dünya devleti ebedi değildir. Fani cihanda hiç kimse de ölümsüz değildir. İnsanların dünyada nefesleri sayılıdır ve ölümsüzlük kapısı kapalıdır."

  
"Ey Konstantiniyye; Ya sen beni alırsın, ya ben seni alırım."

  
“Baba, eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz. Yok, eğer padişah ben isem, size emrediyorum! Gelip ordunun başına geçiniz.”
2. Mehmed Han (Fatih Sultan Mehmed Han) “Yapmak istediğimi sakalımın bir teli bile bilseydi, sakalımın o telini hemen koparır ve yakardım.” "Dünya devleti ebedi değildir. Fani cihanda hiç kimse de ölümsüz değildir. İnsanların dünyada nefesleri sayılıdır ve ölümsüzlük kapısı kapalıdır." "Ey Konstantiniyye; Ya sen beni alırsın, ya ben seni alırım." “Baba, eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz. Yok, eğer padişah ben isem, size emrediyorum! Gelip ordunun başına geçiniz.”
1. Selim Han (Yavuz Sultan Selim Han)

                                    "Devletleri yıkan tüm hatanın altında, nice gururun gafleti yatar""Cesaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık ise ölüme götürür.""Bu dünya 1 padişah için büyük, 2 padişah için küçüktür."
1. Selim Han (Yavuz Sultan Selim Han) "Devletleri yıkan tüm hatanın altında, nice gururun gafleti yatar""Cesaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık ise ölüme götürür.""Bu dünya 1 padişah için büyük, 2 padişah için küçüktür."
1. Süleyman Han (Kanuni Sultan Süleyman Han)

                                    "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi."
1. Süleyman Han (Kanuni Sultan Süleyman Han) "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi."
2. Selim Han (Sarı Selim)

                                    "Ayrılıktan sızlanmanın vaktinde acılı bülbülüz, ateş kesilir saba yeli gül bahçemizden geçse."
2. Selim Han (Sarı Selim) "Ayrılıktan sızlanmanın vaktinde acılı bülbülüz, ateş kesilir saba yeli gül bahçemizden geçse."
3. Mehmed Han

                                    "Valide, biz Sultan oğlu sultanız, kullanmayacaksak Eyüp Sultan Camii'nde bu kılıcı niçin kuşandık? Kararımız karardır, sefere çıkacağız. Taht uğruna devleti feda etmeyiz."
3. Mehmed Han "Valide, biz Sultan oğlu sultanız, kullanmayacaksak Eyüp Sultan Camii'nde bu kılıcı niçin kuşandık? Kararımız karardır, sefere çıkacağız. Taht uğruna devleti feda etmeyiz."
2. Mustafa Han

                                    "Bana ağırlık ve hazine lazım değil. Yerinde kuru ekmek yerim. Vücudumu din uğruna esirgemem. Her ne denli zahmet arzulanırsa, sabr-ü tahammül eylerim. Halka hizmet tamama ermeyince seferden dönmem. Elbette kendim giderim!"
2. Mustafa Han "Bana ağırlık ve hazine lazım değil. Yerinde kuru ekmek yerim. Vücudumu din uğruna esirgemem. Her ne denli zahmet arzulanırsa, sabr-ü tahammül eylerim. Halka hizmet tamama ermeyince seferden dönmem. Elbette kendim giderim!"
2. Mahmud Han

                                    "Kılıç kınından çıkmadıkça it sürüsü dağılmaz."
2. Mahmud Han "Kılıç kınından çıkmadıkça it sürüsü dağılmaz."
2. Abdülhamid Han

                                    "Beni evhamlı sanıyorlardı hayır! Ben sadece gafil değildim, o kadar. 40 yıl şu devletlerin birbirine düşmesini bekledim. Onlar birbirlerine düştü, şimdi ben tahtta değilim.""Savaş yalnız sınırlarda olmaz. Savaş bir milletin topyekûn ateşe girmesidir. Eğer bu bütünlük sağlanmamışsa zafer tesadüfi, yenilgi kaderdir.""Tarih değil hatalar tekerrür ediyor""Düşmanın kurtuluş reçetesi öldürmek içindir. Esaretin bir çeşidi de borçlandırmadır.""Hak arayan varsa hakkını verin. Başkaldıran varsa başını kesin"

  
"Millet birbirini kırıp geçireceğine bırakın beni öldürsün. İcabı halinde donanmayı kaybetmemek için canımı vermeye hazırım." "Hak arayan varsa, hakkını verin. Başkaldıran varsa, başını kesin."
2. Abdülhamid Han "Beni evhamlı sanıyorlardı hayır! Ben sadece gafil değildim, o kadar. 40 yıl şu devletlerin birbirine düşmesini bekledim. Onlar birbirlerine düştü, şimdi ben tahtta değilim.""Savaş yalnız sınırlarda olmaz. Savaş bir milletin topyekûn ateşe girmesidir. Eğer bu bütünlük sağlanmamışsa zafer tesadüfi, yenilgi kaderdir.""Tarih değil hatalar tekerrür ediyor""Düşmanın kurtuluş reçetesi öldürmek içindir. Esaretin bir çeşidi de borçlandırmadır.""Hak arayan varsa hakkını verin. Başkaldıran varsa başını kesin" "Millet birbirini kırıp geçireceğine bırakın beni öldürsün. İcabı halinde donanmayı kaybetmemek için canımı vermeye hazırım." "Hak arayan varsa, hakkını verin. Başkaldıran varsa, başını kesin."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >