Sokağın müziğini sokakta yapan ruh: Siya Siyabend

İstiklal mızıkacıları, sokak dervişleri… Eğer yolunuz İstiklal’e, Mis Sokağa ve Tünel’e düşmüşse ve biraz dikkat ettiyseniz hepiniz bu sesleri duymuş olabilirsiniz.

Hissettiklerini çalan sokağın grubu Siya Siyabend “gölgenin gölgesi” anlamına geliyor. Onları farklı kılan, müziklerini doğaçlama yapıyor olmaları ve anonim halk türküleri ve klasik Anadolu müziğini kendilerine has bir üslupla sokağın nabzının attığı yerde çalmaları.

Fatih Akın'ın Crossing the Bridge: The Sound of İstanbul belgeseli ile daha tanınır olsa da Siya Siyabend, aslında sokağın sahici ve uzun dönemli müzisyenleri. Modern zamanın filozofları, dervişleri ve yaşayan ozanları Siyabend, Pir Sultan Abdal'ı, Karacaoğlan'ı, Ömer Hayyam'ın bir rubailerini etkileyici biçimde yorumlayabiliyor. Bu bakımdan müzikleri manevi anlamda doyum kaynağı.

Bunun yanında farklı kaynaklardan besleniyorlar; biraz Ahmet Kaya, biraz Baba Zula, biraz Cem Karaca esintilerini duyabilirsiniz. Bu açıdan huzuru, derin bir isyanı çoğu zaman sokağın sesini duymak mümkün.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >