Tokat'a özgü ürettiği aynalı çarıkları yurdun dört bir yanına gönderiyor

İlhan Özarslan'ın ürettiği aynalı çarıklar.
İlhan Özarslan'ın ürettiği aynalı çarıklar.

Tokat'ta yaşayan ve 20 yıldır aynalı çarık üreten İlhan Özarslan, çarıkları yurdun dört bir yanına gönderiyor. Yaptığı çarıklarla Tokat'ı tanıtmayı amaçlayan Özarslan, ''Zamanla başka illerdeki arkadaşlarımız da istedi. Biz de şehirlerinin isimlerini yazarak onlara gönderdik. Böylece az da olsa Tokat'ımızın tanıtımına da katkıda bulunuyoruz'' dedi.

Binin üzerinde çarık üretiyor

Tokat'ta ayakkabı tamirciliği yapan ve hediyelik olarak 20 yıldır kente özgü aynalı çarık üreten İlhan Özarslan, çarıkları yurdun dört bir yanına gönderiyor.

İlhan Özarslan, ürettiği çeşitli boylardaki çarıkları İstanbul, Ankara, Kahramanmaraş başta olmak üzere pek çok şehre gönderiyor. Ayda binin üzerinde aynalı çarık üreten Özarslan, bunları boyutuna göre 10 ila 100 lira arasında satıyor. En fazla talebi ise anahtarlık boyutundaki çarıklar görüyor.

İlhan Özarslan, 20 yıldır aynalı çarık üretiyor
İlhan Özarslan, 20 yıldır aynalı çarık üretiyor

'Teknolojiye yenildik'

Özarslan, ayakkabı tamirciliğinin baba mesleği olduğunu söyledi.

İlkokulu bitirdikten sonra ayakkabı tamirciliği işine başladığını belirten İlhan Özarslan, "O zamanlar siparişe göre yeni ayakkabılar yapardık. Zamanla teknolojiye yenildik. Teknolojiye yenilince tamire döndük." dedi.

'Tokat'ın tanıtımına katkıda bulunuyoruz'

Aynalı çarık yapmaya 1999 yılında başladığını anlatan İlhan Özarslan, ancak pek talep görmediğini dile getirdi.

Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine çarıkları küçültmeye karar verdiğini aktaran Özarslan, şunları kaydetti:

"Zamanla başka illerdeki arkadaşlarımız da istedi. Biz de şehirlerinin isimlerini yazarak onlara gönderdik. Böylece az da olsa Tokat'ımızın tanıtımına da katkıda bulunuyoruz. Aynalı çarık üretimi, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden. Talepten memnunuz. Çarık üretimini araştırarak kendim öğrendim. Talep olması memnuniyet verici. Benden başka yapan da yok sanırım. Ayhan ustamız vardı, o da sağlık problemleri yüzünden bıraktı."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >