Sinema sektörünün yeni rakibi 'Netflix'

Netflix ve Türk sineması arasında neler oluyor?
Netflix ve Türk sineması arasında neler oluyor?

Son zamanlarda sinema sektörü oldukça hareketli günler geçiriyor. Mars Grup Direktörü Aslı Irmak Acar'ın, ''Cem Yılmaz film çekmezse yeni Cem Yılmaz'lar buluruz'' sözleriyle başlayan sinema krizi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sinema için hazırlanan yasayı kabul etmesiyle çözülmüştü. Ancak Yılmaz Erdoğan'ın filmi Organize İşler'i Netflix'e satması işleri yine karıştırdı. Yapımcılardan eleştiri alan Erdoğan'dan sonra gözler diğer film yapımcılarına çevrildi. Netflix Türkiye için öncü olabilir mi? Türk sinemasında neler oluyor? işte tüm bu soruların cevabı için haberimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

2019 yılıyla birlikte sinema bilet fiyatlarına yapılacak muhtemel fiyat artışının oluşturduğu tartışma krize döndü. özellikle Mars Grup ilişkiler Direktörü Aslı Irmak Acar'ın Cem Yılmaz için söylediği, ''Cem Yılmaz film çekmezse başka Cem Yılmaz'lar buluruz'' sözleri tartışmayı iyice alevlendirdi. Bu kadarla da kalmayan olay film yapımcılarının filmlerini erteleme kararına kadar gitti.

Meclise yasa sunuldu

Cem Yılmaz'la başlayan bilet fiyatı tartışmasına Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar ve Gülse Birsel'in de dahil olmasının ardından, konuyla ilgili geçen ay TBMM'ye sunulan "Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmeye başladı.

Cumhurbaşkanı sanatçıları ağırladı

Bu olayların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Külliye'de sinemacıları ağırladı ve meclisten geçen yasayı onayladı.

Basına kapalı kabul, 1 saat 10 dakika süren görüşmede dönüşü Atatürk Havalimanında görüntülenen Şahan Gökbakar, Cumhurbaşkanı’nın özel daveti hakkındaki soruları yanıtladı.

Ünlü komedyen Şahan Gökbakar: “Bu toplantı ve yasa herkese hayırlı olsun. Önemli ve çok yerinde bir yasaydı. Bugün Cumhurbaşkanımızın imzası ile finalize oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Görüşme güzel geçti. Güzel ağırlandık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Şahan Gökbakar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Şahan Gökbakar.

Organize işler vizyona girdi

Aşama aşama yaşanan bu krizin ve çözümlerin ardından Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği Organize İşler'in devam filmi olan Sazan Sarmalı vizyona girdi.

Oldukça iyi etkiler alan ve beğenilen film 359 bin 464 kişi tarafından izlenerek gişesini 2 milyon 938 bin 694'e çıkardı. Film üç hafta sonunda toplam 5 milyon 893 bin 850 TL hasılat yaptı.

Ve Organize İşler Netflix'te

Dünyada toplam abone sayısı 2018 sonu itibariyle 140 milyona yaklaşan dijital yayın platformu Netflix sosyal medya hesabından Organize İşler filmini yayınlayacağını duyurdu. Herkese sürpriz olan bu durum tepkilere neden olmaya başladı.

Ayrıca gelen iddialara göre de Yılmaz Erdoğan'ın sinema krizi varken Netflix'le görüştüğü ve filmi sattığı öğrenildi. Film yapımcılarından tepki alan Erdoğan için BKM'den açıklama geldi. Bunun üzerine gözler Şahan Gökbakar, Cem Yılmaz ve Mahsun Kırmızıgül'e çevrildi.

BKM'nin yaptığı açıklama;

Mahsun Kırmızıgül filmini erteledi

Şahan Gökbakar ve Cem Yılmaz filmlerinin sadece sinemada yayınlanacağını belirtirken Mahsun Kırmızıgül Mucize 2 Aşk filminin vizyon tarihini 6 Aralık'a erteledi. Açıklama yapan yönetmen, ''Sinema sektöründeki sistemin daha doğru bir zemine oturması için zamana ihtiyacımız var. Yeni sinema yasasının 1 Temmuz’da yürürlüğe girdikten sonra her şeyin adil ve şeffaf olacağını umarak filmimizi 6 Aralık tarihine ertelemek zorunda kaldık"dedi. Tüm bunlar Netflix yeni bir krize mi yol açıyor? sorusunu akla getirdi.

Mucize 2 Aşk filminin afişi.
Mucize 2 Aşk filminin afişi.

Sokağa çıktık

Biz de tüm bu olayların ardından GZT.com olarak sokağa çıktık ve vatandaşların ne düşündüğünü sorduk. Sizin için videoyu aşağıya bırakacağım.

  1. Netflix kullanıyor musunuz? sorumuza kullanan ve memnun olanlar dışında kullanmayan kişi sayısınında fazla olduğunu gördük.
  2. Organize İşler'in vizyondayken netflix'e düşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? diye sorduk ve bu soru karşısında çok fazla tepki olduğunu gördük. Vatandaşlar sinemayı seviyorlar ve sektörün bitmesini istemiyorlar. Ayrıca sinemaya gidip o-Organize İşler'i izleyen ve Netflix kullanan insanlar da kandırıldık dediler.
  3. Netflix Türk sinemasında bir öncü olabilir mi? dedik çoğunluk bunun mümkün olabileceğini söyledi. Görünüşe göre sinemada yaşanan kriz vatandaşları da olumsuz etkiliyor. Videoya ulaşmak için;

https://www.instagram.com/tv/B...


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >