Protein tozu kullanmak zararlı mı?

Sporcular ve vücut geliştirmeciler tarafından çok sık tüketilen protein tozunun sağlık açısından zararları nelerdir?
Sporcular ve vücut geliştirmeciler tarafından çok sık tüketilen protein tozunun sağlık açısından zararları nelerdir?

Vücut geliştirme sporu ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Özellikle gençlerin fiziksel görünümlerine gösterdikleri özen, bu sporun popülerliğini artırıyor. İdeal vücut ölçülerine olabildiğince çabuk sahip olmak için sporcular, protein tozu tüketimine başvuruyorlar. Peki kullanım oranları geçtiğimiz yıllara göre kat kat artan bu protein tozları insan sağlığı için zararlı mıdır? Bunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

İlk olarak protein tozunun ne olduğunu ve içerisinde ne gibi besin değerleri taşıdığını sizinle paylaşmak istiyorum.

İçerisinde bol miktarda doğal protein bulunduran besinler.
İçerisinde bol miktarda doğal protein bulunduran besinler.

Protein

Vücut, proteinleri büyümek ve hasar gören kısımları onarmak için kullanır. Protein, saçların ve tırnakların sağlıklı uzaması için gereklidir. Sinir ve kas çalışmalarını koordine etmeye yardımcıdır, hücreleri onarır ve yeniler, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan antikorlar üretir, vücuda enerji verir.

Doğal protein kaynağı besinler:

  1. Beyaz et
  2. Baklagiller
  3. Süt
  4. Yumurta
  5. Yoğurt
  6. Kabak çekirdeği
  7. Peynir
  8. Badem

Vücut geliştirme sporuyla ilgilenenler protein tozuna neden ihtiyaç duydukları sorusuna, doğal protein kaynaklarını düzenli ve bol miktarda tüketmenin masraflı olduğu cevabını veriyorlar.

1 kg dana etinde 28 gr protein bulunurken fiyatı 34 lira

1 kg protein tozunda 800 gr protein bulunuyor fiyatı ortalama 100 lira

Protein tozları, doğal besin kaynaklarında bulunan saf proteinin toz haline getirilmiş halidir.
Protein tozları, doğal besin kaynaklarında bulunan saf proteinin toz haline getirilmiş halidir.

Protein Tozu nedir?

Kas yapmak isteyen sporcuların antrenman sonrasında enerji alıp, kas yapım sürecini kısalta bilmek için kullandıkları, bir ya da birden çok protein çeşidi içeren besin takviyelerine denir. Protein tozlarının birçok çeşidir bulunmaktadır; kazein, whey ve soya protein gibi tozlarıdır. Protein tozları arasındaki farklılıklar; bu besin takviyelerin elde edildiği ham maddelere ve hangi teknikle üretildiklerine göre ortaya çıkmıştır.

Protein tozu hakkında uzman görüşü

Ünlü kimyager Paracelsus her şey zehirdir ve hiçbir şey zehirsiz değildir. Yalnız dozunda alınan şeyler, zehir olmaktan çıkar.” sözüyle aslında tüm besinler için en kısa ve en doğruaçıklamayı yapmıştır, lakin ben biraz daha ayrıntılı bilgi vermek gerekir.

Canan Karatay: Protein tozları ölüm saçıyor

  • İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sporcuların ve kas yapmak isteyenlerin kullandığı protein tozunun çok tehlikeli olduğunu söyledi.

Son dönemlerde sporcuların çok fazla talep ettiği ve aynı oranda da tüketimi ortan tozların, giderek güvenilirliği de azalıyor. Saf ve doğal protein tozlarının fiyatları, içerisine kimyasal karıştırılmış ve safolmayanlara göre daha pahalı satışa sunuluyor. Piyasada birçok markanın farklı türde tozürettiğini düşünürsek, insan sağlığını hiçe sayan firmalar bu konuda fırsatçı bir tutumla ucuza sağlıksız protein tozu üretip satıyorlar.

Uzmanlar protein tozu kullanmak yerine en doğal protein kaynağı olan yumurtanın tüketilmesini öneriyor.
Uzmanlar protein tozu kullanmak yerine en doğal protein kaynağı olan yumurtanın tüketilmesini öneriyor.

Hem ucuz hem doğal protein kaynağı: Yumurta

Her besindeki protein miktarı farklı. Örneğin; 100 gramlık bir balık, tavuk ve hindi etinde 20 gram protein bulunuyor.

Kırmızı etin fiyatları pahalı olsa da çok fazla protein içerdiği sporcular için iyi bir seçenek.
Kırmızı etin fiyatları pahalı olsa da çok fazla protein içerdiği sporcular için iyi bir seçenek.

Kırmızı etlerde daha farklı, 100 gram dana etinde 22, koyun etinde 16, pastırmada 30 gram protein bulunuyor. Ancak kaliteli proteini zahmetli ve maliyetli yemeklerde aramaya gerek yok.

Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz'ün protein tozu hakkındaki görüşlerinin yer aldığı video !

Uzun süre protein tozu kullanan sporcular anlatıyor...

Ekrem Cem Ataman: Ara ara bağırsak sistemimde sorun oluşuyor

  • “21 yaşındayım, çocukluğumdan beri lisanslı olarak yüzme ve su topu yapıyorum. Ayrıca hobi olarak vücut geliştirmeyle uğraşıyorum. Haftada 4 günden fazla antrenman yapıyorum, protein tozu kullanmaya ise 2 yıl önce başladım. Günde 1.5 ölçek alıyorum. Enerji toplamama ve kilo almama yardım etti ancak ara ara bağırsak sistemimde sorun yaşadım.”

Ahmet Mert Güvenç: Bırakınca sarkmalar başladı

  • Protein tozunu 17 yaşımda kullanmaya başlamıştım, haftada 6 gün vücut geliştirme antrenmanı yapıyordum. Protein ağırlıklı beslenme ve protein takviyesiyle, kısa sürede istediğim vücuda sahip oldum. Ancak protein tozu kullanmayı bıraktığımda vücudumda sarkmalar başladı
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >