Rusya kendi Çernobil dizisini çekmeye hazırlanıyor

Çernobil, sonuçları çok büyük olan bir patlamadır  ve bu patlamadan sonra bölgedeki insanlar kanserle mücadele etmişlerdir.
Çernobil, sonuçları çok büyük olan bir patlamadır ve bu patlamadan sonra bölgedeki insanlar kanserle mücadele etmişlerdir.

1986 yılında Ukrayna'da bulunun nükleer santral tesisinde gerçekleşen patlamanın ardından ülkenin ve Avrupa'nın birçok bölgesinde yaşanan radyasyon felaketi kısmen geçse de etkisi hala sürüyor. Hiroşima'ya atılan atom bombasından 20 kat daha etkili bir radyasyon sızıntısının yaşandığı bölgede adete bir insanlık dramı yaşanıyor. Amerikan merkezli HBO isimli televizyon kanalı bölgede yaşanan bu dramı dünyaya duyurmak için hazırladığı Chernobyl isimli TV dizisiyle gündeme oturdu. Dizide nükleer santralde yapılan ihmallere, fedakarlıklara değinen yapımcı ve yönetmenler, Rus hükumetinin de hatalarından söz edince eleştirilerin hedefi oldular. Rus hükumeti ise dizi de olayların çarpıtıldığını iddia ederek doğru olanların anlatılacağı yeni bir versiyon çekeceklerini duyurdu.

Çernobil kazası, 1986 yılında Soyvetler Birliği'ne Pripyat kenti yakınlarındaki nükleer santralinde gerçekleşen bir patlamadır. Bu patlamanın çok büyük ve yıkıcı etkileri oldu. Patlamadan sonra çıkan yangın 9 gün sürdu ve kent boşaltılmaya çalışıldı.Günümüzde bile unutulmayan ve özellikle Karadeniz bölgesini etkileyen kaza ile ilgili HBO kanalı bir dizi çekti. Ancak dizi Rusya'da tepkiye neden oldu.

Rusya Çernobil dizisini yeniden çekecek

HBO ekranlarında yayınlanan Chernobyl dizisi, 1986’da yaşanan felaket hakkındaki detayları ekrana getiriyor. Bu mini seri, dünya çapında oldukça büyük ses getirdi. IMDb’de de zirvede yer alan yapım Rusya tarafından tepki ile karşılandı.

Rusya, Chernobyl dizisine karşılık olarak kendi dizisini yapmaya karar verdi. Ülkedeki bir televizyon kanalı, nükleer reaktördeki patlamanın CIA ajanlarının işi olduğunu iddia eden kurgusal bir yapım hazırlıyor.

Çernobil kazasından sonra, Pripyat kenti boşaltıldı ve yaşam sona erdi
Çernobil kazasından sonra, Pripyat kenti boşaltıldı ve yaşam sona erdi

'Dizi Rusya'nın saygınlığına zarar veriyor'

The Moscow Times’ın haberine göre, Rus medyası için kahramanlarının hikayesini HBO’nun gibi bir Amerikan kanalının anlatması doğru bir durum değil. Ülkedeki haber kanalları, HBO’nun yapımını eleştiriyor. Bazı eleştirmenler, bu serinin Rusya’nın saygınlığına zarar verdiğini iddia ediyor. Bazıları da mini serinin olayları iyice karikatürize ettiğini savunuyor.

Chernobyl dizisinden bir kare
Chernobyl dizisinden bir kare

Radyasyonun temizlenmesi süresi çok uzun

Bilim insanlarına göre, yaklaşık 190 ton uranyum ve 1 ton plütonyumun hala daha santralin altında bulunuyor. Bölgenin radyasyondan tamamen temizlenmesi için öngördükleri süre ise çok uzun. Çernobil'in yakınındaki Pripyat şehrinde günümüzde ölçülen radyasyon düzeyi bile normalin 20-40 kat üzerinde ve tüm radyoaktif kalıntıların temizlenmesi için 48 bin yıla ihtiyaç olduğu söyleniyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >