Rusya'nın Çernobil dizisine olan tepkisi dinmiyor: Ülkede yayından kaldırılsın

Çernobil kazasından sonra, Pripyat kenti boşaltıldı ve yaşam sona erdi
Çernobil kazasından sonra, Pripyat kenti boşaltıldı ve yaşam sona erdi

Amerikan merkezli HBO isimli televizyon kanalı 1986 yılında Sovyetler Birliği'nde yaşanan Çernobil kazasını dünyaya duyurmak için Chernobyl isimli bir TV dizisi hazırladı.

Tüm dünyada geniş yankı uyandıran Chernobly dizisine Rus hükümeti tepki gösterdi. Rusya Komünist Partisi dizinin ülkede yayından kaldırılmasını istedi.

Dizinin uydurma sahnelerle dolu olduğunu ifade eden Rus hükümeti doğru olanların anlatılacağı yeni bir versiyon çekeceklerini duyurdu.

Sovyetler Birliği döneminde gerçekleşen Çernobil felaketinin etkileri günümüzde de devam ediyor. HBO isimli televizyon kanalı Çernobil'le ilgili beş bölümlük mini bir dizi hazırladı. Cherynobil isimli dizi kısa sürede dünya gündemine oturmayı başardı.

Ancak Rusya diziye tepki gösterdi. Uydurma sahnelerin bulunduğunu iddia eden Rus hükümeti dizinin yeni bir versiyonu çekeceklerini duyurarak yayından kaldırılmasını istedi.

Rus Komünist Partisi: Diziyi yayından kaldırın

Sovyetler Birliği döneminde yaşanan nükleer felaketi konu eden Çernobil dizisi, Rusya'da tartışılmaya devam ediyor. Rusya Komünist Partisi, Batılı ülkelerin diziyi Rusya’ya karşı kara propaganda aracı olarak kullandığını öne sürerek ülkede yayından kaldırılmasını talep etti.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'na başvuru yaptıklarını açıklayan Rusya Komünist Partisi İcra Kurulu Başkanı Sergey Malinkoviç, yasaklanması istedikleri diziye ilişkin,

“Gerçek trajedi, Çernobil dizisinin HBO’nun ideolojik manipülasyonu olduğudur” ifadelerini kullandı.

'Çernobil olayını ideolojik hedef haline getirdiler'

Rusya Komünist Partisi İcra Kurulu Başkanı Malinkoviç, Çernobil faciasının gerçek olduğunu ancak olayın yayıncı kuruluş HBO tarafından ideolojik hedef haline getirildiğini, yapımda Sovyetler Birliği’nin karalandığını ve dizinin uydurma sahnelerle dolu olduğunu öne sürdü. Rusya'nın komünikasyon denetçisi Roskomnazdor ise bu konuyla ilgili henüz kendilerine intikal eden bir başvurunun olmadığını, olursa değerlendirileceğini belirtti.

Çernobil kazasında çalışan işçiler kısa bir süre sonra yaşamını yitirdi
Çernobil kazasında çalışan işçiler kısa bir süre sonra yaşamını yitirdi

Rus basını görüş ayrılığı yaşamaya başladı

Rus medyası ise Çernobil dizisine ilişkin farklı görüşte. Argumenty Fakti gazetesi dizide Sovyet halkının “kanlı cellatlar ya da çaresiz kurbanlar” şeklinde gösterildiği gerekçesiyle yapımı eleştirirken, Rossiyskaya Gazeta’nın TV eleştirmenlerinden Susanna Alperina dizide propaganda yapılmadığını savunuyor.

Çernobil faciasının etkileri hala daha devam ediyor
Çernobil faciasının etkileri hala daha devam ediyor

Çernobil kazasına dair detaylar

  • Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev yakınlarında Çernobil Nükleer Sanrtali'nde gerçekleşen patlamanın Hiroşima ve Nagaaki'ye atılan atom bombasını aşan 200 katlık bir etkiye sahip olduğu biliniyor.
  • Çernobil felaketinde santralde çalışan 31 kişi hayatını kaybetti.
  • Santralin temizleme çalışmasına katılan ekiplerin bir kısmı kısa süre içerisinde hayatını kaybetti.
  • Enkazı temizlemek için çalışan herkes 3 dakikalık süreyle çalıştı ve bu durum 15 gün boyunca sürdü.
  • Sovyetler Birliği felaketi gizlemeye çalıştı. Ancak kazada oluşan bulutlar 2 gün sonra İskandinavya'ya ulaştı.
  • Avrupa'daki radyasyon düzeyinin ciddi boyutta artmasıyla gözlerin çevrildiği SSCB, felaketi dünyaya duyurdu ve yardım istedi.
Çernobil faciası, dünyanın gündemine oturdu ve SSCB Avrupa'dan yardım istedi
Çernobil faciası, dünyanın gündemine oturdu ve SSCB Avrupa'dan yardım istedi

Çernobil felaketinin ardından alınan önlemler

  • Radyasyondan etkilenen 30 kilometre çapındaki alan belirlenerek bu bölgelerden 135.000 insan uzaklaştırıldı ve yaşam alanları boşaltıldı.
  • Reaktör binası 410.000 m3 çimento ve 7.000 ton çelik kullanılarak gömüldü ve binanın altı betonla kaplandı.
  • Besin maddeleri başka bölgelerden getirildi ve kontamine (radyasyon bulaşmış olan) yiyeceklerin tüketimi yasaklandı.
  • Çeşitli tanı merkezleri kuruldu.
  • 5.300.000 insana, tiroid bezini iyot açısından doygunluğa ulaştırarak radyoaktif iyodun tiroid bezi tarafından alımını mümkün olduğunca engellemek için potasyum iyodür tabletleri dağıtıldı.

Radyasyonun temizlenmesi süresi çok uzun

Bilim insanlarına göre, yaklaşık 190 ton uranyum ve 1 ton plütonyumun hala daha santralin altında bulunuyor. Bölgenin radyasyondan tamamen temizlenmesi için öngördükleri süre ise çok uzun.

Çernobil'in yakınındaki Pripyat şehrinde günümüzde ölçülen radyasyon düzeyi bile normalin 20-40 kat üzerinde ve tüm radyoaktif kalıntıların temizlenmesi için 48 bin yıla ihtiyaç olduğu söyleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >