Sinemada seyirci sayısı azalmaya başladı: Düşüşün nedeni ne?

Sinema seyircisini kaybetmeye başladı.
Sinema seyircisini kaybetmeye başladı.

Sinema sektörü son zamanlarda yaşanan krizlerden dolayı seyirci kaybetmeye başladı. Bilet fiyatlarının artması ve merakla beklenen bazı filmlerin ertelenmesi sinema sektörünü olumsuz etkiledi. Sektördeki düşüş 2019 yılının ilk yarısında düşüş %45,1 olarak gözlendi.

Türk sineması geçtiğimiz yıllara göre hızlı bir düşüş göstererek seyirci kaybetmeye başladı. Sinema 2019 yılının ilk yarısında yaşanan seyirci kaybından dolayı son 10 yılın en kötü dönemini geçiriyor. Yapılan araştırmalar dijital yayın platformlarının bu düşüşte etkili olduğunu ortaya koydu.

Sinemanın etkisi azalmaya başladı

Türk sineması son zamanlarda hızlı bir şekilde seyirci kaybetmeye başladı. Bu durumun en önemli etkileri arasında bilet fiyatlarının pahalı olması, kaliteli film olmayışı ve dijital yayın platformlarının devreye girmesi yer alıyor. Biletlerin pahalı olmasıyla ilgili çıkan kriz bazı önemli yapımcılarının filmlerini ertelemesine neden oldu.

Ortaya çıkan rakamlar düşüşü gözler önüne serdi

Sinemada 2019'un ilk yarısında 2018'in ilk yarısın oranla 10.689.693 daha az bilet kesildi. Bu durumda sektörün kaybı, bir önceki yıla göre 98.526.938 olarak belirlendi.

2019 yılının ilk yarısında gerçekleşen %45,1 düşüş sektöre dair ilginin azaldığını gözler önüne serdi.

Sinemada kaliteli işler çıkmayınca, ilgi de azalmaya başladı
Sinemada kaliteli işler çıkmayınca, ilgi de azalmaya başladı

Kriz sinema sektörünü etkiledi

Yıllık hasılatı 900 milyon liraya yaklaşan sinema sektöründe büyük bir kriz yaşandı. Film yapımcıları ile Türkiye'deki sinema salonlarının 905'inin sahibi olan işletmeci grup arasında sorun çıktı.

Yapımcılar, bilet hasılatından kendilerine düşen payın yıllardır artmadığını, bunun böyle devam edemeyeceğini savundu. Ayrıca, uygulanan patlamış mısır ve içecek promosyonlu bilet satışından şikayetçi oldu. Yeni düzenleme ile bu durum değiştirildi ve kriz çözülmeye çalışıldı. Yeni sistemde sinema biletiyle mısır birleştirilerek satılmayacak.

Sinemanın rakibi dijital platformlar

Sinema sektörününde yaşanan düşüşün en büyük nedenleri arasında dijital platformlar yer alıyor. Sinema ve Online Dizi Film Platformları Araştırması'na göre, her 4 kişiden 1'i internetten dizi ya da film izlediğini belirtti. Evde film izlemeyi tercih edelerin yüzde 82’si film ve dizileri TV’den, yüzde 63’ü bilgisayardan, yüzde 33’ü telefondan, yüzde 18’i ise tabletten izlediklerini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >