Sinemada yeni dönem başlıyor: Yaş sınıfları değişecek, fragmanlar sınıflandırılacak

Sinemada yeni dönem başlıyor.
Sinemada yeni dönem başlıyor.

● Geçtiğimiz Ocak ayında bilet fiyatlarının fazla olması nedeniyle sinemada bilet krizi yaşanmaya başladı. Yapımcılar ve salon yöneticileri arasında tartışma çıktı ve bazı filmlerin vizyon tarihi ertelenmişti.

● Yaşanan bu krizin ardından sinema ve işletmeciler arasında sorunu çözmek için bir düzenleme yapılmış ve meclise sunulmuştu.

● Hazırlanan düzenleme TBMM'den geçti ve resmileşti.

● Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre indirimli biletler çeşitleniyor, 'Halk Günü' uygulaması haftada ikiye çıkarılıyor.

Türk sineması son zamanlarda hızlı bir şekilde seyirci kaybetmeye başladı. Bu durumu etkileyen birçok sebep var. Ama en önemlisi de ortaya çıkan bilet krizi. Biletlerin paha olması, filmlerin ertelemesi sinema salonlarını boşalttı.

Bu durumun önüne geçmek içinse bir düzenleme yapılı ve meclise sunuldu. Kabul edilen düzenlemede sinemaya dair birçok yeni adım atıldı.

Biletle başka bir ürün paket halinde satılamayacak

Yönetmelikte, biletle birlikte başka ürünlerin satılması konusunda sinema salonu işletmecileri ile yapımcılar arasında yaşanan sorunun çözülmesine ilişkin, "Sinema salonu işletmecileri ya da sinema filmi bileti satan diğer gerçek veya tüzel kişiler, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamaz, sinema biletini başka bir ürün veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz." düzenlemesi de yer alıyor.

Sinema salonu işletmecileri bilet ve diğer ürün fiyatlarında ayrı ayrı indirimler yapabilecek ancak sinema bileti ile başka bir ürünü paket halinde satamayacak.

İndirimli biletler çeşitlenecek

Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı veya dağıtımcısı arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde belirli yaş ve üzeri bileti, engelli bileti, şehit yakını ve gazi bileti, halk günü bileti, internet bileti, kamu meslek grubu bileti, öğrenci bileti ve sabah seansı bileti türlerinde indirim yapabilecek.

'Halk Günü' sayısı haftada ikiye çıkarılacak.

Yaş sınıfları değişecek, fragmanlar sınıflandırılacak

Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmleri için çocukların korunması amacıyla uygulanan yaş sınıfları, çocukların fiziki ve psikolojik gelişimleri, uluslararası uygulamalar ve uzman görüşleri çerçevesinde "genel izleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+" olarak yeniden düzenlendi.

Sinema filmi öncesinde veya arasında gösterilen fragmanların, gösterimi yapılan sinema filmi için belirlenmiş işaret ve ibarelere uygun olması zorunlu olacak.

Fragmanlar da sinema filmleri gibi sınıflandırılacak ve aileler çocuk filmlerinde korku filmi fragmanları görmeyecek.

Dijital platformlarda eş zamanlı gösterim yapılamayacak

Sinema salonlarında ilk kez ticari dolaşıma girecek değerlendirme ve sınıflandırması yapılmış sinema filmleri, gösterime girdiği tarihten itibaren ücretli yayın yapılan kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda 5 ay geçmeden, ücretsiz yayın yapılan uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda 6 ay geçmeden ticari amaçla yayınlanamayacak veya umuma iletilemeyecek.

Cumhurbaşkanı sanatçıları ağırlamıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sinemada çıkan krizin ardından Külliye'de sinemacıları ağırlayarak ve meclisten geçen yasayı onaylamıştı.

Basına kapalı kabul, 1 saat 10 dakika süren görüşmede dönüşü Atatürk Havalimanında görüntülenen Şahan Gökbakar, Cumhurbaşkanı’nın özel daveti hakkındaki soruları yanıtladı.

  • Ünlü komedyen Şahan Gökbakar: “Bu toplantı ve yasa herkese hayırlı olsun. Önemli ve çok yerinde bir yasaydı. Bugün Cumhurbaşkanımızın imzası ile finalize oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Görüşme güzel geçti. Güzel ağırlandık” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Şahan Gökbakar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Şahan Gökbakar.

Sinemanın rakibi dijital platformlar

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >