Pablo Neruda yeniden sinemada

Pablo Neruda
Pablo Neruda

Asıl ismi Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto olan Şili’li yazar 1971 yılında edebiyat dalında Nobel Ödülü almıştı. Daha önce bir çok kez sinemada gördüğümüz ünlü yazar, bu kez hayatıyla beyaz perde de yerini alacak.

2017 Altın Küre Ödülleri'ne Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday olan Neruda, Nobel Edebiyat ödüllü şair Pablo Neruda'nın hayatının en belirleyici dönemlerinden birine odaklanıyor.
Neruda’nın Konusu
1947 yılında Neruda siyasete atılmış ve senatör seçilmiştir. Karısı ile beraber parıltılı bir hayat yaşamaktayken hükümet tarafından 'hain' ilan edilince bir gecede kaçak durumuna düşer. Dostlarının tavsiyesiyle ve gizli bir operasyonla gönüllü bir sürgüne yollanır. Acar polis dedektifi Oscar ise, hükümet tarafından dünyaca ünlü şairin peşine düşüp onu yakalamakla görevlendirilir. Çok geçmeden Oscar, Neruda'yı takıntı haline getirecektir.
Bonus:
1920'de "Selva Austral" isimli edebiyat dergisinde "Pablo Neruda" adıyla yazmaya başlayan Şili'li yazar, bu ismi Çek şair Jan Neruda'da anısına seçmişti. 24 Eylül 1973'de prostat kanserinden hayatını kaybettiği açıklanmış olsa da ölümünün kendi dünya görüşüne karşıt olan 1973 Şili Darbesi'nin hemen ardından olması sürekli olarak sorgulanmıştır. Şili Hükümeti, 2015 yılı Kasım ayında yapılan bilgilendirme neticesinde Neruda'nın ölümünün doğal yollardan olmayabileceğini kabul edilmiştir. Cenaze töreninin yapılacağı gün sokağa çıkma yasağı çıkartılsa da binlerce kişi törene katılmak için yasağa aldırmayarak sokağa çıkmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >