Sinema kan kaybetmeye devam ediyor: 2018'in kazananı tiyatro

Sinema sektörü yaşanan krizlerin kurbanı oldu ve seyirci kaybetmeye başladı. Bu sene salonlar boş kaldı.
Sinema sektörü yaşanan krizlerin kurbanı oldu ve seyirci kaybetmeye başladı. Bu sene salonlar boş kaldı.

Bilet fiyatlarının fazla olması nedeniyle sinemada bilet krizi yaşanmaya başladı. Yapımcılar ve salon yöneticileri arasında tartışma çıktı ve bazı filmlerin vizyon tarihi ertelendi.

Ertelenen filmler nedeniyle kalite anlamında iyi işler ortaya çıkmayınca sinema sektörü seyirci kaybetmeye başladı.

Geçen yıla oranla sinemada seyirci sayısı 5,4 azalırken, tiyatroya olan ilgi de gözle görülür bir şekilde arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınladığı verilere göre 2018 yılının kazananı tiyatro oldu.

Türk sineması son zamanlarda hızlı bir şekilde seyirci kaybetmeye başladı. Bu durumun en önemli etkileri arasında bilet fiyatlarının pahalı olması, kaliteli film olmayışı ve dijital yayın platformlarının devreye girmesi yer alıyor. Biletlerin pahalı olmasıyla ilgili çıkan kriz bazı önemli yapımcılarının filmlerini ertelemesine neden oldu.

Bu sorunun ardından Yılmaz Erdoğan yeni filmi Organize İşler 2: Sazan Sarmalı'yı seyirci ile buluşturdu. Ancak film daha vizyondan kalkmadan Netflix'te yayınlanmaya başladı. Yaşanan bu süreç sinemaya olan ilgi ve güveni azalttı.

Türkiye İstatistik Kurumu 2018 verilerini yayınlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Sinema ve Tiyatro İstatistikleri 2018" bültenini yayımladı.

Buna göre, Türkiye genelinde sinema salonu sayısı 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 6,2 arttı. Sayısı 2 bin 858 olan sinema salonlarında, koltuk sayısı ise yüzde 4,2 yükselerek 342 bin 813'e ulaştı. Sinema seyircisi sayısı, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,4 azaldı. Tiyatroda ise 2017-2018 sezonunda yüzde 11,9 arttı.

Sinemaya olan ilgi 1 yıl içerisinde azaldı

Bir önceki yıla göre2018 yılında; sinema salonlarının sayısında yüzde 3,3 artış, sinema seyirci sayısında yüzde 17,6 azalma, gösterilen yerli film sayısında yüzde 11,4 azalma oldu.

Tiyatro koltuk sayısında yüzde 4,2 artış, tiyatro salonlarında yapılan gösteri sayısında yüzde 38,8 artış, tiyatro seyirci sayısında yüzde 3,8 azalma, tiyatro salonlarında oynanan çocuk eseri sayısında yüzde 13,2 artış ve yetişkin ve çocuk tiyatro eseri seyirci sayısı ise yüzde 3,8 azaldı

Sinemada kaliteli işler çıkmayınca, ilgi de azalmaya başladı
Sinemada kaliteli işler çıkmayınca, ilgi de azalmaya başladı

Kazanan tiyatro oldu

Tiyatro salon sayısı 2017-2018 sezonunda, bir önceki sezona göre yüzde 6 azalırken, tiyatro salonu koltuk sayısı yüzde 9,5 arttı. Bu dönemde, tiyatro salon sayısı 736 olurken, tiyatro salonu koltuk sayısı 314 bin 479 olarak kaydedildi.

Sezonlar itibarıyla karşılaştırıldığında, 2017-2018 sezonunda, 2016-2017 sezonuna göre tiyatro salonlarında yapılan gösteri sayısı yüzde 6,6 artarak 33 bin 772'ye ulaştı. Tiyatro salonlarında yapılan yerli/telif eser gösteri sayısı bir önceki sezona göre yüzde 6,9, yabancı/çeviri eser gösteri sayısı yüzde 5,3 yükseliş gösterdi.

Tiyatroya olan ilgi artmaya başladı
Tiyatroya olan ilgi artmaya başladı

Kriz sinema sektörünü etkiledi

Yıllık hasılatı 900 milyon liraya yaklaşan sinema sektöründe büyük bir kriz yaşandı. Film yapımcıları ile Türkiye'deki sinema salonlarının 905'inin sahibi olan işletmeci grup arasında sorun çıktı.

Yapımcılar, bilet hasılatından kendilerine düşen payın yıllardır artmadığını, bunun böyle devam edemeyeceğini savundu. Ayrıca, uygulanan patlamış mısır ve içecek promosyonlu bilet satışından şikayetçi oldu. Yeni düzenleme ile bu durum değiştirildi ve kriz çözülmeye çalışıldı. Yeni sistemde sinema biletiyle mısır birleştirilerek satılmayacak.

Netflix ve sinema karşı kaşıya geldi

Yılmaz Erdoğan Organize İşler 2 filmini Şubat ayında seyircisiyle buluşturdu. Sinemada yaşanan krizi fırsata çeviren Erdoğan, büyük bir gişe başarısı elde etti.

Ancak film daha vizyondan kalkmamışken yönetmen Yılmaz Erdoğan Netflix'le anlaştı. Organize İşler'i dijital platforma satan Erdoğan bu hareketiyle yapımcıların eleştiri odağı oldu. Netflix ve sinema sekötürünün kriz yaşama nedeni bu olayla birlikte oldu.

'Para için satmadık'

'TRT Netflix kursun'

Televizyon ve teknoloji sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Türk televizyoncuları aslına bakılacak olursa bu girişimi Blu TV ve Puhu TV gerçekleştirmişti. Özellikle Blu TV'nin, Sıfır Bir, Masum ve Şahsiyet gibi orijinal yapımları Türk seyircisinde karşılık bulmuştu.

Fakat hali hazırda dizi ihraç ettiğimiz Orta Doğu ve Arap ülkelerine yayılmakta geç kalan platformlarımız bu konuda eksik kaldı diyebiliriz. Bu eksiği kapatmanın formülünü belki de İngilizler BritBox örneğiyle bize vermiş olabilir.

Sizce sinema sektörü Şahan Gökbakar ve Cem Yılmaz'ın vizyona girecek olan filmleriyle tekrar canlanır mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >